podravska 'Elizabeth Taylor' / Bitka za imovinu Belupove menadžerice: Rodbina ne da milijune sinu Branimira Glavaša

Do svoje smrti prije dvije i pol godine, skupila je imovinu vrijednu nekoliko milijuna eura

5.9.2018.
8:15
VOYO logo

Još uvijek traje pravna borba oko milijunskog nasljedstva Mare Bareze, nekadašnje menadžerice u Belupu, humanitarke snažne osobnosti, koju su neki nazivali i podravskom Elizabeth Taylor.

Do svoje smrti prije dvije i pol godine, skupila je imovinu vrijednu nekoliko milijuna eura u nekretnimama, umjetninama i novcu. Sve je ostavila Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša, na što njezina obitelj ne pristaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Mijo sa sjetom pregledava uspomene iz dana kada je s Marom dijelio mnogo lijepih zivotnih trenutaka. Bili su prijatelji 50 godina.

"Ona je na prvu izgledala narogušeno, ali je bila iznutra bila velika dobrota", kaže Mijo Bardek, prijatelj Mare Bareze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školovala se u Londonu za kozmetičarku, a karijeru je sagradila kao menadžerica u Belupu. Upoznala je tako mnogo ljudi uz čiju pomoć je i ona mogla pomagati drugima. 

"Ona je prikupljala od oružja, humanitarne pomoći, obnovila je HNK u Osijeku, kuće nakon rata, pomagala našim ratnicima", kaže Julio Kuruc, prijatelj Mare Bareze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina kuća sada je prazna, čeka svoje vlasnike.

Bila je žena koja se družila i s malim i velikim ljudima. Čak je u ovu kuću dolazio i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, pa kardinal Franjo Kuharić, a želja joj je bila da ovdje jednoga dana bude vrtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji kažu - dobro je raspolagala s novcem. Kuću je davno izgradila kreditom u markama, a nakon toga skupila je još nekretnina, nakita, umjetnina...

Jedina obitelj koju je imala su rođaci koji su se javili nakon njezine smrti, no kako kaže Glavaš, za života nisu imali nikakav odnos ni kontakt. Oni su ovdje na Općinskom sudu u Koprivnici podnijeli građansku parnicu protiv odluke da nasljedstvo pripadne Filipu. Pred kamere ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Koprivnici su svi čuli za nju, no različitog su mišljenja. Kakvo god imali mišljenje, za Maru su svi znali. Sada čeka neko bolje počivaliste.

Filip Glavaš: 'Njena obitelj ima pravo osporavati njene želje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša, koji je i nasljednik velike imovine Mare Bareze, za RTL je kazao da njena obitelj ima pravo osporavati njene želje. 

"U tom ostavinskom postupku pojavilo se šest nasljednika. Od njih šest, četvero je to prihvatilo i izjavilo da je to bila njena iskrena volja. Dvoje je to osporavalo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što je Mara preminula, dan nako njene sahrane sam otišao u komunalno poduzeće i naručio nadgrobni spomenik za nju. Platio sam ga i kada je došla faza da se treba postaviti našli smo se u zakonskom problemu. Na ostavinskoj raspravi upitali smo ih da daju suglasnost, oni to nisu prihvatili. Zašto, to morate pitati njih", kazao je Glavaš.

Otkrio je i u kakvim su odnosima nasljednici bili s Barezom. "Vezano za dva bratića i sestrične moram reći da sam sestričnu tu upoznao, ali prema mojim saznanjima Mara je s njom prekinula kontakt 2005., dok se s gospodinom Viktorom naovdno posljednji put susrela 1989. godine", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo