JAGLAC IZ VINKOVACA / Marionetski ministar nastavlja dalje neokrznut: Ni pali avioni ne mogu uzdrmati poziciju Plenkovićeva gromobrana

Image
Foto: Matija Milanovic/PIXSELL

Kolumna Helene Puljiz: Neuništivi Banožić ispunio je sve kriterije da se na poziciji ministra dugo i održi - ima gadnu kaznenu prijavu za malverzacije s državnom imovinom, krajnje je nesposoban i dokazano podoban

8.12.2022.
11:46
Matija Milanovic/PIXSELL
VOYO logo

Ovotjedni pad zrakoplova MIG 21, koji su srećom piloti preživjeli, samo je jedan u nizu pokazatelja kaosa i nereda u sektoru obrane otkad ga vodi ministar Mario Banožić. Gotovo svi promašaji i afere, koje je Jaglac iz Vinkovaca rekordnom brzinom nanizao kao hrvatski ministar obrane, na neki su način povezane sa zrakoplovstvom, odnosno letjelicama. Ključne afere sa stanom i koji je sam sebi dodijelio i pogodovanjem u poslovima s državnim nekretninama odradio je još kao kratkotrajni ministar državne imovine, a zbog nje ga istražuje Uskok jer ga je kazneno prijavila zviždačica Maja Đerek. Zbog afere sa stanom i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa kaznilo ga je sa 7000 kn.

U uređenoj zemlji Banožić bi već i zbog tog skandala sa stanom izgubio priliku baviti se jednim od najvažnijih sigurnosnih sustava u državi, ali u Hrvatskoj pod vodstvom HDZ-a i koalicijskih partnera ta činjenica predstavlja mu značajnu karijernu prednost. Gadna kaznena prijava samo ga čini većim i poželjnijim u očima stranačkih drugova i šefa im, premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do danas Uskok i DORH nisu uspjeli zaključiti je li kaznena prijava protiv ministra obrane utemeljena, a znamo da ga Đerek sumnjiči za pogodovanje zagrebačkoj poduzetničkoj obitelji Rodić kojoj je navodno omogućio nekoliko državnih prostora u središtu glavnog grada te za neopravdano preuzimanje stana od 92 m2 u središtu Zagreba, u čije je uređenje zbog Banožića navodno uloženo 360 tisuća kuna. Prethodno mu je bio dodijeljen manji i već uređeni stan. Ispočetka je njegov MORH tvrdio da je dobio veliki stan jer ima veliku obitelj, a kad se otkrilo da uzima i naknadu za odvojeni život od 1000 kn mjesečno jer obitelj ne živi s njim u Zagrebu, MORH je počeo uvjeravati javnost kako veličina dodijeljenog stana nema veze s veličinom obitelji nego s obavljanjem dužnosti ministra obrane.

Image
Foto: Pixell

Ministar obrane Mario Banožić i premijer Andrej Plenković snimljeni tijekom proučavanja rupe nastale zbog pada bespilotne letjelice na Jarunu

Skandal do skandala

U međuvremenu se kaznena prijava zagubila u Uskokovim ladicama, zviždačica Đerek presudom vraćena na posao s kojeg je nezakonito otjerana jer je razotkrila Banožićeve muljaže, a on je veselo nastavio biti hrvatski ministar obrane. Poziciju mu nije poljuljalo ni otkriće iz listopada ove godine da su njegovi podređeni u Zrakoplovno tehničkom centru u jeku europskih sankcija protiv Rusije primili ruske trgovce vojnom opremom. Slučaj su otkrile SOA i VSOA-a, ali Banožić se spasio smjenom direktora TZC-a Zdravka Klanca, koji je uredno preživio skandal s neredom u remontu kanadera i AirTractora čime je bila ugrožena i ljetna protupožarna obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je u ožujku ove godine na Zagreb zviznuo dron veličine autobusa, doznali smo da uopće nemamo protuzračnu obranu, a ministar je, umjesto da umiri javnost, pojačavao paniku ničim potkrijepljenim tvrdnjama da su na mjestu pada bespilotne letjelice od osam tona nađeni tragovi aviobombe. Legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni brigadir Ivan Selak, tada je ustvrdio da bi, da je u dronu bila aviobomba, srušila pola studentskog doma.

Još uvijek, naravno, nemamo pojma tko je poslao dron na Zagreb i kako je bilo moguće da neprimijećen preleti pol (jugo)istočne Europe i sruši se na glavni grad zemlje članice NATO-a. Banožić je u studenome ove godine tvrdio da je DORH-ova istraga o padu drona u tijeku, ali ga je DORH demantirao, uz napomenu da to nije u njihovoj nadležnosti. I nikom ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je tvrdio da će naučiti, ali...

Selaku to nije bilo prvi put da upozorava na ministrovu nekompetentnost. Čim je 2020. postao ministar obrane, Banožić je tvrdio kako MIG 21 nema mogućnost noćnih letova, a Selak mu je poručio da postoji "Sveto pismo u aviona MiG 21 u kojem lijepo piše kako se leti noću, kako se priprema kabina za let noću...". U travnju ove godine izvalio je u Saboru da ćemo nabaviti „kratkoročnu i srednjoročnu“ protuzračnu obranu. Kao ekonomistu, koji se prije ulaska u Banske dvore uglavnom bavio turizmom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, teško mu je valjda bilo shvatiti razliku između kratkoročnih i dugoročnih planova i raketa kratkog i srednjeg dometa.

"Da biste bili ministar obrane morate imati tri stvari, jednostavna je jednadžba: morate imati dobar izborni rezultat, biti stručni i korektni u svom poslu, radu i odluka mandatara", objašnjavao je Jaglac Banožić u srpnju 2020. godine kad je postao ministar i kad su se mnogi pitali koje su njegove kvalifikacije za dužnost ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gromobran u sukobu s Milanovićem

Unatoč činjenici da je najgori ministar obrane kojeg smo dosad imali, unatoč svim aferama i promašajima, pa i potpunom raspadu sustava zrakoplovstva i protuzračne obrane, Banožić zna da mu je fotelja sigurna i to prvenstveno zato što je pristao igrati ulogu Plenkovićeva gromobrana u sumanutom sukobu s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Sve dok poslušno nasrće na Milanovića i javnosti otkriva okolnosti u kojima šef države koristi vojne letjelice, Banožić nekažnjeno može vojne letjelice koristiti u privatne svrhe.

Nevažno je što na vrijeme nisu završeni hangari za skupocjene i sofisticirane američke helikoptere Blackhawk, nevažno je i što vojnicima iz predsjednikove pratnje ne plaća dnevnice, nevažno je koliko je MORH-ovih milijuna ulupao u propale poslovne projekte Tomislava Debeljaka, posve je nebitno što VSOA nema šefa, a stari je smijenjen zbog špijunskih financijskih malverzacija. U stranci su mu plus dali i za upisivanje saborskog zastupnika Ante Bačića u ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ i to iz čistog Bačićeva hira, a minus mu zasigurno nije ni činjenica da je pričao gluposti kako je kao dijete bio sudionik „Oluje“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marionetski ministar obrane Mario Banožić može nastaviti mirno spavati na funkciji. Ispunio je sve kriterije da se na njoj dugo i održi: ima gadnu kaznenu prijavu za malverzacije s državnom imovinom, krajnje je nesposoban i dokazano podoban.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču