65. DJEČJA ALKA / Biti alkar san je malih Cetinjana: Alkarići bistra oka i čvrste desnice, a među njima prvi Konkula

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Ivo Cagalj

Svečanost je privukla brojne posjetitelje, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama

24.8.2020.
9:45
RTL / PIXSELL / Ivo Cagalj
VOYO logo

Održana je i ove godine tradicionalna 65. Dječja Alka Vučkovića koja se po uzoru na Sinjsku alku održava od 1955. godine, a slavodobitnik je 10-godišnji alkarić, alajčauš Niko Vučković Konkula, koji je Alku osvojio s osam punata, pogodivši dvije sride i jednom u dva.

Image
VELIKA ČAST /

Prva pobjeda u natjecanju u karijeri: Slavodobitnik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica

Image
VELIKA ČAST /

Prva pobjeda u natjecanju u karijeri: Slavodobitnik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica

U spomen na svoje pretke fra Pavla, Božu, Tadiju i Zeca, koji se se istaknuli junaštvom i odvažnošću u presudnoj bitci s Osmanlijama 1715., Vučkovići su, po uzoru na slavnu Sinjsku alku, 1955. godine osnovali svoju, dječju alku. Vučkovića dječju alku trče na nogama dječaci do 10 godina, alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda su najstariji mještani. U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pravo sudjelovanja u dječjoj alci imaju samo Vučkovići, a svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko ...

Jedinstvena i zanimljiva, Vučkovića dječja alka prerasla je okvire lokalne fešte i danas je dragocjeno i neponovljivo iskustvo svakom posjetitelju, baš kao i prava Sinjska alka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa manje zanimljive nisu ni ostale dječje alke u Sinju - Brnaška alka, Marića alka, Alka Baljkov most, Lučka alka, tu su i dvije dječje alke na Bazani, zatim Alka Pelimovac, Alka Borićevac ...

Neki se vole pohvaliti kako su njihove Alke starije i od Vučkovića dječje alke, neke se trče i na biciklu ... No, svima je zajedničko da se održavaju po uzoru na Sinjsku alku i da ih trče djeca koja imaju isti san – postati pravi alkari i sudjelovati na 'velikoj' Alci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo