Plenkovićevih šest / Bivši i s optužnicama - doznajemo kad Kuševiću počinje suđenje

USKOK je podignuo optužnice za četvero donedavnih članova Plenkovićeve Vlade. Sad je petero bivših HDZ-ovih ministara s optužnicom

27.10.2022.
20:00
VOYO logo

Od Plenkovićevih pet, jedini potvrđenu optužnicu ima Lovro Kuščević. Dok čeka suđenje, kaže nam, otvorio je privatnu tvrtku, bavi se projektima solarnih panela.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin otkriva što se događa s optužnicom: "Optužnica je potvrđena prije oko godinu dana. Spis je raspoređen na rad sucu Mili Rebiću, i u kontaktu s njim rekao je da će rasprava biti zakazana 9. ožujka 2023."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrijela Žalac ima optužnicu s Josipom Rimac. Još nije potvrđena, a zbog sve češćih nagodbi osumnjičenih, odvjetnici ne znaju ni kada će. Uz to i Ured europskog javnog tužitelja tereti ju za malverzacije s europskim novcem.

Tomislav Tolušić nasmijao se ranije na pitanje živi li bolje nego ministar: "To ćemo još vidjeti." I Tolušića novopečenog vinograda zbog europskog novca istražuju europski tužitelji, a sada ima i USKOK-ovu optužnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar Josip Aladrović 18. srpnja 2019. otkrio je detalje o sebi: "Učlanio sam se u HDZ sa svojih 16 ili 17 godina." Zlatni HDZ-ov dečko Aladrović pravosudni epilog čeka u privatnim poduzetničkim vodama.

Dok će Darko Horvat smišljati obranu zbog sumnje u nezakonitu dodjelu bespovratnih poticaja, radeći u Končaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su bili Plenkovićev izbor, povjerio im je najvažnije resore, a to što su sada optuženi, on sada ne vidi kao problem. Na pitanje koliko je to teret Vladi, odgovorio je: "Nikakav, nitko od njih nije više u Vladi." I sadašnji Plenkovićevi izabranici, o bivšim kolegama suzdržano.

Ministar pbrazovanja i znanosti Radovan Fuchs na pitanje je li u kontaktu s bivšim ministrima, odgovara: "Ne, osim ako se sretnemo na određenim zbivanjima, to se dešava." Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također odgovara: "Pa, nismo se čuli dugo, ali imamo kontakte."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić priznaje: "Imam kontakt s gospodinom Aladrovićem. Njegovo iskustvo na početku mandata mi je bilo korisno. Želim mu svu sreću da dokaže nevinost."

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović pak kaže: "Predsjednik Vlade je odgovorio na ta pitanja jučer. Hop…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar Ivan Rimac, kaže premijer bira ministre, koje treba i voditi i usmjeravati, a otuda i njegova odgovornost. "To što su oni otišli, ne znači da oni nisu optuženi za razdoblje kada su bili ministri, tako da s te strane, ne znam što bi Plenković trebao napraviti osim da ponudi mandat na raspolaganje i da se raspišu novi izbori", kaže Rimac.

No, upozorava Rimac imamo poremećaj u političkom životu- nema dovoljno kritike, ali ni odgovor vlasti na nju. I tako optužnice zbog kojih u razvijenim demokracijama, padaju Vlade, kod nas postaje normalna pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo