'NEMA LUKSUZA' / Božićnica o kojoj većina može samo sanjati njima je postala tradicija: Penzioneri hrvatskog grada dobili 600 eura

Image
Foto: RTL/Screenshot

'Mi smo zaista ponosni da možemo usrećiti naše ljude na taj način', rekao je Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga

28.12.2023.
7:02
RTL/Screenshot
VOYO logo

Božićnica od 600 eura sjela je na račun umirovljenice Fatime, a toliko dobije u gotovo pola godine mirovine, javlja Danas.hr.

"Kao nacionalnu mirovinu imam 120 eura i meni to puno znači. Što da vam kažem, s ovim ću moći priuštiti sve za život. Nema luksuza", rekla je Fatima Grgić iz Umaga. Njoj će ova božićnica puno značiti, a hoće li i sebi nešto kupiti, još ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad imaš više, onda se opet nečemu malo veseliš. Vidjet ću hoću li i sebi nešto pokloniti od ovog novca. Zdravlje je najvažnije", rekla je Fatima.

Image
VESELITE LI SE? /

Počinje isplata jednokratne pomoći umirovljenicima: Evo koliko će to iznositi u eurima

Image
VESELITE LI SE? /

Počinje isplata jednokratne pomoći umirovljenicima: Evo koliko će to iznositi u eurima

'Dug koji trebamo vratiti tim ljudima'

Oko 150 Umažana prosječno je isplaćeno oko 350 eura po umirovljeniku. "Smatramo da je to samo jedan dio, nazovimo ga, duga koji trebamo vratiti tim ljudima koji su nesebično uložili svoj život u boljitak svih nas i to je jedan najdirektniji način pomoći. Mi smo zaista ponosni da možemo usrećiti naše ljude na taj način", rekao je Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićnica o kojoj većina može samo sanjati postala je tradicija, a na nju imaju pravo umirovljenici koji najmanje pet godina imaju umašku adresu. "Ja sam svake godine dobivala jer kad sam došla iz Bosne, tamo sam dobila malu mirovinu i ovdje sam radila još devet godina“, objasnila je Anđa Tikvić.

"Pa danas se živi loše, jako loše. Tko ima posao je sretan, drugi preživljavaju, skupljaju boce. Nema drugog načina nažalost", rekao je Bojan Premužić. Cenzus će se, obećavaju u gradu, sljedeće godine povećati i prilagoditi budućim primanjima i to sve u skladu s realnom potrošačkom košaricom. "To je stvarno lijepo kad ti dođe nenadano, ne očekuješ velike pomoći. To smo iskoristili za darove unucima“, rekao je Bojan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno rečeno, još nisam iskoristila, imam vremena, iskoristit će se. Kako idu cijene, onda tako i moraš malo uštediti, moraš čuvati“, smatra Anđa. "Možemo najaviti da će možda cenzus biti do 400 ili do 500 eura. U svakom slučaju, visinu iznosa božićnica ćemo podignuti do najvećeg maksimalnog mogućeg iznosa“, ustvrdio je gradonačelnik Bassanese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo