'NIŠTA NIJE PALO S NEBA' / Božinović o ulasku Hrvatske u Schengen: 'Znali smo da će biti onih koji će propitkivati što radimo'

Image
Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Davor Božinović iz Bruxellesa je komentirao ulazak Hrvatske u Schengen

8.12.2022.
16:09
Jurica Galoic/Pixsell
VOYO logo

"Konačno možemo reći da je Hrvatska u Schengenu i da hrvatski građani ulaze u najveću zonu slobodnog kretanja u svijetu. Ništa nije palo s neba. Bili smo suzdržani u komentarima zato što je to takav proces.

Znali smo od početka da neće biti lako, da će biti teškoća, da će biti sumnjičavosti, onih koji će propitkivati što radimo, da ćemo i mi napraviti pokoju grešku. Pokazali smo da način na koji smo vodili proces, za Hrvatsku nema granica", kazao je ministar Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska je pokazala da je s pravom članica EU-a'

Ministar se zahvalio svima koji su vodili proces pristupanja, od policajaca na granici do Vlade: "Svi su dali veliki obol ovom uspjehu, velikom uspjehu."

"Ulazimo u trenutku kad je malo zemalja bilo spremno razgovarati o proširenju. Ali znali smo da smo ustrajnim radom doveli države članice do toga da se Hrvatsku ne može zaustaviti. Išli smo odlučno da za EU nije bilo druge mogućnosti osim da Hrvatska uđe u Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko je zadovoljstvo vratiti se nekoliko godina unazad i reći da si ponosan na ono što smo napravili. Taj 281 uvjet nije samo činjenica koju ponavljamo, nego konkretni poslovi koje smo vodili”, poručio je Božinović.

Image
DONESENA POVIJESNA ODLUKA /

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo, sa 2023. ulazimo u šengensku zonu; Oglasio se Plenković: Evo tko će imati najviše koristi od ovoga

Image
DONESENA POVIJESNA ODLUKA /

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo, sa 2023. ulazimo u šengensku zonu; Oglasio se Plenković: Evo tko će imati najviše koristi od ovoga

“Hrvatska je pokazala da je s pravom članica EU-a, da je u stanju, iako nismo velika zemlja, provesti sve uvjete i siguran sam da je primitkom Hrvatske EU na velikom dobitku. Prava poruka je da su ovo hrvatski građani zaslužili, ovo je zbog njih. Ovo će biti i poticaj hrvatskom gospodarstvu”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo nije bila lagana rasprava. Danas je bilo i previše emocija. Rekao bih da je većina zemalja bila za to da se i Bugarsku i Rumunjsku primi, oni već 12 godina čekaju, i naša pozicija prema njima je bila da trebaju postati članicama.

No, činjenica je da nije postignut konsenzus i da ovakva opasnost na kraju dana nije postojala, razgovarao sam sa svima, i sam hrvatski pristup od prvog dana bio je takav da su danas rekli da ne mogu biti protiv Hrvatske. Razgovarao sam i s rumunjskim i bugarskm kolegama, žao mi je. Hrvatska je ovo vrijeme imala kontakt s njima, pokušavali smo pomoći, ali očito smo odmakli da nas je bilo teško sustići”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat policije komentirao ulazak u Schengen

Sindikat policije Hrvatske istaknuo je u četvrtak da će ulazak Hrvatske u Schengen donijeti brojne pozitivne prednosti za građane, ali i izazove policijskim službenicima jer ukidanje granica omogućuje lakše putovanje i komunikaciju građana, ali i kriminalaca.

Sindikat je u priopćenju pozdravio odluku ministara unutarnjih poslova država članica Europske unije o primanju Hrvatske u šengenski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo kako će učinci ovog ulaska biti pozitivni za sve nas, a prije svega za građane koji će koristiti sve pozitivne prednosti života bez granica i slobodnog protoka ljudi, roba i kapitala", navode sindikalci.

S druge strane, od 1 siječnja 2023. pred policijskim službenicima bit će novi izazovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa bez granica omogućit će lakše putovanje i komunikaciju kriminalaca, ali Hrvatska je kroz pripreme za ulazak u Schengen pokazala da se s tim može uspješno nositi”, dodali su.

Sindikat tvrdi da su policajci spremni za sve izazove kako bi Hrvatska ostala sigurna zemlja u kojoj građani mirno žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak u Schengen sindikat vidi kao ulazak u obitelj europskih naroda, kojoj je Hrvatska uvijek pripadala, uključujući i vremena kada se nalazila u „nepovoljnim državnim okvirima”.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo