BORAS JE USKORO BIVŠI? Dio Senata traži njegovu smjenu: / 'Više ne možemo zabijati glavu u pijesak kraj toliko problema'

Image
Foto: PIXSELL, BORNA FILIĆ

Zbog sve većeg broja afera, 30 od 70 članova Senata Sveučilišta u Zagrebu tražit će smjenu rektora Damira Borasa, a za to im je potrebno još šest ruku

9.2.2021.
21:06
PIXSELL, BORNA FILIĆ
VOYO logo

Zbog niza afera koje tresu Sveučilište u Zagrebu pod vodstvom rektora Damira Borasa, dio članova Senata odlučio se okupiti u kritičnu masu koja će zahtjevati njegovu smjenu. No, da bi do toga došlo, prvo je potrebno takvu točku dnevnog reda uvrstiti na sjednicu Senata, a zatim bi ju trebalo prihvatiti 36 od 70 članova. Jutarnji doznaje kako je zasad smjenu podržalo 30 dekana zagrebačkih fakulteta.

"Više se ne može zabijati glavu u pijesak kraj toliko problema koji su isplivali na površinu. Nije tu bitan rektor, nego ugled Sveučilišta koji on ne može održati", poručio je jedan od dekana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FUCHS: /

Nastava se u školama održava po planu; Boras legalno izabran rektor, samo ga Senat može smijeniti

Image
FUCHS: /

Nastava se u školama održava po planu; Boras legalno izabran rektor, samo ga Senat može smijeniti

Držanje Čovića na državnoj plaći

Najteža je afera radni odnos Borasova bliskog suradnika, prorektora za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju Ante Čovića. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u nekoliko je navrata upozoravalo na nezakonitost njegova rada, a on je nakon 70. godine života još uvijek zaposlen na dva mjesta. Radi u Rektoratu i kao redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta hrvatskih studija.

Iako bi trebao biti u mirovini, Čović je upisan u Registar zaposlenika (RegZap) i plaća mu se obračunava u Centralnom obračunu plaća (COP). Kao prorektor, radi u nepunom radnom vremenu od 89,75 posto, a kao redoviti profesor u 10,25 posto. Za prorektorsko mjesto se prosječna bruto plaća kreće oko 41.700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je produljenje ugovora o njegovu radnom odnosu bilo nezakonito, njegova plaća i dalje dolazi iz državnog proračuna. Bivša ministrica Blaženka Divjak tvrdi kako je upozoravala ministra uprave Ivana Malenicu da MZO-u da ovlasti za uklanjanje Čovića iz COP-a. Poslala je zahtjev i FINA-i, ali svi su se na to oglušili. Ipak, Nacionalno vijeće za znanost, na sjednici u ponedjeljak nije raspravljalo o odluci svoga povjerenstva koje je trebalo dati sud o slučaju još jednoga produljenja ugovora o radu Anti Čoviću. Navodno je razlog tome to što povjerenstvo Vijeća zaduženo za pitanje produljenja rada nakon 65. godine još nije donijelo svoju odluku o ideji Fakulteta hrvatskih studija da zadrži Čovića u nastavi još dvije godine.

Emmeritus zlostavljač

Borasa opterećuju i druge afere. Jedna od svježijih su i prijave pet studentica Filozofskog fakulteta, na kojem Senat po njegovim naredbama uporno odbija izabrati novog dekana, kako ih je seksualno uznemiravao profesor s Odsjeka za povijest, Drago Roksandić. Osim što nije postupao po prijavama, jer "nakon očitovanja profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju kao čelnik Sveučilišta nisam sa svoje strane našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka", Boras je tog istog profesora častio titulom emmeritusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepio se prije reda

Tijekom utorka se pojavila i informacija kako se Boras zajedno sa suprugom cijepio protiv koronavirusa na Zavodu za dječju preventivnu stomatologiju KBC-a Zagreb, iako po Planu cijepljenja još nisu došli na red i iako su oboje preboljeli COVID, što znači da imaju već razvijena antitijela.

"Taj dan pred kraj radnog vremena u poliklinici Klinike za stomatologiju na pregledu su bili supružnici Boras koji su se interesirali i za mogućnost cijepljenja u našoj ustanovi. Kako su tri doze cjepiva ostale neiskorištene najprije smo pokušali stupiti u kontakt s djelatnicima previđenima za cijepljenje za idući dan te smo u to vrijeme uspjeli dobiti samo jednog djelatnika koji se tada došao cijepiti, a preostalim dvjema dozama cijepljeni su supružnici Boras kako se cjepivo ne bi bacilo”, objasnio je pročelnik Zavoda, Željko Verzak, inače profesor na Stomatološkom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavka prorektorice za sustav kontrole kvalitete

Prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Hruškar, inače redovita profesorica Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, uručila je u ponedjeljak rektoru Damiru Borasu svoju neopozivu ostavku nakon šest godina rada u Rektoratu. U obrazloženju je jasno navela kako više ne može podržavati njegove odluke, što je, između ostalog, i razlog tihe pobune u Senatu

"Osjećam da je moja moralna i ljudska dužnost zahvaliti Vam se na dužnosti prorektorice za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete. Na spomenutom sastanku jasno ste istaknuli važnost sljedivosti Vaših odluka, što ja ne mogu podržati. Budući da u Vašim namjerama ne vidim dobru volju da Sveučilište s Vama na čelu nađe adekvatna rješenja za ozbiljne izazove s kojima se već dulje suočava i čije nerješavanje, po mojem skromnom mišljenju, ozbiljno narušava kvalitetu najvećeg sveučilišta u RH, shvatila sam da Vas više ne mogu slijediti na Vašem putu", napisala je u obrazloženju Hruškar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zahvalu na ukazanom povjerenju, prorektorica je navela: "U ovim za mene neprihvatljivim okolnostima funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu ne osjećam se odgovornom i ne mogu podržati, ni moralno ni profesionalno, Vaše odluke i postupke. Iskreno se nadam da ćete, usprkos svemu, pronaći mudrosti i učiniti pozitivne iskorake za dobrobit i budućnost Sveučilišta i visoko obrazovanja Republike Hrvatske."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo