GOTOVO PA SVAKODNEVNI PROBLEM / Bili smo među 'zatočenim' putnicima: Evo zašto smo po učinkovitosti željeznica najgori u Europi

Nedaleko željezničke postaje u Sesvetama, kvar na teretnom vlaku na jedan je sat zarobio putnike putničkog vlaka...

30.3.2019.
12:00
VOYO logo

Da Hrvatska drži neslavno posljednje mjesto u Europskoj uniji po učinkovitosti željezničkih usluga govorili smo još početkom tjedna. No zašto je tome tako? U prvom redu, zbog kašnjenja i kvarova koji se događaju svakodnevno, pa tako i danas.

Nedaleko željezničke postaje u Sesvetama, kvar na teretnom vlaku na jedan je sat zarobio putnike jednog putničkog, prigradskog vlaka na putu prema Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigradski vlak koji je u 8.39 krenuo iz Dugog Sela prema Zagrebu vozio je jedva nekoliko minuta prije nego što se zaustavio nasred pruge, nedaleko od željezničke stanice Sesvete.  

"Vlak evo već preko pola sata stoji na istoj lokaciji. Usred smo ničega i još uz to je kondukter u prolazu rekao da će vlak kasniti još možda sat vremena. Nitko ne zna ni kako ni zašto", kaže Anja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je vrijeme prolazilo, svima je postalo jasno da će kasniti na svoja odredišta.  

"Ja sam prije svega ogorčena jer sam naručena u Novoj bolnici na pregled koji čekam 7 mjeseci na koji sada neću stići. Nitko za to neće odgovarati, a ja ću 7,8 mjeseci morati čekati na sljedeću narudžbu", poručuje Dragica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sat vremena  putnici su od konduktera i strojovođe zatražili da ih puste van kako bi dopješačili do stanice i sami organizirali prijevoz. 

Klasična spika: 'Kasnim na posao'

"Kasnimo na posao, svi, cijeli vlak, nema pomaka, tu smo 200 metara od stanice Sesvete. Ne puštaju nas van pod izlikom da će se netko potrgati, ali nit nejdemo naprijed, nit nejdemo nazad, samo stojimo tu", ističe Domagoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na kraju se ipak pojavilo rješenje. Svi zarobljeni putnici premješteni su u vlak koji je prema Zagrebu vozio u drugom kolosijeku. 

Iz HŽ-a objašnjavaju kako je ovo bilo najbolje rješenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako putnici prigradskoga vlaka koji je ostao iza teretnog vlaka ne bi predugo čekali uvlačenje teretnog vlaka u kolodvor Sesvete, donesena je odluka da se prevezu prvim vlakom kojim je to bilo moguće..."

No to baš i nije bilo točno jer su pokraj pokvarenog prošla dva vlaka prema Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teretni vlak koji je i stvorio ove probleme lokomotivom je odvučen u 10 sati. Otprilike tada su u Zagreb stigli i putnici koji su se s već klasičnom isprikom - kasnim zbog vlaka - zaputili na posao, u školu ili k liječniku. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo