BRAĆA PIVAC PREUZELA KRAŠ: / Radnici će dobiti garancije i 861 kunu po dionici; 'Osnaživat ćemo radnička prava i poticati domaću proizvodnju'

Image

Završena je tako borba za Kraš koja je obilježila poslovnu godinu

23.11.2019.
12:57
VOYO logo

Kraš ESOP prodao je svoje dionice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, potvrdili su iz kompanije. Tako su braća Pivac preuzeli Kraš jer će nakon ove transakcije imati 49,18 posto dionica tvrtke, ali većinu dionica s pravom glasa.

"Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. kao Stjecatelj i Kraš-ESOP d.o.o. kao Prenositelj sklopili su u subotu 23. studenog Ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje predstavljaju 18,44636 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238.070.989,20 kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i Sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV). Na taj su način definirane dodatne obveze Mesne industrije Braća Pivac kojima se potvrđuje njihov plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite razine prava zaposlenih te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama. Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a, dok im se na potpisivanju Sporazuma pridružio i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a", priopćili su iz Mesne industrije Pivac.

Image

Gotovo 5.000 zaposlenika

"U Grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati. Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti. I naša dosadašnja iskustva s drugim kompanijama koje su danas dio Grupe Pivac, poput PPK karlovačke mesne industrije i Mesne industrije Vajda, pokazuju da smo u takvim akvizicijama snažno usmjereni na dobrobit radnika te daljnji rast i razvoj kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša je vizija jasna – poštovati dugu tradiciju Kraša i sve što je dosad uspješno ostvareno te na toj ostavštini i novoj snazi koju donosimo, uz profesionalnu upravu i stručnjake, započeti novu eru u kompaniji koja će Kraš dodatno ojačati na korist radnika, dioničara i drugih dionika, a osobito potrošača. Uzbuđeni smo i jako se veselimo razdoblju pred nama, u kojem ćemo u suradnji sa svim dionicima nastaviti graditi uspješan i jak Kraš, osnaživati radnike i njihova prava te poticati domaću proizvodnju i hrvatsko gospodarstvo“, izjavio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Pod obvezama Mesne industrije Braća Pivac kao Stjecatelja dionica u Ugovoru i Sporazumu navodi se poštivanje svih prava zaposlenih u Krašu i društvima unutar Kraš grupe koja proizlaze iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma koji reguliraju prava zaposlenika. Definirana je i obveza održavanja broja radnika Kraš grupe i kontinuiteta politike upravljanja usmjerene na razvoj Kraša te zadržavanje kvalitete i tradicije, zabrana gašenja proizvodnje kao i ograničavanje prava prodaje dionica koje drži na dan sklapanja ugovora te dionica koje stječe na temelju ugovora u razdoblju od deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim poslovnim događajem Grupa Pivac postaje jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 zaposlenika.

Image

Odbijeno Šaranovićevo preuzimanje

Ovim je dogovorom koji je u formalnom smislu omogućen odluka skupštine Kraš ESOP-a održane u petak, Pivci su stekli kontrolu nad tvrtkom i obranili se od pokušaja preuzimanja od strane Nebojše Šaranovića, poduzetnika koji je preko svoje tvrtke Kappa Star Limited agresivno kupovao dionice na Zagrebačkoj burzi. Ulaganjem većim od 45 milijuna eura kupio je 25,7 posto udjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je nedavno putem medija radnicima ponudio oko 869 kuna po dionici, ali se čini kako je Pivčeva ponuda bila bolja jer je uključivala i jamstva oko radničkih prava. Borba za Kraš je tako završena, a time i utrka za dionicama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo