novac budućnosti / BlockChain - matematički algoritam koji mijenja sve: stvorio je globalnu kriptovalutu Bitcoin, a kažu uskoro će cijeli svijet izgledati kao Matrix

Kažu da nakon Blockchaina svijet više neće biti isti, kako se pripremiti za taj svijet o tome ćemo govoriti s našim gostima

11.12.2017.
22:42
VOYO logo

Dok Hrvatska razmišlja o Euru, svijet ide prema Bitcoinu. Digitalna kripto valuta iz dana u dan ruši rekorde svoje vrijednosti, početkom prošlog tjedna jedan Bitcoin vrijedio je 10.000 dolara a danas je evo dosegao 18.000 dolara. 

I što je još važnije virtualna valuta sve češće postaje sredstvo plaćanja od Amerike preko Japana do Švicarske, a i u Hrvatskoj ima mjesta gdje se kava može platiti Bitcoinom. S druge strane stručnjaci upozoravaju na visoke oscilacije Bitcoina koji na dnevnoj razini raste i pada i do 20 posto, a kažu i da svjedočimo napuhanoj vrijednosti koja bi se brzo mogla ispuhati, pa budite oprezni s takvom investicijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije Bitcoin jedina kriptovaluta - ima ih skoro stotinu, i očito je da budućnost pripada takvim valutama, tj matematičkom algoritmu koji ih omogućava - Blockchainu. Kažu da nakon Blockchaina svijet više neće biti isti, kako se pripremiti za taj svijet o tome ćemo govoriti s našim gostima.

23 su joj godine, studentica je, a odnedavno i - poduzetnica. Kristina je prije tri mjeseca odlučila zaradu od studentskih poslova uložiti u bitcoine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo mi je bio prvi susret s ulaganjem, vrćenjem novaca i tako dalje. Nisam bila upoznata s nekim osnovnim ekonomskim pojmovima. Ovdje sam samo upala i onda se počela informirati šo znači dobit i tako dalje. Nisam imala pojma o ničemu", Kristina Trampuš, ulagačica u bitcoine.

Unatoč tome, u ta tri mjeseca svoj je ulog utrostručila. Jer bitcoin je kupila prije njegova strelovitog rasta, no postoje i isto tako nagli padovi od kojih je hvata panika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oscilacije su velike. Nekad su bile oscilacije od tisuću eura. Neku noć se to vrtilo u iznosu od četiri tisuće eura. Zaista velike oscilacije i kad sam prvi put uložila, bitcoin je jako pao i tu me već bilo strah kako će to biti, dok nisam otkrila daily trading gdje mogu svakodnevno trgovati, gdje mogu novac povući u trenucima kad bitcoin pada i gdje se mogu osigurati i staviti novac sa strane", dodaje Trampuš.

Zasad brojke jako idu u Kristininu korist. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer prije točno godinu dana jedan bitcoin vrijedio je 768 dolara ili 4915 kuna. Uslijedio je rast koji se činio strelovitim kad je 12. lipnja dogurao do 2682 dolara ili kad je 8. studenog skočio na 7458 dolara. No, u zadnjh mjesec dana vrijednost je eksplodirala i jedan bitcoin danas vrijedi 15.036 dolara ili 96.230 kuna. 

Sve to prati i poduzetnik Hrvoje Prpić, bivši vlasnik HgSpota. Prije godinu i pol je kupio bitcoine, dok su koštali 300 dolara. Svoj je ulog u to kratko vrijeme upedeseterostručio, ali tu ne namjerava stati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam uložio na dugoročno, meni je rok od pet do deset godina. postavio sam si cilj kad sam kupio kad želim izaći van i tog cilja ću se držati. Cilj je kad jedan bitcoin bude sto tisuća dolara", otkrio je odmah.

Procjenjuje se da danas više od trideset tisuća Hrvata trguje bitcoinima i drugim kriptovalutama. Ali, ekonomski poznavatelji upozoravaju da sve iza čega ne stoji prava, opipljiva ekonomija, stoji na staklenim nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupuju se očekivanja, špekulira se s očekivanja, a malo tko može predvidjeti budućnost. Tako da velika opasnost postoji da, kako je brzo narastao, bitcoinu vrijednost jednako brzo i padne. Moguće je da... mnogi ulagači izgube svoj novac", Damir Novotny, ekonomski analitičar. 

Ja ne izlazim van da se dogodi bilo što. Da padne na jedan dolar, ja ne izlazim van. Da padne na jedan dolar, ja ću dokupiti. Takav je moj plan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj postoji tek nekoliko bankomata na kojima za kune možete kupiti bitcoine koje spremate u virtualni novčanik. Na par se mjesta možete ošišati ili popiti kavu, a odnedavno preko oglasnika kupiti tek dva auta i dvije kuće iz ukupne ponude. Za prosječnog Hrvata famozni bitcoin je i dalje nešto jako apstraktno, ali nešto što miriše na brzu zaradu.

A slično kao i kopanje zlata, proizvodnja Bitciona se zove rudararenje, slično kao i količina zlata i količina Bitcoina je ograničena očekuje se da će posljednji Bitcoin biti izrudaren oko 2.140 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako izgledaju ti novovjeki kopači zlata tj. rudari Bitcoina evo vrlo slični su mojim gostima koji se zovu Ivan Petrić i Ivan Glavaš, koji su Blockchain poduzetnici, imaju nekoliko startup projekata zasnovanih na Blockchain tehnologiji na osnovu koje se i proizvodi Bitcoin i ostale kriptovalute.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo