ONI SU PRAVI HEROJI /

Blagdanski dani posebno su teški onima u bolničkim krevetima, no Milan je dobio najljepši Božićni poklon - novo srce

Uz nasmijana lica liječnika i medicinskih sestara sve je lakše, pa i Božić umjesto u krugu najmilijih dočekati u bolničkom krevetu

26.12.2021.
9:00
VOYO logo

Ovi su dani posebno teški za sve one koji se bore s COVID-om, ali i drugim bolestima. Oni koji rade, kažu, tek na kalendaru vide koji je dan – no, zbog pacijenata trude se na bolničke odjele unijeti barem dio blagdanskog ozračja.

Uz nasmijana lica liječnika i medicinskih sestara sve je lakše, pa i Božić umjesto u krugu najmilijih dočekati u bolničkom krevetu, a neki su doslovno dobili i novi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Severović je ovog Božića za poklon dobio – život! Ovom 65-godišinjaku sinoć je transplantirano srce u Kliničkoj bolnici Dubrava. Operacija je počela na Badnjak, a novo srce zakucalo je na Božić.

"Osjećam se izvrsno! Dobro je za sada, a hoće li se stanje mijenjati ili ne, na lošije ili bolje – a trebalo bi biti na bolje“, kaže Milan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to vjeruju i liječnici koji su dobre vijesti, odmah nakon operacije koja je trajala sedam sati javili Milanovoj supruzi.

"Malo se iznenadila kako to dugo traje, ali to je uobičajeno trajanje takvih operacija. I drago joj je, naravno da je gospodin dobro i da se probudio i da je za sada sve u redu“, rekla je Zrinka Šafarić Oremuš, anesteziologinja u KB Dubrava.

Image
RTL DOSJE /

Bili su superjunaci u bijelim kutama, a sada su meta uvreda i prijetnji: 'Zovu nas na telefone, proklinju nam obitelj'

Image
RTL DOSJE /

Bili su superjunaci u bijelim kutama, a sada su meta uvreda i prijetnji: 'Zovu nas na telefone, proklinju nam obitelj'

Na drugom kraju bolnice ne baš lijepe vijesti. Maske, skafanderi, navlake za cipele, rukavice, viziri – daleko od prijatelja i obitelji. Uz zvukove otkucaja na aparatima, slika je Božića zdravstvenih djelatnika i pacijenata na COVID odjelima.

"Moja želja za ove blagdane je da se bar netko od odvih svih pacijenata ovdje izvuče, koji su jako kritično. A što se tiče blagdana, navikao sam raditi – to je najmanji problem“, rekao je Josip Knežević, medicinski tehničar u KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji rade, kažu, tek na kalendaru vide koji je dan. Iza njih su mnogi blagdani koje su proveli s pacijentima umjesto s obitelji.

"Posebno emotivno, jučer mi je sin od 10 godina rekao, kad sam im rekla da moram ići na Božić raditi i da me neće biti kod kuće – on mi je rekao: pa dobro, ali bar si za Badnjak kod kuće“, kaže Vlasta Merc, anesteziologinja u KN Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sa svojima Božić slavim već tjedan dana, tako da moja dječica doma dobiju dojam Božića općenito, a ne samo da to pada na taj dan. Njima je danas samo otvaranje poklona, a ostali dani su Božić koji ja provodim s pacijentima“, kaže Natalija Frketić, medicinska sestra u KB Dubrava.

A kreveti se i danas pune. Pacijenti u bolnicu dolaze nekad i prekasno, jer upravo zbog blagdana odgađaju neodgodivo.

"To je tako prirodno da čovjek trpi doma dok može iako to nije najbolji način razmišljanja. Ako imaju nekakvih problema onda treba doći odmah i na vrijeme, a ne čekati zadnji trenutak“, rekla je Šafarić Oremuš.

A svima koji ovih dana završe u bolničkom krevetu, liječnici i medicinske sestre na sve načine trude se unijeti blagdanski duh, pa samim time, lakše i brže prolaze bolnički dani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo