SLUČAJ DARUVARAC / Bošnjaković odbacio kritike Komore da je riječ o linču odvjetnika

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sva javnost je razočarana opravdano da mi nismo bili u stanju provesti taj postupak u šest mjeseci

18.12.2018.
14:26
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je, vezno uz slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca, da je stvaranje klime za javni linč branitelja koji rade svoj posao, bez da se utvrde njihovi mogući propusti, neprimjereno te da slabi vjeru u pravnu državu.

Upitan vidi li atmosferu javnog linča odvjetnika koji braniDaruvarca, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je odvratio: ''Sva javnost je razočarana opravdano da mi nismo bili u stanju provesti taj postupak u šest mjeseci i u šest mjeseci u jednom takvom slučaju doći do prvostupanjske presude. Ne govorim kakva ta presuda treba biti, ne govorim ni tko je kriv, mislim da u ukupnom sustavu, eto, dogodile su se neke stvari na koje nismo mogli utjecati''.

''Ono što ja tu stalno podvlačim, mi smo imali bolest raspravnog suca koji je zapravo proveo tri rasprave, najveći dio dokaza i da se ta činjenica nije dogodila - mi bismo danas imali pravomoćnu presudu. Što se tiče dva zahtjeva za izuzeće i raspravne sutkinje i predsjednice općinskog suda, zamjenice, dva zahtjeva za izuzećem predsjedavajućeg Županijskog suda, to su alati koji su dozvoljeni po našem zakonu, a ono što ćemo gledati kod slijedećih izmjena zakona vidjet ćempo je li to potrebno baš u tolikoj mjeri ili to možemo na neki način napraviti da ne usporava postupak''. dodao je Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je podsjetio da ''to nije naša specifičnost, takvi zahtjevi su u drugim sustavima i na koncu konca tako je opravdano kada se pojavi neki razlozi koji mogu utjecati na objektivnost samog suda da postoji jedan takav alat instrument koji može upozoriti na to''.

''Kad gledate sve moje izjave, niti u jednom trenutku nisam ušao u neovisnost bilo sudova, bilo državnih odvjetništava, ja sam samo htio vidjeti kronologiju cijelog slučaja jer sutra kada radimo, a radit ćemo u prvom kvartalu iduće godine izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) da vidimo pa i na tom slučaju prostor i mogućnost da poboljšamo zakonski okvir da dobijemo što je moguće brže suđenja'', najavio je ministar.

''Što se mene tiče, nije politika ni bilo koji državni dužnosnik, predsjednica je rekla da država ima problem ako ne može u šest mjeseci ovakav slučaj završiti. Ja isto smatram da se ovaj slučaj mora u šest mjeseci završiti i to ničim nije nikakav poziv na linč, ali kada vidimo razloge, vidimo jedan splet okolnosti i uvijek sam rekao i naglasio da je zaista došlo do jednog slučaja da nam se raspravni sudac razbolio da te činjenice nije bilo mi bismo imali. Nigdje ne ulazimo u neovisnost, nigdje ne kažemo da treba ovako ili onako'', naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No mnogi se pitaju zašto djelo nije teže okvalificirano, a na to Bošnjaković odgovara: ''Kad bih ja sad ovako razgovarao kao što je bilo u pitanju, onda bih ja ušao duboko u prostor neovisnosti pravosuđa. Državni odvjetnik cijeni činjenično stanje koje ima na stolu iz dokumentacije, on ima nalaz vještaka, vezano za ozljede i on samostalno neovisno donosi odluku. Ja kad bih pričao da je trebalo ovako ili onako duboko bih ušao u prostor neovisnosti, a to niti želim niti mi zakon i Ustav dozvoljavaju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo