PROTJERANI DIPLOMATI / Bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj: 'Siguran sam da je odluka donesena pod pritiskom Bruxellesa...'

Bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov žali što se donijela takva, kaže, dramatična odluka

11.4.2022.
20:04
VOYO logo

Iz Hrvatske je danas protjerano 18 diplomata i šestero članova tehničkog osoblja koji imaju rok od dva tjedna da napuste Hrvatsku. Što ovo protjerivanje znači i koju poruku je Hrvatska poslala? Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević kaže da to znači da "više ne želi imati srdačne odnose s Ruskom Federacijom, da smo mi zapravo na suprotnim stranama, gotovo da smo u ratu“.

Žali zbog takve dramatične odluke

Bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov žali što se donijela takva, kaže, dramatična odluka, javlja RTL Danas. "Siguran sam da je odluka donesena pod pritiskom Bruxellesa, jer Hrvatska je jedna od zadnjih zemalja EU-a koja je donijela takvu odluku. To pokazuje da nije bilo lako to odlučiti", rekao je Azimov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAVILA SE GLASNOGOVORNICA /

Moskva se oglasila o protjerivanju 18 ruskih diplomata iz Hrvatske: 'Rusija će primjereno odgovoriti'

Image
JAVILA SE GLASNOGOVORNICA /

Moskva se oglasila o protjerivanju 18 ruskih diplomata iz Hrvatske: 'Rusija će primjereno odgovoriti'

Rusija će, kaže, uzvratiti jednakom mjerom, a u Moskvi je tek petero hrvatskih diplomata i sedmero tehničkog osoblja. "Žao mi je, ali većina hrvatskih diplomata morat će napustiti moju zemlju. No nećemo zatvarati veleposlanstvo", dodaje Azimov.

Očekivao je da Hrvatska "podrži Rusiju u borbi protiv nacista", no ne zamjera Vladi, a ni ministru Radmanu, koji je nedavno ruskog predsjednika nazvao ratnim zločincem. "Vjerujem u mudrost vaše Vlade i vašeg cijenjenog ministra vanjskih poslova Radmana kojeg vrlo poštujem, koji je veliki profesionalac i veliki prijatelj Ruske Federacije", kaže Azimov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protjerane stotine diplomata

Od početka ruske invazije na Ukrajinu protjerano je više stotina ruskih diplomata, a nakon masakra u Buči više od 200. "Ovo protjerivanje diplomata je samo podsjetnik do koje je mjere zapad odlučio suprotstaviti se Rusiji, i ja mislim da je to naznaka odluke SAD i globalnog zapada da će inzistirati da se rat u Ukrajini vodi dok Rusija ne bude  poražena", kaže Kovačević.

U protjerivanju ruskih diplomata od članica EU-a, zasad su samo Mađarska i Cipar ostale suzdržane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo