Bog će vas voljeti ako imate puno djece?!

Trudna majka, otac i troje djece zauzimaju središnje mjesto u odabranom logotipu za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Predstavio ga je na redovitoj sjednici Odbor Zagrebačke nadbiskupije.

14.2.2011.
13:14
VOYO logo

Ideja loga prihvaćena je na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, a konačan izgled logo je dobio na III. sjednici Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj, dok je za grafičku realizaciju zaslužan Glas Koncila, napominje katolička izvještajna agencija IKA.

U pozadini se nalazi križ koji ukazuje na utemeljenost kršćanske obitelji na vjeri u kojoj zajednica braka i obitelji izrasta u zajedništvo ljubavi, napominju biskupi, a ruke na kojima počiva obitelj simboliziraju oslanjanje na Božju providnost koja štiti i vodi obitelj u njezinu životnom hodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usred spojenih dlanova nalazi se stilizirana vatra koja označuje Božju ljubav kao izvor i poveznicu ljubavi unutar obitelji. Ta vatra ujedno je i prepoznatljiv element hrvatskog identiteta, a četiri kockice označavaju četiri pohoda Petrovih nasljednika Hrvatskoj te četiri glavna događaja pohoda pape Benedikta XVI., piše IKA.

Križ koji nose obitelji s puno djece

U prikazu mnogobrojne obitelji izostavljene su poderane čarape na nogama djece. Naime, istraživanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (Socijalno-ekonomska obilježja obitelji s djecom do 15 godina u Hrvatskoj) utvrdila su da su mnogobrojne obitelji u mnogo lošijem materijalnom položaju od obitelji s manje djece. Ustanovljeno je i da s brojem djece raste i nezaposlenost radno sposobnih u obitelji. Ako se u obzir uzmu i potrebe za većim stambenim prostorom, postavlja se pitanje tko to sve može financirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da svake godine odumre grad veličine Bjelovara u Hrvatskoj je posljedica dugotrajnih gospodarskim poteškoća koje otežavaju mladima stupanje u brak i osnivanje vlastitih obitelji.

Problematično je što Crkva na ovaj način iz svog loga izostavlja i daleko mnogobrojnije obitelji s jednim ili dva djeteta. Idol Crkve tu definitivno nisu ni samci, a da ne se ne spominje osobe koje žive u istospolnim brakovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svjetlu činjenice da ovaj logo navodno ocrtava idealnu obitelj, zanimljivo je spomenuti da Crkva službeno ne dozvoljava interpretacije da je Isus imao pravu braću i sestre i dopušta jedino da je u svetoj obitelji on bio jedinac. Tvrditi nešto suprotno tome ravno je herezi.

Vezani članci:

arti-201011170020006 arti-201003220363006 arti-201012230335006 arti-201102090438006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo