OČI SU NA SIGURNOM / Bivši hrvatski obaviještajac o morbidnom paketu koji je poslan u ukrajinsko veleposlanstvo: 'Ima tu neke simbolike...'

'Ovo je jedan čin zastrašivanja. Iza njega mogu stajati mnogi. Ne raspolažemo dovoljnom količinom podataka no može se raditi o nekim ruskim, proruskim elementima', rekao je bivši SOA-in operativac Ante Letica

2.12.2022.
20:24
VOYO logo

U ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu stigao je paket s iskopanim životinjskim očima, a Ante Letica, bivši načelnik Uprave za operacije SOA-e, komentirao je za RTL Danas ove jezive prijetnje koje su stigle.

"Ovo je jedan čin zastrašivanja. Iza njega mogu stajati mnogi. Ne raspolažemo dovoljnom količinom podataka no može se raditi o nekim ruskim, proruskim elementima. Mogu biti neke radikalne organizacije i strukture iz Europe, a može se raditi i pojedincima koji imaju psihičkih poteškoća. Vidjet ćemo kada istraga u Hrvatskoj, ali i u ovoj zemlji, koja je još neidentificirana odakle su navodno stigle sve poruke, kako će oni završiti tu istragu i otkriti počinitelja, ali i ciljeve i motive", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima tu neke simbolike. To je okrutno, morbidno, ali vidjet ćemo kada istraga završi", dodaje.

Kazao je i kako je moguće da ovakve poruke dođu do veleposlanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je zato što je taj proces kolanja pošte na takav način, pogotovo suvremeni brzi način koji je razvijen u svijetu, i naravno da je došlo ne samo do ukrajinskog veleposlanstva nego i do drugih veleposlanstava. Sreća da je samo to i da se nije dogodilo ono što se dogodilo u Španjolskoj i da su pismo-bombe jer bi tada govorili o terorizmu", poručuje.

Povećavanje razine sigurnosti

"To za sada nije usporedivo zato što je tamo to čisti terorizam, pokušaj atentata, a ovo je morbidna, bestijalna poruka za koju još uvijek ne mogu reći o čemu se radi dok ne završi istraga", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski ministar vanjskih poslova zatražio je strože kontrole nad svim ukrajinskim veleposlanstvima.

"To znači da se u okviru veleposlanstva poveća razina sigurnosti u smislu kontrole poštanskih pošiljaka, kontrole ulaska i izlaska. S druge strane zemlje domaćini pa tako i Hrvatska bi trebala pojačati mjere sigurnosti oko veleposlanstva. Tu je stvar na Hrvatskoj i procjenama SOA-e trebali li podići nivo sigurnosti", izjavio je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO S PISANJEM PISAMA...' /

Plenković ne vidi problem u obuci Ukrajinaca, otkrio hoće li pisati Milanoviću, a tvrdi i da nisu koristili pojam 'priziv savjesti'

Image
'TO S PISANJEM PISAMA...' /

Plenković ne vidi problem u obuci Ukrajinaca, otkrio hoće li pisati Milanoviću, a tvrdi i da nisu koristili pojam 'priziv savjesti'

"To su kaznena djela koja se vrlo lako kopiraju. Nažalost, u ovom vremenima u kojima živimo ima dosta problema ima i osoba koje su psihički nestabilne, tako je moguće i ovo. Moramo se priviknuti na to i dopustiti policiji da napravi svoj posao", zaključio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo