U SRIDU / Borba Brune Esih i Drage Prgometa odlučit će u kojem će smjeru ići HDZ

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rezultat izbora za zagrebačkog gradonačelnika imat će i popriličnog utjecaja na daljnju političku karijeru Andreja Plenkovića

Ivan Klarić

25.3.2017.
16:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Andrej Plenković zaigrao je opasnu utakmicu. To je valjda svima jasno. Odabirom Drage Prgometa za kandidata HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika, predsjednik vladajuće stranke natovario si je na leđa gotovo sigurni bijes i otvoreno neslaganje stranačkih oponenata u slučaju poraza. A, realno, teško je očekivati da Prgomet može ozbiljno ugroziti Milana Bandića, pa čak i Anku Mrak Taritaš, koja je nakon višetjedne sapunice, gotovo sigurno kandidatkinja i SDP-a. 

Da Plenkoviću neće biti lako, dovoljno govori i to što se u utrku za prvog čovjeka glavnog grada Hrvatske uključila i Bruna Esih, saborska zastupnica koja je na Markov trg zakoračila preko HDZ-a, odnosno liste te stranke na posljednjim parlamentarnim izborima. Esih, i Hasanbegović koji ne skriva da Esih ima njegovu podršku, simbol su "tvrđe" desnice unutar HDZ-a, desnice kojoj Plenković očito ne želi prepustiti, po njima zasluženo mjesto, na Trgu žrtava fašizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj Brune Esih i Drage Prgometa bit će tako i dvoboj dva različita lica HDZ-a. Jednog koji je općeprihvatljiv svima, kojeg uvažava i centar i ljevica, a kojeg predstavlja Drago Prgomet, a kojem uostalom pripada i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

Te drugog kojeg predvode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, lice HDZ-a koje inzistira na rasčišćavanju s prošlošću, koji se ne libi javno prokazivati krivce za situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, ali i koji ne bježi od žestokih kritika na račun onih koje smatraju odgovornima za, kako znaju reći, moralni i ekonomski posrtaj Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je samo koji će HDZ pobijediti. 

Ako Prgomet na lokalnim izborima ostvari koliko-toliko pozitivan rezultat u utrci s Bandićem i Mrak Taritaš te osvoji pristojan broj mjesta u Gradskoj skupštini, Prgomet će si osigurati jako dobru startnu poziciju za daljnje političko djelovanje unutar stranke, a svom će šefu osigurati miran san i još jedan moćan argument u minimaliziranju stranačke desnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako Prgomet podbaci, a Bruna Esih iznenadi sve, cijeli projekt s Prgometom kao kandidatom za zagrebačkog gradonačlnika mogao bi za Plenkovića postati noćna mora. 

Sasvim je jasno, rezultat izbora u Zagrebu imat će poseban utjecaj na razvoj događaja u HDZ-u. Štoviše, borba Brune Esih i Drage Prgometa odlučit će u kojem će smjeru ići HDZ. Ali i odrediti daljnju političku karijeru oboje kandidata za zagrebačkog gradonačelnika odnosno gradonačelnicu, ali i karijeru predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču