TURCI MU PRIJETILI / Bio je u Mihalićevoj tvornici lažnih testova i zna sve: 'Smijao se kako je baš na tome zarađivao 100.000 dolara na dan'

Image
Foto: RTL Screenshot

Sugovornik je otkrio čitav proces, od uloge mame i tate do kome je se prodavao, a koliko je upućen pokazuje i što je bio upoznat i s tehničkim problemima krivotvorenja: 'Nikako nisu uspjeli pogoditi tu nijansu bočice'

29.4.2023.
9:17
RTL Screenshot
VOYO logo

Nakon što je u medijima objavljena informacija da se Filip Mihalić (24), sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika i mladi poduzetnik obogatio u pandemiji na poslu s državom i nabavom covid testova za koje se sumnja da su krivotvoreni,  cure novi detalji, a 24sata je uspio doći i do ljudi koji su bili u turskoj tvornici.

"Izrada jednog testa u Turskoj, govorio mi je Filip, njega je koštala tek malo više od 10 centi. Na te smiješno niske cijene izrade krivotvorenog testa često se znao smijati kako je upravo na tome stvorio svoje 'carstvo' zarađujući 100.000 dolara na dan". rekao je za 24sata, muškarac koji je vidio i tvornicu u Turskoj i dobro je upućen u Mihalićeve poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Utjecajni otac i majka odvjetnica pobrinuli su se da zadovolji uvjete'

Ističe kako se počeo baviti medicinskom opremom, a utjecajni otac i majka odvjetnica pomogli su da sve prođe glatko tj. da zadovolji formalne uvjete. Ubrzo se, ističe, odlučio, krivotvoriti testove i početi ih proizvoditi Turskoj. 

Image
EVO KAKO JE OPERIRAO /

Tko je Filip Mihalić, sin HDZ-ovca o kojem bruji Hrvatska: Na račun države zgrnuo milijune, a sada se doznalo da je prijavljen zbog prijetnji i silovanja

Image
EVO KAKO JE OPERIRAO /

Tko je Filip Mihalić, sin HDZ-ovca o kojem bruji Hrvatska: Na račun države zgrnuo milijune, a sada se doznalo da je prijavljen zbog prijetnji i silovanja

Sugovornik za 24sata detaljno opisuje proces, tko je pazio na ulazu u zgradu tvornice, kako izgledaju hale, ali i kako je Mihalić sve kontrolirao videonadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je jednom iz Zagreba uočio da radnici od kutijica za Covid testove rade aviončiće koje bacaju po hali, pa je zvao Zagrepčanina koji mu je vodio posao da to odmah riješi i da radnike upozori da rade, a ne da se zabavljaju.", prisjeća se.

'Problem mu je bila zelena boja bočica, a štapiće je morao kupovati'

Koliko je upućen u poslovanje Mihalića pokazuje i dok opisuje sam postupak krivotvorenja, od toga kako je uz pomoć oca kupio strojeve, do problema sa samim postupkom kopiranja kineskih testova: "Imali su problema i sa zelenkastom bojom na kutiji testa koju su krivotvorili jer nikako nisu uspijevali stopostotno pogoditi tu nijansu zelene,", dodaje i opisuje kako se Filip žalio da mu mnogo vremena oduzima stavljanje tekućine. "Jedino što su u Kini kupovali je onaj štapić s vatom jer ga, govorio je, nisu uspijevali napraviti", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No možda je najšokantiji epilog priče.  "Ilegalnim testovima i medicinskom opremom opskrbljivali su cijelu Hrvatsku. Znam da su kupci bili zagrebačka bolnica 'Fran Mihaljević', mnoge druge bolnice, ljekarne i dućani. Te testove iz Turske tako možemo kupiti u bilo kojoj ljekarni i na kutijici će pisati kako je test iz Kine", kaže sugovornik koji želi ostati anoniman.  Kaže i kako je posao krenuo nizbdrdo nakon što su mu suradnici u Turskoj počeli prijetiti jer ih nije plaćao i dugovi su se gomilali. 24sata su u posjedu maila i snimki zaslona prijetećih poruka te fotografija koje su Turci slali Mihaliću. Na njima su, između ostalog, nečiji krvavi prsti. 

U javnosti već kao srednjoškolac i brzo krenuo u kriminal

Filipa Mihalića policija i USKOK istražuju, ali ni to mu nije prvi put. Mihalić je u javnost dospio još kao srednjoškolac kada je pokrenuo tvrtku za prodaju odjeće.  "Najprije je za direktora firme postavljen moj tata pošto ja nisam imao 18 i svaki ugovor koji je trebalo potpisat, potpisao je on, a ne ja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tata je bivši saborski zastupnik, HDZ-ovac Anđelko Mihalić. I dok je otac pravno predstavljao tvrtku, maloljetni sin je - krivotvorio novac. Za to je na varaždinskom općinskom sudu 2020. godine osuđen na godinu dana maloljetničkog zatvora. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo