progovorio o poslovanju /

Bivši Todorićev direktor o financijskim izvješćima koncerna: 'Marić je bistar, morao je znati'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Žic je otkrio kako je takav način poslovanja doveo i do današnje situacije jer 'Todorić nije oko sebe imao ljude koji će govoriti stvarno stanje nego je skupljao ljude koji su govorili što želi čuti'

9.5.2017.
11:39
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Bivši potpredsjednik Agrokora i konzultant Čedo Žic za N1 je progovorio o poslovanju koncerna Agrokor, tvrtki u kojoj je radio tijekom devedesetih godina, i to u financijskom odjelu.

Navodi kako današnje stanje vuče podrijetlo iz tih godine te je otkrio kako su u to vrijeme postojala dvostruka financijska izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postojala su izvješća koja su išla u prezentacije za tržišta kapitala, znači 'roadshow' standardni i ona izvješća koja su se koristila službeno, koja su išla revizorima, revizorskim tvrtkama i dalje u državu, državnim organima. To može svatko vidjeti, jednostavno se pogleda u one brošure koje su putovale po tim financijskim prijestolnicama i one podatke koja su odlazila u Zavodu za statistiku, Fini ili SDK, koji je postojao ranije, Narodnoj banci i slično", kazao je Žic za N1 dodajući kako je imao pristup svim podacima iako ističe kako sam nije sudjelovao u tome.

'Todorić nije oko sebe imao ljude koji će govoriti stvarno stanje'

Žic je otkrio kako je takav način poslovanja doveo i do današnje situacije jer "Todorić nije oko sebe imao ljude koji će govoriti stvarno stanje nego je skupljao, normalno tom negativnom selekcijom, ljude koji su govorili što želi čuti. Vi kada 10-15 godina čujete samo pozitivno, onda na kraju sami povjerujete da ste nepogrešivi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li, prema njegovom sudu, direktor strategije i tržišta kapitala, dakle funkcija koju je obavljao Zdravko Marić prije dolaska u Ministarstvo financija, znao za financijska izvješća i za financijsko stanje u Agrokoru za N1 je odgovorio: 

"On je trebao znati voditi strategiju, ako nije – onda je opasna osoba za vođenje strategija. Ja pretpostavljam, ipak, s obzirom da mi djeluje bistro, da je znao za to. Ali ako je znao za to i šuti, onda znači da ipak postoji ta konspiracija o kojoj govorimo, a što znači da je Vlada kontaminirana. Dokle je ona kontaminirana, da li djelomično ili više od djelomičnog ja ne znam, ali mi smo zbog kontaminirane arbitraže izašli iz te arbitraže. Ne vidim zašto bi mi čuvali bar jedan kontaminirani segment Vlade tu i riskirali stabilnost države zbog toga. To dalje upućuje na konspiraciju da netko uporno drži jednu osobu koja ima upitan stav oko svoje iskrenosti oko Agrokora. Umjesto da je izolirana, jednostavno napravi sanitarni kordon i dalje se bavi gospodarstvom u državi".

Cijeli intervju pročitajte na ovom linku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo