pljačka policiji pred nosom / Bivši načelnik Uprave krim policije nije iznenađen provalom: 'Bilo je pitanje vremena kad će se to dogoditi...'

Image
Foto: Davor Visnjic/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila upozorava na neadekvatno osiguranje

4.4.2016.
14:10
Davor Visnjic/Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, Željko Cvrtila, nije iznenađen provalom u zgradu MUP-a u Heinzelovoj iz koje je ukradeno 280.000 eura te dva kilograma zlata.

Cvrtila je za tportal upozorio na neadekvatno osiguranje te zgrade, kako u ljudstvu, tako i u tehnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
apsolutno nevjerojatno /

Opljačkano sjedište krim policije u Heinzlovoj: provalnici ukrali 280.000 eura i dva kilograma zlata

Image
apsolutno nevjerojatno /

Opljačkano sjedište krim policije u Heinzlovoj: provalnici ukrali 280.000 eura i dva kilograma zlata

"Djelatnici osiguranja noću su uglavnom na ulazu u zgradu; pitanje je prošeću li tu i tamo oko objekta. Ali nema protuprovalnog alarma ni videonadzora. Ovako nešto bilo je pitanje vremena jer vrlo malo objekata u MUP-u štiti se tehničkom zaštitom", rekao je Cvrtila za tportal.

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije kaže kako razlog taj što se u policijske objekte rijetko provaljuje jer lopovi zazitu od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim saznanjima, ni unutarnje osiguranje MUP-ovih objekata nije blistavo, a  uredi su često nezaključani.

"Sumnjam da bi ijedna organizacijska cjelina u MUP-u mogla proći standardizaciju po ISO 27001 standardu za informacijsku sigurnost. Iako, u kabinetu ministra odnedavno postoji Služba za informacijsku sigurnost. Oni valjda pokušavaju te stvari uvesti, ali mislim da nema previše sluha za to", kaže Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje i kako nije neubičajeno da se u sefovima u redima drže veliki iznosi novca i zlato.

"To može biti ili dokazni materijal ili materijal za operativne akcije - za otkupnine, operativne troškove i slično. Zlato bi prije bilo dokazni materijal, oduzet u nekom slučaju. Budući da je to dosta novca, onda je i to vjerojatno bilo oduzeto, ali može biti i za operativne troškove. A možda je dio za jedno, dio za drugo", kaže Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši načelnik smatra kako je ovdje riječ o tzv. 'tipovanoj provali'.

"To znači da je netko znao. Vrlo je izvjesno da je netko iznutra dao informaciju za to ili eventualno da je onaj kome je to oduzeto - ako je oduzeto - znao točno gdje to jest. Jer to je već moglo biti negdje, ili u centralnom skladištu MUP-a ili predano na sud... Taj materijal se, inače, mora predati odvjetništvu, odnosno sudu, obično u roku od 30 dana. Ne bi netko išao riskirati provalu u policiji ako ne zna što će naći u sefu", zaključio je Cvrtila za tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo