Aladrović u RTL-u Danas / Borba protiv koronavirusa na gospodarskom polju: 'Razmatra se oslobođenje plaćanja poreza i doprinosa'

Prvi na koje će moguća situacija utjecati jesu iz domene prijevoza, turizma i trgovine

11.3.2020.
19:18
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naglasio je u razgovoru za RTL Danas da plaće i mirovine nisu ugrožene s obzirom na moguće posljedice pandemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo.

"Danas smo održali sastanak svih ključnih osoba iz poduzetničkog života i nas ministara u domeni gospodarstva. Činjenica je da u punjenju proračuna nemamo problema, no činjenica je i da u svijetu, prije svega Italiji, dolazi do smanjenja gospodarske aktivnosti zbog koronavirusa te smo s obzirom na to odlučili vidjeti koje mjere možemo donijeti, saslušati savjet poduzetnika i vidjeti koji su sektori  najugroženiji", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi na koje će moguća situacija utjecati jesu iz domene prijevoza, turizma i trgovine. Ministar najavljuje da će već u petak imati konkretne mjere po resorima.

"Danas je bio prvi sastanak. Upozoreni smo i smatramo da će sigurno jedno od rješenja biti kroz određenu redistribuciju javnih nameta i oslobođenje od nekih poreza i doprinosa, no moramo donijeti cijeli paket mjera. Identificiramo u ovom trenutku sve sektore koji mogu biti pogođeni i gledamo koji se utjecaj može učiniti na bankarski sektor koji bi morao imati razumijevanje za poduzetnike", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se "pad gospodarske aktivnosti u ovom trenutku ne događa".

"Država neće biti jamac za kredite"

Ipak, banke su rekle da su voljne odgoditi plaćanje kredita poduzetnicima samo ako država stane iza njih kao jamac. Takvo nešto Aladrović odbacuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je početna pozicija banaka, ali siguran sam da je i HUB-u interes da poslodavci stvaraju nova radna mjesta. Država sigurno neće jamčiti za te kredite. Na sastanku su bili i predstavnici HUB-a i HNB-a i sigurno ćemo još razgovarati o potencijalnim mjerama. Drugi smjer koji razmatramo je kroz javna davanja. Ono što je bitno, u ovom trenutku nemamo razloga za paniku, ali moramo biti spremni na sve senarije. Mi kao hrvatska Vlada to jesmo", rekao je Aladrović.

Odbacuje mogućnost neisplate ili smanjivanja plaća: "Apsolutno sve plaće iz proračuna i mirovine su sigurne. Mogućnost toga apsolutno ne postoji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o kojem se konkretnom iznosu poreznog rasterećenja razmišlja, Aladrović je odgovorio: "U ovom kontekstu razmatramo nekoliko scenarija s obzirom na sve scenarije koji se mogu dogoditi u okviru možebitnih ekonomskih problema".

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo