Božićna groznica trese Hrvatsku! / Kupuje se sve - hrana, ukrasi, borovi, darovi: 'Meni je 90 godina, a supruga mi je bolesna. Hoću očuvati običaje'

U gradu su cijeli dan gužve, nepregledne kolone svugdje gdje se okrenete. Sindikati zbrajaju iznose blagdanskih košarica, a prvi rezultati ukazuju da će biti rekordno skupe

16.12.2023.
21:14
VOYO logo

Hrvati troše više nego ikada, a od jutra nepregledne kolone i gužve to i potvrđuju. U akciji su i sindikati koji zbrajaju iznose blagdanskih košarica, a prvi rezultati ukazuju da će biti rekordno skupe.

Image
ŠLOGAR, BESKUĆNIK S PIŠTOLJEM /

'Bio je čudan, šutljiv, mrgudan, ali ne vjerujem da je on ubio Ivanu Hodak': Što je on dobio tim ubojstvom?

Image
ŠLOGAR, BESKUĆNIK S PIŠTOLJEM /

'Bio je čudan, šutljiv, mrgudan, ali ne vjerujem da je on ubio Ivanu Hodak': Što je on dobio tim ubojstvom?

Zadnji vikend prije Badnjaka gužve su svuda oko nas. Vikend je za kupovinu, a pokloni i hrana koštaju najviše do sada procijene su to sindikata. Koji najavljuju točnu blagdansku košaricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever: Cijene će i sljedeći tjedan rasti

"Čak su nam najavili da ovo što su i sad najavili, da nije kraj. Da će cijene što se tiče odojaka recimo i sljedeći tjedan rasti", kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Danas.hr.

Umirovljenici kažu da već znaju da će biti ispod razine srednje košarice: "Ja sam došla kod djece pa nek to oni riješe", kazala je umirovljenica Beata Celio Cega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jesti se mora: "Ljudi barem jedanput tjedno uzmu nešto od zelenjave da se malo očiste od ovih pustih domjenaka", kazala je Ana Brkić.

POGLEDAJTE VIDEO: Kao da sutra ne postoji! Božićna groznica trese Hrvatsku: Kupuje se sve- hrana, ukrasi, borovi, darovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupuje se hrana, ukrasi, borovi i pokloni… "Meni je 90 godina, a supruga mi je bolesna. Hoću da to održim, da očuvam običaje", kazao je Ivan Knežević.

Običaji će prema podacima Hrvatske gospodarske komore koštati barem tri milijarde i 80 milijuna eura u prosincu. Potrošnja, unatoč svemu, raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zračimo optimizmom, ali ne nerealnim. Tako da su naše procijene između 10 i 12 posto", Josip Zaher, predsjednik HGK-a za trgovinu i financijske institucije.

Što kažu ugostitelji? 'Ovo je vrhunac'

Božićna groznica trese Hrvatsku, a Hrvati troše više nego ikada. U gradu su cijeli dan gužve, nepregledne kolone svugdje gdje se okrente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati zbrajaju iznose blagdanskih košarica, a prvi rezultati ukazuju da će biti rekordno skupe. Prošle godine tijekom prosinca prema Poreznoj upravi potrošeno je 2,8 milijardi kuna. Ove godine se očekuje 10 posto veća potrošnja. Dobar dio potrošnje bit će ostvaren na ovom Adventu.

"Osobno smatram da je ovo vrhunac. Dolazi vikend nakon plaća, vikend kad turisti dolaze prije Božića. Dolaze firme nakon domjenaka. Više je domaćih posjetitelja", kazao je ugostitelj Luka Holjevac koji je već na zagrebačkom Adventu četiri godine i zadovoljan je potražnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše je posjetitelja iz Slovenije, a onda Austrijanci i Mađari. Puno je Mađara, iako je Budimpešta proglašena jednom od najljepših Advenata. Smatraju da im je Zagreb jako blizak i drag pa vide ga jednako poželjnim kao i Budimpeštu", zaključio je za Danas.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo