'Bogati na sudu pobjeđuju i kad nisu u pravu'

12.4.2010.
16:52
VOYO logo

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić traži jačanje Odjela za unutarnju kontrolu MUP-a, smatrajući da se radi o nezamjenjivom sredstvu u podizanju profesionalnih standarda.

arti-201004050099006Na to Malčić u svojim godišnjim izvješćima upozorava već godinama, a da je to nužno potrebno ukazuje i prošlotjedni karlovački slučaj policijskog premlaćivanja Alena Ajkića, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malčić u svom izvješću za prošlu godinu upozorava da u slučajevima kada on zatraži od Odjela za unutarnju kontrolu da ispita neku pritužbu taj Odjel, umjesto da pritužbu ispita, nju dostavlja Ravnateljstvu policije ''koje u nekoliko općih rečenica, vrlo kratko i vrlo pristojno, odgovara da je postupanje sukladno zakonu, ne navodeći što je poduzeto i na čemu se temelji takva ocjena''.

U ovogodišnjem izvješću pučki pravobranitelj, osjetno više nego prijašnjih godina, upozorava na stanje ekonomski najugroženijih (nezaposleni, zaposleni koji ne primaju plaću, zaposleni s najmanjim primanjima, prisiljeni na rad na crno, umirovljenici s niskim mirovinama), kojih je sve više i uslijed krize i recesije, a kojima ''prijete i ovrhe i potpuno osiromašenje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malčić je neizravno upozorio i Vladu da o socijalnoj izdržljivosti valja voditi računa pri donošenju mjera kojima se teret krize raspoređuje na građane i društvene grupe.

Socijalni status odražava se i na jednakost pred zakonom i pravnu sigurnost koja je manja za siromašne i slabe. Naime, neažurnost, dugotrajnost postupaka i neučinkovita kontrola u upravnim i sudskim postupcima pogoduju pristranosti i korupciji, što najviše pogađa siromašne i slabe, a ''bogati i moćni ne samo da brže rješavaju stvari nego i pobjeđuju i kad nisu u pravu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pučki pravobranitelj upozorava da je neminovna podjela na bogate i siromašne nedopustiva pred državnim i drugim javnopravnim tijelima koja moraju osigurati pravnu jednakost i stvarnu ravnopravnost jer takva podjela siromašne čini građanima drugog reda i pogubna je za društveni moral i koheziju, piše Novi list.

Prethodni članak:

arti-201002080613006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo