NOVI DETALJI UŽASA /

Bombaš samoubojica koji se raznio ispred liverpoolske bolnice, ispod jakne skrivao "Majku Sotone", bombu za masakr

Image
Foto: screenshot

Riječ je o migrantu, vjerojatno jordanskog porijekla koji je prešao na kršćanstvo i promijenio ime u "zapadnjačko". No azil su mu ipak odbili

16.11.2021.
14:00
screenshot
VOYO logo

Bombaš samoubijica koji je u nedjelju detonirao bombu u taksiju ispred bolnice u Liverpoolu napravio je eksploziv kojeg nazivaju 'Majka Sotone' prepun kugličnih ležajeva. Mogući motiv samoubojice je osveta jer je odbijen njegov azil u Velikoj Britaniji. 

Ovo su novi detalji vezani uz bombaša samoubojicu koji se u nedjelju raznio eksplozivom ispred bolnice za ženske bolesti i porod u Liverpoolu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se zna i njegov identitet, kako piše Daily Mail, to je Emad Jamil Al Swealmeen koji je promijenio ime u Enzo Almeni (32) kako bi njegovo ime zvučalo više "zapadnjački" i kako bi mu se povećale šanse za azilom. Bio je pizza-majstor i britanski mediji navode i da je prije nekoliko godina prešao na kršćanstvo te da je imao psihičkih problema te da je čak 2014. uhićen zato što je nosio nož po Liverpoolu. 

Image
imenovan muškarac /

Objavljen identitet napadača iz Liverpoola! Ozlijeđeni taksist proglašen je herojem

Image
imenovan muškarac /

Objavljen identitet napadača iz Liverpoola! Ozlijeđeni taksist proglašen je herojem

Taksistu Davida Perryja slave kao heroja jer je zadržao prisebnost nakon što je shvatio namjere bombaša te ga je zaključao u svom taksiju. Podsjetimo, bombaš je prije toga zatražio da ga taksist preveze od njegova stana do bolnice. Netom prije nego što su stigli do samog ulaza u bolnicu, eksplozivna naprava je eksplodirala, a nekoliko trnutaka nakon detonacije, iz taksija je isteturao vozač Perry. Ubrzo se vozilo zapalilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Majka Sotone", eksplozivna naprava koju je detonirao samoubojica, bomba je s kugličnim ležajevima koju su koristili ekstremisti ISIS-a s idejom izazivnja maksimalnog pokolja. 

Kod odobravanje njegova azila bilo je sporno to što je tvrdio da je sirijskog i iračkog porijekla no sigurnosni izvori vjerovali su da je zapravo iz Jordana.

Image

(Screenshot)

Britanski mediji navode i to da je taksist Perry (45) preživio čudom i to nakon što bomba nije propisno detonirala, a da se nešto sumnjivo događa shvatio je kad je njegov putnik počeo "vibrirati" i "bljeskati" nekoliko sekundi prije nego su došli do bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detektivi sada pokušavaju odgonetnuti je li njegova meta bilo rodilište, za što su stručnjaci utvrdili da bi bio zaokret u terorizmu na području Europe jer se radi o, takozvanim, mekim metama. No postoje nagađanja da mu je meta bilo i okupljanje na kojem je bilo oko 1200 vojnih djelatnika i obitelji poginuli vojnika koji su se okupili u katedrali u Liverpoolu. 

Inače, sama bomba napravila je od  TATP eksploziva koji je nestabilan i poznat po tome da može slučajno eksplodirati, a korišten je i usamoubilačkim napadima u Parizu 2015., bombaškom napadu u Manchester Areni 2017. i neuspjelom napadu na stanicu podzemne željeznice Parsons Green. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Peter Byrne/PA via AP

(PA)

Bračni par koji je primio bombaša samoubojicu u svoj dom opisao ga je kao "divnog dječaka kojeg su jako voljeli". 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo