BIVŠI ŠEF SOA-e O CYBER NAPADIMA NA DRŽAVNE INSTITUCIJE: / 'Vrlo vjerojatno da su ih izvele Rusija, Sjeverna Koreja ili Kina'

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukonić

Sigurnosno-obavještajna agencija je objavila svoje godišnje izvješće koje obrađuje gotovo sve sigurnosne prijetnje i donosi dosta konkretne odgovore.

15.9.2017.
8:38
PIXSELL, Željko Lukonić
VOYO logo

Tako je prvi put javno dostupan podatak o broju pripadnika radikalnih islamskih skupina u našem okruženju, govori se o novim oblicima obavještajnog rata, a prvi put SOA službeno objavljuje i broj cyber-napada na državne institucije.

Bivši šef SOA-e i današnji ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić izvješće je komentirao za RTL i tvrdi kako je pri nakani da izvješće bude javno dostupno otpora bilo i u SOA-i, ali i izvan nje. Međutim, dodaje, zahvaljujući kritičnoj masi ipak je objavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na podatak da nije isključena mogućnost terorističkog napada u RH, Lozančić je kazao da u našem okruženju ima ozbiljnijih problema i sigurnosnih izazova.

"Jugoistočno od Hrvatske postoje ozbiljni sigurnosni rizici. Postoje tisuće i tisuće salafita i drugih osoba koje mogu postati rizik", rekao je dodajući kako brojka o 10.000 islamskih fundamentalista predstavlja ozbiljan broj ljudi zbog kojeg si Hrvatska ne smije dopustiti pogreške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o cyber-napadima i to "državno sponzoriranim napadima" kojih je bilo sedam kazao je: "Sigurno da su to malo ozbiljniji napadi. Recimo, Rusija, Sjeverna Koreja i Kina su jako aktivne na tom polju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo