GOST RTL-A DANAS / Božinović iz Marakeša: 'Ili će se svijet okupiti oko rješavanja migracija ili će nas migranti preplaviti'

Predstavnici stotinjak zemalja, među kojima i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, stigli su u Marakeš

9.12.2018.
18:32
VOYO logo

Predstavnici stotinjak zemalja, među kojima i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, stigli su u Marakeš gdje će sutra biti potvrđen istoimeni sporazum o sigurnim migracijama. 

Iako sporazum nije obvezujući za države potpisnice, u Hrvatskoj je stvorio niz prijepora, posebno nakon što je od puta u Maroko odustala predsjednica Republike. Ministar Božinović poručuje – policija će i dalje sprječavati nezakonite pokušaje ulaska u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dokument na 34 stranice koji je podijelio dosta zemalja članica UN. On ima 24 cilja i prvenstveno mu je cilj urediti sigurne i regularne migracije. Neke članice su odustale jer tvrde da se sporazumom pšotiču ilegalne migracije, ali i masovni valovi dolazaka sve više migranata. Predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović je svoj dolazak otkazala u posljednji trenutak, tako da hrvatsku predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Ministre stigli ste u Marakeš, sutra počinje usvajanje sporazuma. Dokument je podijelio zemlje i mnoge su od njega odustale. Potiče li taj sporazm ilegalne migracije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo suprotno. Kako bih najjasnije opisao važnost ovog skupa reći ću da je UN su se prije počeli baviti migracijama, ovo je prvi skup UN-a o migracijama, vjerojatno 2015. i 2016. godine ne bismo vidjeli one valove migranata koji su bez kontrole prelazili preko pola Europe da bi došli do cilja u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama. Svijet je shvatio da se po pitanju ovog problema nešto mora napraviti i ovo je početak jednog procesa. Neke zemlje su otpočetka u njemu, a neke zemlje imaju određene rezerve. Na kraju dana, svijet će se okupiti oko rješavanja pitanja migracija ili će nas migranti sve preplaviti. Ovo je jedini način da se ta stvar u jednom vremenskom razdoblju, ne treba imati iluzija da će se nešto dogoditi niti za godinu niti za pet godina, ali konačeno se svijet počinje baviti s ovim problemom i njega treba regulirati. Ovako kako je sada, to vidimo i na hrvatskim granicama, nije dobro. Hrvatska vodi politiku sprječavanja ilegalnih migracija i sve dok se negdje u budućnosti ne postigne dogovor, mi od te politike nećemo odustati. Oni koji žele nelegalno ući u Hrvatsku, neće im to  dopustiti hrvatska policija i to je valjda svima jasno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo