BOŽO PETROV O BUDUĆEM PREMIJERU: /

'Ako bude do mene, neće biti ni Plenkovića ni Milanovića'

Image
Foto: PIXSELL, Nel Pavletić

U rubrici Izborni razgovori Dnevnika Nove TV danas je o izbornom programu Mosta nezavisnih lista govorio predsjednikom te stranke, Božo Petrov.

16.8.2016.
23:11
PIXSELL, Nel Pavletić
VOYO logo

O prijedlogu da se uvođenjem platnih razreda povećaju plaće je rekao:

"Ono što smo odlučili napraviti, budući da je PDV jedan od glavnih stupova unutar proračuna, i igrat se u ovom trenutku s PDV-om, bez janog makroekonomskog modela, analize, mislim da je smiješno. Htjeli smo smanjiti porez na dobit, olakšati i rad i kapital, odnosno kod radnika povećati neoporezivi dio plaće. Ali i taj dio postupno kroz četiri godine po 100 kuna. Ono što bi se istrpilo na kraju su oko 3,5 milijuna kuna deficita unutar proračuna, ali u trenutku kada bi povećali ovaj dio, što se tiče kapitala i kroz druge mjere koje bi išle unutar programa, taj dio bi se vratio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O smanjenju poreza na dobit:

"Smanjili bismo ga s 20 na 17 posto i time bi olakšali poduzetnicima da više ulažu. Na takav bi se način na kraju povećala osobna potrošnja, što bi kroz povećanje izvoza, smanjenju uvoza, na kraju donijelo do 4 milijarde kuna plusa. Drugim riječima, kroz godinu dana do godinu i pol izniveliralo bi se, a BDP bi se na kraju povećao. Stvar koja mnoge zanima je ta ideja da reprogram dugova građana radite tako da otpišete 60% glavnice. Da se pomogne građanima koji su prezaduženi, da država, kao neki most, s odgodom to omogući građanima da se to otplati na neku vrstu rata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam za to da službenici u javnoj službi imaju prava kakva imaju'

O liberalizaciji zapošljavanja i otpuštanja:

"Ja mogu slobodno reći, pred cijelom javnošću, ja nisam za to da danas službenici u javnoj službi imaju prava kakva imaju. Ja znam da bi oni trebali biti zaštićeni kako se ne bi događale političke smjene svake 4 godine, i to podržavam, ali u ovom trenutku svi mi smo taoci većine tih javnih službi. Naravno, ja ih ne želim kriminalizirati na bilo kakav način, generalizirati problem. Ima krasnih ljudi koji zaista rade, ali s druge strane isti taj zakon dao je mogućnost ljudima da baš i ne moraju raditi u državnim službama ukoliko ne žele, a vrlo teško je napraviti onakav model zakona o redu kao u privatnom sektoru. Treba se izbalansirati, treba se zaštititi radnika. Ali isto tako dati poslodavcima mogućnost da mogu uvesti nove radnike, da mogu zapošljavati. Među ostalim i lakše otpustiti, ali neradnike."

O tripartitnoj Vladi i velikoj koaliciji:

"Mi smo htjeli tripartitnu vladu iz razloga što smo htjeli da ona pokrene promjene, zbog toga što smo htjeli konsenzus za ključna pitanja, dugoročna u strategiji Republike Hrvatske. Velika koalicija, koja se možda sprema radi samo za razlog da se zaustavi te promjene, da se zaštiti sustav kojeg su napravili i HDZ i SDP, zajedno, za njihove interese. Mi smo bili jamac stabilnosti. Vlada je do zadnjeg trenutka i bili s njim točno u Saboru, do zadnjega trenutka. I to je ono što smo govorili 6 mjeseci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O HDZ-u i SDP-u:

"Što se tiče Mosta, odnosa prema HDZ-u i SDP-u, oni ne moraju prihvatiti naš uvjet. Oni mogu ići skupa, pa neka biraju hoće li to biti gospodin Plenković ili gospodin Milanović. Oni ne moraju poslušati. Zbog čega bi mi morali prihvatiti njihov uvjet? Zbog čega oni imaju pravo postaviti ultimatum da oni moraju biti? Ako pogledate u zadnjih 6 mjeseci napravili smo više nego SDP u zadnje 4 godine. Most, odnosno ministri iz kvote Mosta napravili su više. Ja govorim o Mostu. Nemojte izjednačavati Most i HDZ."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi ne kadroviramo u HDZ-u ili u SDP-u'

O sebi kao premijeru nakon izbora:

"Ja sam već nekoliko puta spomenuo da mi nećemo uvjetovati foteljama. Mi smo isto tako odustali, ako je ikada bila realna ponuda, racionalna i ozbiljna ponuda, od mjesta premijera za prošle izbore. Iz razloga jer nama fotelje nisu bitne. Ja nisam rekao da ne mogu biti druge osobe. Druge osobe mogu biti. Ja mogu dati vrlo jasna objašnjenja zbog čega ne može biti niti gospodin Plenković niti gospodin Milanović. Oni neće biti. Ako bude do mene onda oni neće biti. Jasno je da se neke stvari mogu promijeniti, ali ono što za nas nije prihvatljivo, nije prihvatljiv gospodin Plenković iz više razloga i to nije samo zbog gospodina Plenkovića, nego zbog svih grupacija unutar HDZ-a koje su ostale, koje su na kraju srušile vladu i svih političkih unutrašnjih lobija i kompletnog sustava kojeg su postavili zadnjih 20 godina. Mi ne kadroviramo u HDZ-u ili u SDP-u, oni imaju mogućnost ponuditi svoje kandidate, a ukoliko nude sami sebe mi nećemo prihvatiti, o čemu je problem?"

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo