BLAŽENKA DIVJAK POSLALA PORUKU MATURANTIMA; Odgađa se esej iz hrvatskog: / 'Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut'

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Ministrica znanosti i obrazovanja poslala je poruku maturantima putem Facebooka u kojoj navodi kako se esej iz Hrvatskog jezika neće održati 16.

1.4.2020.
12:15
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak putem Facebooka obratila se maturantima i potvrdila da se odgađa esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi, koji je trebao biti održan 16. svibnja. Time je odgovorila na dio pitanja koja su se postavljala oko mature zbog "nastave na daljinu" uzrokovane širenjem koronavirusa.

Image
JAVNOST DOBILA ODGOVORE: /

Evo kako će se zaključivati ocjene i održavati državna matura

Image
JAVNOST DOBILA ODGOVORE: /

Evo kako će se zaključivati ocjene i održavati državna matura

Teška i izazovna situacija

Divjak je poručila da je situacija teška i izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu te da je zbog toga teško predvidjeti što će se događati u sljedećim danima. Istaknula je kako se odluke donose na temelju procjena epidemiologa i trenutne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodeći računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti, nego i o europskom kontekstu, da vi niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. U tu svrhu otvorila sam i WhatsApp grupu u kojoj su i drugi ministri obrazovanja iz EU i svakodnevno razmjenjujemo informacije i načine kako mislimo rješavati određena pitanja u svezi s maturantima. Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja. Jer ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga", poručila je Divjak maturantima i javnosti.

Nema zamjene za maturu

Dodala je da zbog epidemiološke situacije neće biti moguće provesti prijemne ispite na fakultetima, kao zamjenu za maturu. Istaknula je da će se u vrijeme kada su maturanti trebali pisati esej, znati kad bi se ostatak državne mature trebao održati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge, nego i u odnosu na vaše europske kolege", zaključila je Divjak.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo