GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Bošnjaković o pozdravu 'Za dom spremni' u Kninu: 'Ako je u komemorativnom prostoru, tada ga ne možemo osuditi'

Ministar pravosuđa odgovarao je na pitanja o 3. maju, pozdravu 'Za dom spremni', Darku Kovačeviću Daruvarcu...

6.8.2019.
19:00
VOYO logo

O detaljima posjete premijera Andreja Plenkovića i ministara 3. maju, kada se očekuje deblokada računa i kako će se to izvesti, u RTL-u Danas govorio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Uz to odgovarao je i na pitanja o pozdravu "Za dom spremni" u Kninu i odlasku na odsluženje kazne Darka Kovačevića Daruvarca. 

Na pitanje kada se očekuje deblokada računa 3. maja i kako će to Vlada izvesti, Bošnjaković je kazao da za to nije potrebno donositi novi zakon. "Blokada računa je bila nešto viša od 150 milijuna kuna. Uprava je dosad uspjela gotovo polovicu toga riješiti odnosno dogovoriti sa vjerovnicima da se potraživanja povuku. Ostalo je nešto manje od 90 milijuna kuna blokade", kazao je Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je iskazala spremnost za pomoć

"Sada je potrebno osigurati sredstva za tu deblokadu i za to postoji više modaliteta i odluka. Vlada je na sjednici prošlog tjedan iskazala spremnost da tu pomogne i odigra važnu ulogu, ako je potrebno izdati jamstva ili bilo što drugo kako bi se ta sredstva osigurala i deblokirao račun", rekao je ministar i dodao da će se nakon toga ići u fazu razgovora i pregovora s naručiteljima brodova "jer je iskazan interes da se brodovi završe i prodaju". 

Odgovorio je i na pitanje koliki iznos jamstava je potreban. "Trenutno je blokada na oko 86 milijuna kuna. Vlada će razmatrati odluku i vidjeti modalitete toga. Važno je da kada donosimo odluku da izdajemo jamstvo, da ako dođemo u situaciju da se jamstvo mora realizirati, da znamo koja je opcija da se ti novci namire u proračunu, da oni ne bi pali na teret poreznih obveznika", rekao je Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodaja brodova bi morala biti u većem iznosu nego onome koji je dug i tu bi morali ostvariti određenu dobit", kazao je Bošnjaković te dodao kako se sada ponovno traže rješenja jer ona nisu pronađena ranije sa partnerima. "Treba naći i najbolji modalitet kako da se riješe dugovi prema radnicima i vjerovnicima jer je to prvi korak koji onda omogućava drugi - razgovor s naručiteljima brodova, a treći je da se brodovi dovrše, prodaju i da unovče, a četvrti cjelovita stabilizacija i pronalaženje strateškog partnera", kazao je Bošnjaković te dodao da se to ne može napraviti od danas do sutra, nego je to jedan proces. 

"Za 3. maj Vlada je iskazala veliku spremnost jer je situacija takva da je proizvodnja moguća. Oni su i kadrovski opremljeni, imaju ljude koji su sposobni sve te poslove izvršiti. Imamo naručitelje koji žele brodove i to su uvjeti koji jamče optimizam da će se priča uspješno završiti", kazao je ministar te dodao kako je kod Uljanika drugačija situacija jer tamo nije bilo mogućnosti da se brodovi dovrše, a naručitelji su raskinuli sve ugovore i nisu htjeli da Uljanik radi te brodove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"'Za dom spremni' se ne može gledati crno-bijelo"

Ministar je komentirao i činjenicu da je jučer ponovno u Kninu, na proslavi Dana pobjede, izvikivan pozdrav "Za dom spremni", kao i prije dvije godine kada nije bilo kazne. Na pitanje je li za njega pozdrav "Za dom spremni" prihvatljiv, Bošnjaković je kazao da za njega "on nije prihvatljiv". "On u svakom slučaju asocira na ona teška vremena Nezavisne Države Hrvatske i mislim da to treba izbjegavati", kazao je Bošnjaković, no dodao je da svaki slučaj ima svoje okolnosti. 

"Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati. Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav 'Za dom spremni'. I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati", kazao je Bošnjaković te dodao kako ne zna kako je to jučer izgledalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam izjavu glasnogovornice PU šibensko-kninske koja je kazala da je to bilo pred spomenikom. Dakle, to nije bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju, nasilje nego se to treba podvesti pod komemoriranje", objasnio je Bošnjaković. 

Pojednostavljuje se procedura za odlazak u zatvor

Komentirao je i slučaj Darka Kovačevića Daruvarca koji još uvijek nije počeo služiti svoju zatvorsku kaznu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče odlaženja na odsluženje kazne, to je stvar zakona o izvršavanju kazne zakona. Imamo već radnu skupinu i mi ćemo donijeti skroz novi zakon. Za kraj nove godine je predviđeno da uđemo u proceduru s tim. Slažem se da je zakonska procedura vezana za takve slučajeve poprilično složena, a za to nema razloga. Tu sudac izvršenja kazne nakon pravomoćne odluke donosi i odluku da se određuje i izvršenje kazne, što je besmisleno. To ćemo promijeniti i ubrzati jer nema smisla da netko tko ima pravomoćnu presudu ima mogućnost ulagati žalbu gdje se rješenjem kaže da mora otići na izvršenje kazne.I nakon toga ima i zahtjev mogući za odgodu izvršavanja kazne, koji zakon propisuje. To mi se čini dobar postupak, ali to sve treba biti nakon što je on već na odsluženju kazne", zaključio je Bošnjaković.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo