PULA, VARAŽDIN, SPLIT... / Bolnice pod sve većim pritiskom, a tvrde da ovo nije vrhunac: 'Još nismo došli do onih brojki kad smo imali po 7000 zaraženih'

U Hrvatskoj je zbog covida-19 hospitalizirano više od 2500 ljudi, što mnogim bolnicama stvara pritisak, pa su mobilizirane i dodatne snage

20.11.2021.
21:01
VOYO logo

Dok se s jedne strane održavaju prosvjedi protiv covid-potvrda, s druge strane neke su bolnice zbog sve većeg broja hospitaliziranih zbog covida-19 pred slomom. U subotu je zabilježeno 5614 novozaraženih i 65 preminulih osoba. Više od 2500 građana je hospitalizirano, a 320 njih do daha dolazi pomoću respiratora.

Stoga ne čudi što su u Općoj bolnici u Puli odgođene operacije bolesnika oboljelih od raka. Naime, ondje je na liječenju i mnogo pacijenata s covidom-19, a zaraza se proširila i među liječničkim osobljem. Iz istog razloga obustavljen je hladni pogon u varaždinskoj bolnici, kojoj je Ministarstvo zdravstva u ispomoć poslalo medicinske sestre iz drugih dijelova Hrvatske. "Trenutno nam je danas pristiglo šest medicinskih sestara i zadovoljavaju naše potrebe s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju", rekao je za RTL ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostaje medicinskog osoblja

Rekordan broj hospitaliziranih stvara probleme i u KBC-u Split. "Mi smo sad trenutno pojačali dežurstva u covid-jedinici intenzivnog liječenja i de facto nemamo ni subote ni nedjelje, nego pomažemo jutarnjem i popodnevnom uz dodatne dežurne našoj ekipi u covid-dijelu. Moram reći da ovo sve funkcionira zahvaljujući čistom entuzijazmu svih ljudi koji rade u jedinici intenzivnog liječenja, našim medicinskim sestrama koje duplaju, ne dva puta, ne tri puta noći, nego ne znam više koliko, kolegama koji dolaze i bolesni, prehlađeni raditi jer nema alternative. Ti bolesnici zahtijevaju naše liječenje sada, ne mogu pričekati ni sutra ni prekosutra da se nešto promijeni i situacija je zaista ozbiljna", rekla je za RTL predstojnica Klinike za intenzivno liječenje, Sanda Stojanović Stipić.

Image
RASTE ZABRINUTOST /

'Covid-19 je opet postao glavni uzrok smrti u Europi. Znamo što je potrebno napraviti za borbu protiv bolesti'

Image
RASTE ZABRINUTOST /

'Covid-19 je opet postao glavni uzrok smrti u Europi. Znamo što je potrebno napraviti za borbu protiv bolesti'

I u najvećoj dalmatinskoj bolnici nedostaje medicinskog osoblja. "Najviše medicinskih sestra i tehničara, anesteziologa i intenzivista. No, nažalost to nije tako lako riješiti, budući da imate jednu intenzivističku sestru. To je potrebno edukacije nekoliko godina da bi mogla raditi ovaj posao, zbog toga je to problem. Nama uskaču sestre s drugih klinika i odjela. Svi smo angažirani, svi liječnici i sve medicinske sestre, međutim nedostaje nam intenzivističkih sestara", naglasila je Stojanović Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teže kliničke slike

Istaknula je da su kliničke slike pacijenata znatno teže nego u trećem valu. "Vrlo se brzo uruše do respiratornih insuficijencija, nego što je to bilo u prethodnim valovima. S druge strane naša županija je nažalost od lošije procijepljenih u Hrvatskoj i kao rezultat toga čini mi se imamo najveći broj bolesnika koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju u Hrvatskoj", istaknula je i dodala da ovo nije vrhunac četvrtog vala epidemije.

"Mislim da mi još nismo došli do onih brojki kad smo imali po 7000 u Hrvatskoj zaraženih, jer uvijek ovi bolesnici koji su najteže bolesni, dođu s 10-tak dana odmaka. Tako da mislim da ovo nažalost nije vrhunac što se tiče bolesnika na mehaničkoj ventilaciji u uzlaznoj fazi", zaključila je Sanda Stojanović Stipić iz KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo