BIVŠA MINISTRICA O KRIZI SA SLOVENCIMA: / 'Ako je netko mislio da će treći svjetski rat početi u Piranskom zaljevu, prevario se'

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za N1 je komentirala granični spor sa Slovenijom

29.12.2017.
14:25
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Upitana o aktualnoj političkoj situaciji kada je riječ o odnosima sa Slovenijom i arbitražnoj presudi, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je da ne očekuje incidente, s obzirom da su obje zemlje članice Europske unije pa si ozbiljne incidente ne smiju dopustiti.

Image
NAPETOSTI NA GRANICI: /

'Slovenska policija hrvatskim je ribarima rekla da što prije napuste slovensko more'

Image
NAPETOSTI NA GRANICI: /

'Slovenska policija hrvatskim je ribarima rekla da što prije napuste slovensko more'

'Za Hrvatsku je jedina mjerodavna odluka ona Sabora'

'Ako je netko mislio da će treći svjetski rat početi u Piranskom zaljevu, prevario se', rekla je Škare-Ožbolt za N1. Dodaje da Hrvatska nikako ne može postupati po odluci koju nije prihvatila te da je za nas jedina mjerodavna odluka ona Sabora, a ta je da Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka. Kada bi ipak provela arbitražnu odluku, objašnjava Škare-Ožbolt, Hrvatska bi prekršila odluku Sabora. U slučaju da Slovenija počne s jednostranim provođenjem arbitraže, bivša ministrica tvrdi da se neće ništa drastično dogoditi, a odluku Slovenije o selektivnoj primjeni odluke nazvala je zanimljivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema savijanja leđa'

'Provest će je u Piranskom zaljevu, ali ne i na Svetoj Geri gdje je praktično okupirala hrvatski teritorij. Takvo postupanje ima okus teritorijalnih pretenzija', kaže Škare-Ožbolt. Dodaje da bi bilo kvalitetnije uspostaviti zajedničku upravu nego godinama se ovako natezati, i ističe da je u pozadini problema strateški interes da luka Koper postane najvažnija europska luka. Na pitanje bi li Europska unija trebala posredovati, Škare-Ožbolt kaže da bi najbolje bilo da se Hrvatska i Slovenija same dogovore oko rješenja ovog problema. Iako se radi o dvije zemlje koje su politički temperamentne, Škare Ožbolt tvrdi da to ne treba spriječiti donošenje rješenja.

'Nema savijanja leđa. Za nas je samo važna i obvezujuća odluka Sabora. Nema dalje. Možemo ići pred međunarodni sud što Slovenija nikad dosad nije htjela prihvatiti ili da se zajednički dogovore', rekla je bivša ministrica za N1 i dodala da Hrvatska, s obzirom da nije prihvatila arbitražnuu odluku, ne može prihvatiti niti trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo