Na dva mjesta u isto vrijeme /

Bivši Škorin zastupnik potpisivao se na nalaze pacijenata iako ih nije pregledavao jer je bio u Saboru

Image
Foto: Facebook

Istovremeno dok je bio na saborskim sjednicama, naveden je na nalazima pacijenata kao liječnik, koji im je pružio zdravstvenu zaštitu, iako to nije učinio

12.12.2021.
17:00
Facebook
VOYO logo

HZZO je KBC Sestre milosrdnice kaznio kaznom u iznosu od 6.772,77 kuna  zbog saborskog zastupnika Milana Vrkljana, koji je pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Vinogradskoj.

Index doznaje kako je razlog tome je što je u radnoj evidenciji naveden da je bio na poslu u Vinogradskoj, dok je istovremeno utvrđena njegova prisutnost u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, dok je bio na saborskim sjednicama, naveden je na nalazima pacijenata kao liječnik koji im je pružio zdravstvenu zaštitu, iako to nije učinio, čime je, navodi HZZO, povrijedio obvezu iz Ugovora o radu.

Vrkljan je ušao u Sabor s liste Domovinskog pokreta na prošlim parlamentarnim izborima u srpnju 2020., da bi 1. siječnja 2021., s dotadašnjom stranačkom kolegicom Karolinom Vidović Krišto, izašao iz Domovinskog pokreta te postao nezavisni zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
promjene /

Škorina ostavka dobra je vijest i za miljenicu desnice koja osniva stranku

Image
promjene /

Škorina ostavka dobra je vijest i za miljenicu desnice koja osniva stranku

Tad je naveo da je Domovinski pokret, kojem je tada na čelu bio Miroslav Škoro, krenuo s pritiscima na njegovu kolegicu Vidović Krišto te da nije želio sudjelovati u tome.

Index je kontaktirao ravnatelja Vinogradske te su ga pitali o kontroli koju je proveo HZZO u njihovoj bolnici te je li točno da su kažnjeni zbog dr. Vrkljana.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje proveo je kontrolu izvršavanja ugovornih obveza KBC-a Sestre milosrdnice, a u pogledu pružanja zdravstvene zaštite, poštivanje radnog vremena i kadrovskog normativa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a. Po izvršenoj kontroli HZZO je KBC-u Sestre milosrdnice izrekao mjeru pisane opomene i umanjenje ugovorenog mjesečnog iznosa sredstava u iznosu od 6.772,77 kn", stoji u odgovoru ravnatelja Vinogradske prof. dr. Davora Vagića.

Navodi da je HZZO KBC-u Sestre milosrdnice naložio da vodi propisanu evidenciju o radu za svoje radnike te da ispostavlja osobne račune prema ugovorenim obvezama, a po čemu je KBC Sestre milosrdnice i postupio. "KBC Sestre milosrdnice ozbiljno razmatra svaku prijavu koja se odnosi na radnopravni status bilo kojeg svojeg radnika i odmah po zaprimljenoj prijavi pokreće postupak za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti navedenih u prijavi", piše u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalje nisu odali

HZZO je odgovorio da su provedene kontrole dok ništa drugo nisu htjeli komentirati, pozivajući se na poslovnu tajnu. 

Iako je Index dobio informacije da se zaposlenici Vinogradske žale jer dr. Vrkljan ne dolazi na posao, ravnatelj Vagić je odgovorio da KBC Sestre milosrdnice nije zaprimio službenu prijavu radnika na prof. dr. Milana Vrkljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrkljana HZZO-u prijavio pacijent

Index je ipak dobio uvid u zapisnik o izvršenoj kontroli HZZO-a u Vinogradskoj.

U zapisniku iz srpnja 2021. stoji da je HZZO primio anonimnu predstavku u kojoj podnositelj navodi da mu je pružena zdravstvena zaštita u Ustanovi, a da je na medicinskoj dokumentaciji o pruženoj zdravstvenoj zaštiti redovito kao liječnik naveden radnik Ustanove koji nije pružao zdravstvenu zaštitu.

Navodi se da je predstavci dodan ispis dana prisutnosti radnika Ustanove u Saboru od rujna 2020. do veljače 2021.

U zapisniku o kontroli nadalje se navodi da je utvrđeno da radnik Ustanove obavlja poslove pročelnika Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Klinici za unutarnje bolesti ustanove. Prema ugovoru, mora raditi 40 sati tjedno u Ustanovi i na Medicinskom fakultetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom zapisniku nigdje ne navodi ime dr. Milana Vrkljana, dok se istovremeno navode imena ostalih liječnika sa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, čiji je Vrkljan pročelnik.

Potom se ističe da je utvrđeno da radnik radi u kumulativnom radnom vremenu, istovremeno u Ustanovi i na Medicinskom fakultetu, čime ostvaruje radno vrijeme od 40 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da im je on u očitovanju naveo da mladi liječnici koji su na specijalizaciji dio svog rada obavljaju i na Zavodu za endokrinologiju te da kad mladi liječnik specijalizant napiše nalaz, mora staviti i njegovo ime jer im je on mentor.

Još navode da je u očitovanju istaknuo da na konziliju za endokrinološku onkologiju svaki tjedan pregleda od 10 do 20 najzahtjevnijih pacijenata.

Potom navode da je voditelj poliklinike i dnevne bolnice u očitovanju naveo da je uvidom u evidenciju prisutnosti na radu za studeni 2020. razvidno da ona nije vođena za radnika Ustanove (op.a. Vrkljana).

Odjelni liječnik Zavoda navodi da je Vrkljan na poslu bio prisutan ponedjeljkom i povremeno, kad bi mu saborske obveze dopuštale, i drugim danima u tjednu te da je bio dostupan na telefon za one dane kad zbog saborskih obveza nije bio prisutan na Zavodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanova je, navodi se u zapisniku, dostavila evidenciju o radnom vremenu za Vrkljana za razdoblje od 1.9.2020. do 31.5.2021.

Navodi se da je, prema podacima, vidljivo da je radnik Ustanove, prema ugovoru sklopljenom s bolnicom, dužan tjedno na radilištima Ustanove odraditi 30 sati tjedno.U iste dane kad je bio u Saboru, naveden je da je radio u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno evidenciji radnog vremena Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, ustanovljeno je da je za radnika Ustanove utvrđena prisutnost na poslu od 1. do 4. rujna (od 8 do 16 h), od 7. do 11.9., od 14. do 18.9., od 21. do 25.9. i od 28.9. do 30.9. te u studenom od 2. do 6., 9. do 13., 16. do 17., 19. do 20., 23. do 27. te 30.11.

Izvršenim uvidom u prisutnost zastupnika u saboru putem javno dostupnih podataka na web-stranici Sabora vidljivo je da je radnik ustanove bio na sjednicama sabora u rujnu na dane 2., 9., 10., 11., 15., 16., 17., 22., 23., 24., 25. i 30. 9. Te u studenom 2020. 9., 10., 16., 17., 19., 20., 24., 25. i 27. 11., odnosno za iste dane kada je, sukladno dostavljenim evidencijama o radnom vremenu, evidentirano da je bio prisutan i da je radio u Zavodu za endokrinologiju osam sati dnevno.

Izvršenom kontrolom ispostavljenih računa i njima pripadajuće dokumentacije utvrđeno je, navode u HZZO-u, da su u svih 55 kontrolom obuhvaćenih slučajeva  osobni računi ispostavljeni na nepravilan način s utvrđenom neusuglašenosti s odredbama ugovora i općim aktima Zavoda.

Navodi se da nije mogao sudjelovati u pružanju zdravstvene zaštite, kao i da nije mogao nadzirati i nadgledati rad mlađih liječnika bez specijalizacije, a koji su je pružili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO navodi da je utvrđen i propust u vođenju medicinske dokumentacije vezano za ispostavljene specijalističke nalaze na kojima je on naveden kao osoba koja je pružila zdravstvenu zaštitu osiguranim osobama.

Zbog fizičke odsutnosti radnika Ustanove tijekom pružanja zdravstvene zaštite iskazane na specijalističko konzilijarnim i drugim nalazima razvidno je, pišu kontrolori HZZO-a, da nije mogao sudjelovati u njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i da Ustanova u rujnu i studenom 2020. nije vodila evidenciju o radu za radnika Ustanove kako je propisano Zakonom o radu i Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima jer nije evidentirala sate nenazočnosti u tijeku dnevnog rasporeda radnog vremena po zahtjevu radnika.

Ovo su pitanja na koja očekujemo Vrkljanov odgovor

Index je poslao upit dr. Vrkljanu. Pitali su ga kako komentira to što je KBC Sestre milosrdnice dobio opomenu i novčanu kaznu zbog njegovog nedolaska na posao, odnosno činjenice da je utvrđeno da je istovremeno evidentiran na poslu u KBC-u Sestre milosrdnice te u saboru. 

Postavili su mu i pitanje koliko sati tjedno, s obzirom na to da je i saborski zastupnik, provodi na poslu u KBC-u Sestre milosrdnice i zašto je potpisan na nalazima pacijenata koje nije pregledao ni liječio. Odgovore na navedena pitanja još nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo