'TRI MJESECA NIJE BILO KIŠE' / Božinović komentirao stanje na opožarenom području, ali i nove kanadere: 'Nisu to Škode po koje možete otići u dućan'

Na pitanje što je s prošlogodišnjim najavama o kupnji dva nova kanadera ministar je rekao kako da će se nabaviti novi kanaderi na razini EU-a

14.7.2022.
14:04
VOYO logo

Nakon završene sjednice Vlade novinarima se obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te je istaknuo kako su spremno dočekali protupožarnu sezonu.

"Glavna promjena koja se događa i koja će se događati je vezana za klimatske promjene. O tome se sve više piše, što je dobro", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio borbe protiv požara je dio politike EU. Tu je Hrvatska vrlo angažirana. Jesmo, spremni smo. Snage su se jučer u šibenskom i vodičkom zaleđu postupno povećavale, razmjerno razvoju situacije. U sat i pol ste imali vjetar koji je puhao iz četiri različita smjera. Sad ugasite i odete na novu koja se tek zapalila. Jučer je angažirano 350 vatrogasaca, 50 pripadnika namjenske vojske za borbu protiv požara, 75 policajaca", dodao je.

Podsjetio je kako u šibenskom zaleđu skoro tri mjeseca nije bilo kiše i pozvao je građane da paze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SLAVIM NOVI ROĐENDAN' /

Mještani Rasline opisali trenutke borbe s velikim požarom: 'Odjednom je vjetar okrenuo, plamen ispred kuće, guta kante...'

Image
'SLAVIM NOVI ROĐENDAN' /

Mještani Rasline opisali trenutke borbe s velikim požarom: 'Odjednom je vjetar okrenuo, plamen ispred kuće, guta kante...'

'Prvi u redu'

"Na raspolaganju imamo četiri kanadera, tri air tractora. 23. srpnja ćemo imati još jedan air tractor, a 30. srpnja još jedan air tractora i još jedan kanader, dakle pet plus pet. Činjenica da ta sredstva moraju prolaziti redovite servise. I tjedni, mjesečni, tromjesečni", rekao je o kanaderima.

Na pitanje što je s prošlogodišnjim najavama o kupnji dva nova kanadera rekao je kako "da će se nabaviti novi kanaderi na razini EU-a". "Radi se o zajedničkoj nabavi, što je za nas bolje jer su kanaderi promijenili vlasnika. Imao sam priliku razgovarati sa njihovim predstavnicima. Ono što je dobro, što se Hrvatska ubacila u prvu skupinu koje su se prijavile za nabavu iz zajedničkog paketa Tu bi Hrvatska dobila dva kanadera. No proizvodnja još nije krenula u puno opsegu. Mislim da 2026. bi bio neki rok kad bi se mogli očekivati prvi kanaderi iz zajedničke nabave", najavio je ministar, dodavši da će u jednom trenutku možda Hrvatska kanader moći nabaviti samostalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba imati u vidu da kanaderi nisu Škode po koje možete otići u dućan, naručiti i kupiti. Mi smo osigurali da tu budemo prvi u redu", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo