IZBORNA MATEMATIKA: / SDP-u za sigurnu pobjedu treba HSS, evo što im Milanović nudi

Image
Foto: PIXSELL, P.Macek / R.Anić

U SDP-u su svjesni da za sigurnu pobjedu na izvanrednim izborima i formiranje čvrste parlamentarne većine moraju osnažiti koaliciju 'Hrvatska raste' barem s još jednom strankom.

23.6.2016.
9:21
PIXSELL, P.Macek / R.Anić
VOYO logo

Partner za takvo osnaživanje mogao bi im biti HSS. Večernji list piše kako je Zoranu Milanoviću cilj osvajanje 66 mandata, pa HSS-u nude nude od tri do pet mandata ako im se pridruže.

Nakon izbora zvali bi i Most

Plan je ambiciozan i pretpostavlja deset mandata više od 56 koliko je koalicija Hrvatska raste dobila na izborima u studenome prošle godine, odnosno po jedan više u svakoj izbornoj jedinici. Po toj računici nekih u SDP-u, uz tri do četiri mandata IDS-a te sa zastupnicima manjina, lijevi blok bi nakon izbora mogao biti u poziciji sam sastaviti Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTPUNI I SLUŽBENI: /

DIP objavio rezulate parlamentranih izbora

Image
POTPUNI I SLUŽBENI: /

DIP objavio rezulate parlamentranih izbora

"Mi bismo i u toj opciji pozvali Most da nam se priključi jer Vlada sa 76-77 mandata nije stabilna", smatra jedan član Predsjedništva SDP-a.

Još jedan član vodstva SDP-a uvjeren je da takav scenarij nije nemoguć, pri čemu se poziva na zadnje ankete koje su pokazale da bi koalicija Hrvatska raste na novim izborima dobila deset mandata više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preoptimističan scenarij

Na Iblerovom trgu, u sjedištu SDP-a, ima i onih koji nisu uvjereni u izvedivost takvog scenarija smatrajući da 'Hrvatska raste' na novim izborima može računati tek na pet mandata više nego na prošlim izborima. Možda još pokoji ako se dogodi da Most padne s 19 na 10 mandata, a Živi zid ne dobije više od šest mandata.

"U toj varijanti postoji mogućnost da se tih nekoliko mandata prelije nama, a ne HDZ-u. No to bi za nas bila idealna varijanta, koja nije nemoguća, ali je vrlo upitna", kaže taj manje optimistični član vodstva SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u su također uvjereni da Most više neće biti prevaga koja i odlučivati o tome tko će i kako sastaviti Vladu, već da će morati birati između koalicije Hrvatske raste i novih izbora.

Nude im sudjelovanje u Vladi

U SDP-u znaju da im prethodno valja proširiti koaliciju. U tom smislu, Milanović je već poslao poziv HSS-u da im se pridruži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se dozanje da je SDP spreman ponuditi HSS-u tri do pet mandata (u postojećem sazivu koji će biti raspušten HSS ima dva mandata) te sudjelovanje u Vladi, vjerojatno preko Ministartva poljoprivrede.

Ovu računicu mogla bi eventualno pokvariti snažna klerikalna desna struja unutar HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo