PUHOVSKI ZA RTL DANAS /

'Bojim se da ćemo opet na izbore za godinu dana, i tada će svima biti jasno da je velika koalicija rješenje'

Politički analitičar Žarko Puhovski analizirao je što čeka Hrvatsku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u rujnu

2.7.2016.
19:05
VOYO logo

Možemo li zahvaljujući postizbornim koalicijama očekivati ponovno sličan neuspješan scenarij na čelu države? 

Postoji ozbiljna mogućnost da se to dogodi i zato je važno da na izborima svi shvate obvezu da kažu barem s kim neće ići u koaliciju. Ono što je rekao Lovrinović je besmislica. Tko god uđe u parlament će ići ili u savez s SDP-om ili HDZ-om, treće nije moguće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je najizgledniji da će sastavljati vladu?

U ovom trenutku SDP je u prednosti, ali ne vjerujem da će imati dovoljno da sami sastave vladu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosta pouzdanom izvoru iz vrha HDZ-a doznajemo da uz Plenkovića koji već ima sve potpise, potpise skuplja i Miro Kovač i vrlo ozbiljan kandidat Đuro Njavro. Je li moguće da se HDZ promijeni u ovo kratko vrijeme? 

Oni se mogu promijeniti i oni će se promijeniti, ali u 50-tak dana to ne ide. Većinski HDZ je zapravo uz politiku Karamarka. I to je problem koji je uteg prije svega i ovom kandidatu koji bi pokušavao nešto liberalno pokazati, ali manji uteg Kovaču koji bi mogao kao desni kandidat proći. Dakle, Kovač bi tu bio u prednosti pred Plenkovićem, a Plenković ima prednost što ima taj tzv. europski štih. 

Onaj koji danas zasjedne na vrh HDZ-a hoće li biti prožvakan kao nekolicina prije njega?

Ne, stvar je veoma jednostavna. Ako HDZ izgubi izbore, izgubit će vjerojatno, ali ne jako - to ne može biti greška onoga tko je nekoliko tjedana prije toga izabran. Ako bude jako dobro stajao, ako recimo i pobijedi, što nije vjerojatno ali nije nemoguće, onda će to biti velika zasluga novog predsjednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu predizbornu kampanju očekujete? Hoće li doći do sučeljavanja HDZ-a i SDP, što se dosad izbjegavalo?

Mora doći. Sad Milanović nema drugog izbora, on je stalno pio krv Karamarku da to nije u stanju podnijeti. Ako on sad odustane, on je izgubio jako puno svog imidža, njemu je do toga stalo. Bit će sučeljavanja, ali nadam se da će srećom kampanja biti manje oštra nego dosad, što ne znači da će biti dosadnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga od sadašnjih manjih stranaka vidite ponovno u parlamentu, a kome predviđate politički kraj?

Ja se bojim da će svi ući u parlament i da će to opet izazvati cirkus kakav smo imali do sada, možda čak i neki novi. Sve ove manje stranke mislim da će ući, neke nove baš ne očekujem da će imati naročit uspjeh ako se ne okrupnjavaju. Mislim da će u osnovi slika biti slična onoj koju smo imali s tim da će SDP vjerojatno biti nešto jači, a HDZ nešto slabiji.

Orešković za kojeg vi tvrdite da je došao protuustavno na čelo vlade, ponovno želi sastavljati vladu. Koja su vaša predviđanja za Most?

Oni će proći manje loše nego što se nedavno očekivalo, ali mislim da će teško preći dvoznamenkasti broj, dakle možda 10-12 mjesta. Opet će se ili osramotiti tako da će nasuprot očekivanjima i obećanijma ići u koaliciju ili će ostati čvrsto zakopani u oporbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoći li ovi izbori biti oni koji će trajati četiri godine ili ćemo opet možda ići na prijevremene izbore? 

Bojim se da je moguće da ćemo opet ići na izbore za osam mjeseci do godine dana i tada će sigurno svima biti jasno da je velika koalicija rješenje. Sada to još uvijek nije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo