249 kuna veće plaće / Bili smo tamo gdje se većina radnika bori za opstanak s minimalcem: 'Slabo je to, samo mazanje očiju'

249 kuna. Toliko pod borom premijer Plenković namjerava pokloniti svima koji rade za najnižu plaću u državi

2.12.2018.
9:35
VOYO logo

Vladajući su se pohvalili dizanjem minimalne plaće na 3000 kuna neto. Izložili su i broj radnika od 37 tisuća kuna kojima stiže povišica od 248 kuna. A nas je zanimalo gdje se najviše u Hrvatskoj većina radnika bori za opstanak s tako niskim primanjima. 

Zbog razvijene tekstilne i obućarske industrije, takvih je najviše oko Čakovca i Varaždina. Evo što ondje kažu na Vladinu povišicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

249 kuna. Toliko pod borom premijer Plenković namjerava od Nove godine pokloniti svima koji rade za najnižu plaću u državi. 

"250 kuna pomnožite s 12 mjeseci pa se dobije neki iznos ne. To je već 2500. Pa 3000 kuna skoro", kaže Franjo Miser iz Preloga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo se povećanju veseli jer mu supruga radi za minimalac kao kuharica. No, neki koji isto znaju kako je raditi za minimalac, ovaj potez nazivaju populizmom.

"Malo je, to je slabo, tak. Mazanje očiju. Mi se ništ' ne bunimo. Samo dajte kramp, lopatu i idemo delat", dodaje Antun Talan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelog je gradić u Međimurskoj županiji u kojemu gotovo svi rade. Od 8 tisuća stanovnika na burzi je tek 80-ak. U ovoj industrijskoj zoni radi trećina stanovnika.

Iako u Međimurskoj i Varaždinskoj zupaniji ima najviše zaposlenih na minimalcu, ovdje u Prelogu nam kazu da su i prije Vladine mjere poslodavci povećali tu minimalnu plaću jer su ih zbog nedostatka radne snage morali nekako zadržati da ne odu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A neki stručnjaci tvrde, to je ispravan način povećanja plaće, kada ga diktira tržište, a ne država. No unatoč konkurentnom tržištu, u ovom kraju je prosječna plaća za 1000 kuna manja nego u ostatku Hrvatske.

"Međimurci su vrijedni ljudi, da se razumijemo i svakako da bi oni željeli kunu, dvije ili nešto više veću plaću. I ja tvrdim kada bi prosjek plaće u Međimurju bio 5000 ili 5500 kuna nitko ne bi razmišljao da ide vam naših granica", jasno će Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici poput onih u tekstilnoj ili kožnoj industriji imaju niske plaće jer im je i produktivnost niska. Poslodavci stoga imaju i nizak profit, pa ako im se sada poveća trošak rada, stručnjaci prognoziraju, nekoga će morati otpustiti ili neće zapošljavati nove. No, Međimurci su optimistični.

"Ono što mene veseli je da ima još interesa novih ulagača, ali ti ulagači žele više tehnologije, žele manji broj zaposlenih i žele zaposliti radnike s visokom stručnom spremom", dodaje Kolarek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onima s niskom ostaje se veseliti svakom najavljenom povećanju, ali i boljim vremenima na tržištu rada.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo