Milanovic: 'Radimo svoj posao, no katkad se poskliznemo i padnemo'

Nakon pet tjedana stanke na redu je saborsko aktualno prijepodne. HDZ je najavio da nece nista pitati premijera, ali su zato poceli resetati ministre.

14.5.2014.
9:10
VOYO logo

Teske rijeci su sve ucestalije izmedu dvije najjace stranke SDP-a i HDZ-a, a svemu pomaze i kampanja za EU izbore.

"Ja tvrdim da je ova Vlada u dvije godine napravila dobre podloge da se taj veliki kotac hrvatskog gospodarstva pokrene" rekao je Grcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je HDZ-ov Goran Maric.

"Volio bih vidjeti Vas, guvernera i predsjednika Vlade na rucku negdje za 18 kuna. Za to jedino rjesenje je ostavka, jer dok povijest uci ljude mudrima, matematika sposobnijima i temeljitima, logika iskusnijima, vasa ekonomska politika uci ljude biti gladnima. Zato konacno donesite pravu mjeru ekonomskog oporavka, dajte ostavku" porucio je Goran Maric.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prorok koji prorice unatrag

Grcica je nazvao "prorokom koji prorice unatrag", upitavsi ga sto je s njegovim obecanjem s pocetka mandata da ce dati ostavku ako se ne ispune obecanja o gospodarskom rastu.

Maric je, tijekom aktualnoga prijepodneva, Grcica podsjetio da je u 2012. obecavao rast od 2,5 posto, a u 2014. od cak cetiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pljustala su obecanja o investicijama, zaposljavanju i ekonomskom procvatu. Kao jamstvo tim obecanjima dali ste svoju politicku funkciju na raspolaganje. Kako je danas oprecno obecanom, kada cete aktivirati dano jamstvo i dati ostavku?", upitao je Maric.

Grcic mu je odgovorio da je sve sto je Maric rekao "vrlo, vrlo upitno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada nije znala za sve dugove

Podsjetio je da je Hrvatska vec sest godina u recesiji, ustvrdivsi da je vlada zatekla neke dugove za koje nije znala.

"Mali kotac, jedno poduzece, je relativno lako pokrenuti, a jos lakse zaustaviti, no pokrenuti tisuce i tisuce, desetke tisuca kotacica u onome sto se zove gospodarstvo jedne zemlje puno je teze, za to treba jako puno vremena", rekao je Grcic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da je Vlada u protekle dvije i pol godine napravila dobru podlogu za pokretanje gospodarstva, na podrucju javnih financija, reformi i investiranja.

"Ova godina nosi neke nove vjetrove, neke nove pokazatelje rasta industrijske proizvodnje, rast osobne potrosnje, dakle sve kljucne komponente u strukturi BDP-a rastu", rekao je Grcic, koji je uvjeren da je rijec o pocetku ozbiljnog preokreta u gospodarstvu i da ce se pozitivni trendovi nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljan njegovim odgovorom, Maric je podsjetio da je za mandata ove vlade broj nezaposlenih porastao za 60.000 i da se deveti kvartal uzastopno biljezi pad BDP-a.

Pogubne posljedice

"Pogubne posljedice vasih ekonomskih rjesenja namecu nam moralni cin ostavke. Ali vi umjesto ostavke nudite prorocanstvo. Vi svaki dan javnosti i hrvatskom narodu objasnjavate zasto se jucer nije dogodilo ono sto ste najavili prekjucer. Vi ste zapravo prorok koji prorice unatrag", spocitnuo je Maric potpredsjedniku Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Kutiju (HDZ) zanimalo je koliko je Grcicevo Ministarstvo regionalnog razvoja u zadnje dvije godine ulozilo u pripremu lokalnih projekata koji se financiraju iz EU fondova.

Grcic je odgovorio da je za te projekte u prvoj godini izdvojeno 35 milijuna kuna, a lani rezervirano 50 milijuna, ali da je dio novca ostao neiskoristen jer posao nije odraden na lokalnoj razini, koja je trebala pripremiti projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je kako se polovicom iduce godine ocekuje da ce krenuti radovi, odnosno izgradnja bloka C, u Termoelektrani Plomin.

"Bez obzira na nastojanja iz HEP-a i Ministarstva gospodarstva, malo sam bio u strahu hoce li doci ponude na razini 800 milijuna eura, no imamo takve ponude od velikih tvrtki koje donedavno nisu ni znale gdje je Hrvatska", odgovorio je Vrdoljak zastupniku Nedzadu Hodzicu koji se zanimao za dinamiku i realizacije spomenutog projekta vaznog za zaposljavanje, rast industrije, supstituciju uvoza energije itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo u fazi da su ponude otvorene, krajem svibnja ocekuje se odabir ponuditelja koji zadovoljavaju osnovne uvjete, pred kraj kolovoza bira se preferentni ponuditelj, krajem 2014. godine ocekujemo potpisivanje ugovora o toj investiciji", najavio je Vrdoljak.

Ocekuje da ce izgradnja tog bloka C poceti vec polovicom 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez uvrede, ali...

Laburist Mladen Novak pitao je premijera o gubitku radnih mjesta i propadanju tvrtki. Nakon sto je premijer iznio uobicajeni odgovor da tvrtke funkcioniraju s manje radnika i da ce uspjeti oni koji imaju smisla za biznis, Novak je poentirao.

"Odgovor koji ste vi dali, bez uvrede, ne zadovoljava ni mene, ni zastupnike, ni gradane. Mozda bi odgovor bio smisleniji da sam vam postavio pitanje koji je stav osobno Vas i Vase Vlade po pitanju razvoda Nives Celzijus i Dine Drpica. Ovo su fraze koje se ponavljaju svaki dan, to nije konkretan odgovor''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirela Holy iz ORAH-a upitala je zasto postoje razlicita misljenja ministarstva poljoprivrede i ministarstva zdravlja o liberalizaciji industrijske konoplje i koristenja indijske konoplje u medicinske svrhe. Podsjeca da u industrijskoj konoplji postoji vrlo velik gospodarski potencijal.

Jos nije dosao trenutak

"Mi cemo osluskivati i onda u datom trenutku donijeti odluku. Taj trenutak jos nije dosao i mislim da jos neko vrijeme nece doci", rekao je Milanovic, na sto mu je Holy odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja mogu jos shvatiti da se osluskuje sto se dogada po pitanju legalizacije medicinskog kanabisa, odnosno indijske konoplje, ali ne vidim u cemu je problem u potpunoj legalizaciji industrijske konoplje."

Treba im dati da nauce loviti ribu

"Ljude treba nauciti da ulove ribu, a ne da im se cijelo vrijeme daje", porucio je premijer Zoran Milanovic odgovarajuci laburistu Mladenu Novaku sto Vlada kani uciniti u obnovi hrvatske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U okviru zakonskih mogucnosti i pravila o trzisnoj utakmici ucinit cemo sve, ali obecavati da cemo uciniti nesto sto ne mozemo ili ne smijemo tako da diskriminiramo druge na trzistu, to ne mozemo uciniti", rekao je premijer.

Novak je premijera podsjetio kako je koncem 2011. u Sisku obecao spas Sisacke zeljezare, Segestice Sisak i HERBOS-a. Te dvije firme danas ne postoje, rekao je Novak, upozoravajuci i da je HZ CARGO gotovo unisten, da je upitna sudbina Petrokemije i Rafinerije Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva obecanja nismo nikada davali i necemo davati", uzvratio je Milanovic isticuci kako neke od firmi koje Novak spominje rade i konkurentnije su nego ikada, s manje zaposlenih.

"Neki ce, nazalost, u ovoj utakmici morati poloziti oruzje, ali nastat ce novi i jaci koji ce se boriti, koji ce izvoziti", rekao je Milanovic, porucivsi da "ljude treba nauciti da ulove ribu, a ne da im se cijelo vrijeme daje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako gladuju - treba im dati ribu, ali treba uciniti sve da ne gladuju i da tu ribu ulove sami", bio je rezolutan premijer.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic suglasila se kako je izjava crnogorskog duznosnika da "Prevlaka nikad nije pripadala ni Hrvatskoj, ni Crnoj Gori i da pola Prevlake treba pripasti Crnoj Gori" potpuno neutemeljena i neodgovorna, ali i porucila da u ovom trenutku treba ozbiljno raditi na rjesavanju problema, a ne razmjenjivati "bombasticne" izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov zastupnik Frano Matusic upitao je, naime, ministricu Pusic zbog cega je izostala njezina i reakcija Vlade na "drsku i neutemeljenu" izjavu direktora crnogorske drzavne uprave za nekretnine o Prevlaci.

Pusic kaze da Vlada intenzivno radi na rjesavanju tog problema i razgranicenja sa Crnom Gorom temeljem protokola o privremenom razgranicenju.

"Smatramo da je kontraproduktivno i stetno u tim uvjetima se nadmetati ovakvim bombasticnim i netemeljenim izjavama", rekla je ministrica 'otkrivajuci' da je sa Crnom Gorom razmijenjeno nekoliko nota vezano na tu temu i da se radi na prijedlogu zajednicke izjave.

Problem biraca

HDZ-ov Zeljko Reiner postavio je pitanje ministru uprave Arsenu Bauku o predstojecim izborima u Vukovaru i cinjenici da u gradu heroju postoji vise biraca nego stanovnika.

"Svi znamo da ogromna vecina tih biraca zapravo zivi u Republici Srbiji, a vukovarsku adresu koriste samo da bi ostvarili socijalna i druga prava te da se u famoznim autobusima pojave na glasovanju kad god se odrzavaju izbori, naravno glasujuci u pravilu za SDP i njoj saveznicke stranke", istaknuo je Reiner.

"Na popisu biraca u Vukovaru nalazi se 27.795 biraca, to je bilo na jednim proslim izborima, sto je negdje 4.500 biraca manje nego sto je bilo kad je vasa stranka bila na vlasti. Sto znaci da je broj biraca, koji je visak, u navodne znakove u popisu biraca s 9.000 pao na 4.000", odgovorio je ministar Bauk.

Nije lako, katkad se poskliznemo i padnemo

Josip Salapic iz HDSSB-a podsjetio je premijera na govor s pocetka mandata kada je porucio da nece gledati na proslu vlast koja je bila nesposobna i upitao ga kada ce nam biti bolje i kako vidi buducnost Hrvatske te sto je s Planom 21.

"Radimo svoj posao, nije lako, katkad se poskliznemo, padnemo, ustanemo, idemo do kraja. Do kraja mandata za koji su nam gradani dali odgovornost jer mi nismo bjegunci. Ako se zelite djelatno ili barem verbalno prikljuciti i dati podrsku, pridruzite se, ako ne, necu vam zamjerit. Hvala", kazao je premijer Milanovic.

"Niste se samo premijer Vlade Republike Hrvatske, nego svih gradana Hrvatske i nas oporbe i vlasti i svih onih koji danas ovo prate i na ulicama i koji ne rade. Pozivam vas, predsjednice Vlade, da se neki sukobi koji su nastali na nekim relacijama osobno zaborave i da sjednete i da zajedno trazimo spas za Hrvatsku jer nam izgleda, sutra nece biti bolje", porucio je Salapic.

Na red dosao i Karamarko

Nakon sto su HDZ-ovci i ostatak oporbe resetali ministre, na svoje su dosli i SDP-ovci, tocnije Marin Jurjevic koji je Tomislava Karamarka prozvao zbog izjave da se na javnoj sceni nece smjeti dovoditi u pitanje doktrina Franje Tudmana i Gojka Suska. Podsjetio je i na obiljezavanje dana pada Vukovara kada su gradom hodale dvije kolone.

"Gdje je svojim ponasanjem na komemoracijama ignorirao sluzbenu kolonu sluzbene Hrvatske i njene demokratski izabrane vlasti i prihvatio jednu drugu nesluzbenu kolonu, a cini mi se, na odredeni nacin i paravlast u Hrvatskoj. Htio bi cuti i Vase misljenje" rekao je Jurjevic.

"Sve ste rekli, moje misljenje je kao i Vase. Pametnome dosta" dodao je premijer Zoran Milanovic.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo