proglašeni krivima /

Bivšem HSS-ovom zastupniku Ivanu Kolaru i poduzetniku Anđelku Tošu godina dana uvjetnog zatvora

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Tošova tvrtka Jata gradila je društveni dom u Molvama kod Đurđevca u vrijeme dok je na čelu te općine bio Kolar, a dvojac je osuđen zbog naplate nepostojećeg duga po općinskim mjenicama

5.3.2018.
17:41
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Bivši HSS-ov načelnik i saborski zastupnik Ivan Kolar te bjelovarski poduzetnik Anđelko Toš nepravomoćno su danas na Županijskom sudu u Zagrebu osuđeni na po godinu dana uvjetnog zatvora zbog malverzacija teških 3,4 milijuna kuna, piše Podravski.hr. 

Tošova tvrtka Jata gradila je društveni dom u Molvama kod Đurđevca u vrijeme dok je na čelu te općine bio Kolar, a dvojac je osuđen zbog naplate nepostojećeg duga po općinskim mjenicama. Za isto kazneno djelo optužen je i tadašnji direktor Jate Željko Radić, ali njemu je danas skinuta optužnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema presudi na koju će se, po svemu sudeći, žaliti i Uskok i osuđenici, Jata je protuzakonito naplatila tri mjenice i time Croatia banku oštetila za 2,4 milijuna, a općinu Molve za oko milijun kuna. Croatia banka i Molve današnjom su presudom upućeni da štetu namire privatnim parnicama protiv Kolara i Toša.

Jata je izvodila brojne građevinske radove za Molve za vrijeme Kolarova mandata, a najvrijednija je bila rekonstrukcija društvenog doma za oko 12 milijuna kuna. Općina je zbog toga podignula kredit, ali Kolar je bez znanja Općinskog vijeća osobno potpisao deset mjenica te ih dao Jati premda za to nije bilo stvarnog razloga. Sve je obrazložio izjavom kako je Jata tada bila u financijskim problemima pa su im mjenice trebale kod pregovora s bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Croatia banka je, primjerice, 'zbog toga smatrala da se radi o valjanim mjenicama koje su zakonito i osnovano izdane te je društvu Jata isplatila iznos od četiri milijuna kuna umanjen za proviziju'.

Croatia banka time je, naime, 'otkupila potraživanje od Jate prema Općini Molve, pa je prema tom ugovoru o eskontu nastala izravna obveza Općine prema Croatia banci'.

Treća mjenica odnosi se na oko milijun kuna dugova koje je Jata imala za gorivo, a sve je riješeno tako da se dug zatvorio preko Općine, premda za to nije bilo zakonskog uporišta.

Jata je, kako se kaže u optužnici, na taj način naplatila 3,4 milijuna kuna više nego što je to bilo ugovoreno s Općinom Molve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Zdravko Majerović presudio je da Kolar i Toš solidarno moraju platiti više od 100.000 kuna troškova vještačenja i sudskog paušala, piše Podravski.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo