BOŽINOVIĆ OTKRIO DETALJE NOVIH MJERA: /

'Maske u trgovinama obavezne, a na jesen, mjere bi mogle biti čvršće...'

Image
Foto: Pixsell

'Ukoliko se održava razmak, virus je tu nemoćan, no tamo gdje dolazi do bliskih kontakata, to je situacija u kojoj se virus brzo širi i u tom smislu smo danas donijeli preporuke', rekao je ministar

10.7.2020.
20:35
Pixsell
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Dnevniku Nove TV govorio je o detaljima novih mjera koje su uvedene nakon porasta broja zaraženih koronavirusom, od kojih su mnogi zaraženi na svadbama i ostalim masovnim okupljanjima.

Vraća se samoizolacija za putnike iz Srbije i BiH, a maske postaju obavezne i u nekim zatvorenim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On kaže da je moguće da sutra imamo puno veći broj novooboljelih. "Rade se novi testovi, ne mogu isključiti da sutra ne bude neki približan broj, možda i veći", kazao je.

Premijer Andrej Plenković danas je bio u Sloveniji, gdje je s Janezom Janšom dogovorio mjere koje moramo ispuniti kako ne bismo završili na crvenoj listi Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo razgovarali kako bi uskladili naša postupanja. Imali smo danas i sastanak u Vladi i zaključak je da je ovo jedan maraton. Ovo nije utrka na kratke staze. Cjepivo možda neće doći ni za godinu ili dvije", kazao je.

Strože mjere na granicama

"Što se tiče prelaza granica sigurno ćemo pooštriti mjere, neki će morati ići u dvotjednu samoizolaciju ili doći s testom koji pokazuje da nisu zaraženi. To se odnosi na treće zemlje, BiH, Srbiju...Studenti koji studiraju će morati proći samoizolaciju", rekao je ministar.

Za uvođenje samoizolacije za putnike iz Srbije i BiH kaže kako se radi o racionalnoj mjeri.

Obavezne maske u trgovinama

Od početka idućeg tjedna maske će biti obavezne u trgovinama. "Ne moraju biti medicinske maske, ali ponavljam, jesen bi mogla biti ozbiljniji izazov, a onda bi i mjere mogle biti malo čvršće", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti ugostiteljskih objekata neće morati nositi maske, neće biti obavezne. No osoblje će ih ipak morati nositi.

"Ukoliko se održava razmak, virus je tu nemoćan, no tamo gdje dolazi do bliskih kontakata, to je situacija u kojoj se virus brzo širi i u tom smislu smo danas donijeli preporuke, jer su nam to glavna žarišta", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za turiste kaže da su sigurni te da nemamo nijedan primjer turista koji se zarazio u Hrvatskoj.

Na pitanje je li Stožer prije trebao postrožiti mjere, Božinović je odgovorio: "Ovo je jedna duga borba, netko kaže i do dvije godine. Svaka mjera koja znači zatvaranje neke djelatnosti, pitanje je hoćete li otvoriti po zimi, kada budu još teži uvjeti. Nije ovo nimalo lagano", rekao je Božinović i dodao kako planiraju vratiti svakodnevne konferencije za medije Stožera.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo