Prof. Mirko Bilandžić za RTL / Stručnjak za sigurnost: 'Terorizam je postao dio našeg života i to neće prestati. Apsolutne sigurnosti nema'

Bilandžić upozorava da na području Indije i Kašmira možemo očekivati eskalaciju terorizma i jačanje islamizma

22.4.2019.
21:30
VOYO logo

Nema mira za građane i turiste Šri Lanke. Čini se da su bombaši samoubojice i njihovi pomagači u okolici crkava i hotela u kojima su eksplodirale bombe postavili još eksplozivnih naprava kućne radinosti, a neke su i eksplodirale prilikom deaktivacije.

Od 290 poginulih, 35 je stranih državljana, među kojima čak troje djece danskog biznismena, jednog od najbogatijih Europljana. Zanimljivo je i da su tajne službe znale za planove terorista koji su, sumnja se, dio veće međunarodne mreže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Profesor Mirko Bilandžić, stručnjak za terorizam koji se u svojem poslu bavio Šri Lankom te o njoj pisao,gostujući u RTL-u Danas rekao je kako se radi o pomno planiranom udaru gdje ni makro lokacija (država), ni mikro teritorijalne lokacije, niti vrijeme i način izvršenja napada nisu slučajno izabrani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedan u nizu tragičnih napada koji pokazuju moć terorizma i koja je sposobnost terorističkih organizacija. Nemamo sve pokazatelje koji bi mogli pokazati tko iza ovoga stoji, no izvjesno je da je riječ o islamističkom rukopisu i to u kontekstu tzv. glokalizacije, što podrazumijeva ideološku globalnu poveznicu, a lokalne izvršitelje. To je, ja bih rekao, dominantan način izvršenja islamističkog terorizma u zadnjih desetak godina."

Postavlja se pitanje zašto je napad izveden baš na Uskrs i to na Šri Lanki. Bilandžić ističe kako nije riječ o slučajnosti jer ona ne postoji kad je u pitanju terorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šri Lanka je jedna država koja je do prije desetak godina imala terorizam za svakodnevnicu. To je bio sukob između Sinhaleza, koji su vladajuća struktura, i Tamila koji su se zalagali za neovisnu tamilsku državu. Od 2009. Šri Lanka nije iskusila terorizam i iako je multietnička država, ona je vrlo stabilna država, i nismo imali sukobe tog tipa. Ovog trenutka se radi o jednom slučaju koji je sve to doveo u pitanje i postavio kontroverzu zašto je došlo do toga, tko stoji iza udara,  zašto udar na kršćane, radi li se o osveti za napad na Novom Zelandu. Način izvršenja je takav da i on izaziva zabunu, jer je očegledno  riječ o bombašima samoubojicama. Ako znamo da su tamilski tigrovi, baš u Šri Lanki, doveli taj tip terorizma do savršenstva i svi su učili od njih. Sve zajedno ukazuje na širenje straha, publicitet koji su oni dobili da više nitko nije siguran i čak i države i mjesta koja su dosad relativno bile sigurne."

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Bilandžić kaže da u suvremenom terorizmu ima vrlo malo izravnog preuzimanja odgovornosti. Naknadno preuzimanje odgovornosti je način pshihološkog utjecaja na javnost i širenje straha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se čini da se i ovdje radi o tome. Očigledno je da se radi o islamističkom rukopisu", kaže Bilandžić.

Strane tajne službe su Vladu Šri Lanke bile upozorile na mogući napad. Postavlja se pitanje zašto ga se nije uspjelo spriječiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako su ti objavljeni dokumenti autentični, tu se radi o nekim generaliziranim naznakama da bi se moglo raditi o islamističkom udaru na crkvene objekte i to od strane organizacije koja je u prethodnom razdoblju sudjelovala u slilčnim napadima. To je jedna dimenzija, a druga je da apsolutne sigurnosti nema pa ni u pogledu sprječavanja bilo kojeg udara. Treba imati u vidu da je Šri Lanka postkonfliktna država, da od listopada prošle godine nema vladu, da je ona u sukobu s predsjednikom. I treće, imamo profesionalizaciju terorizma. Do savršenstva je doveden samoubilački terorizam, a sposobnosti obavještajnih sistema u pogledu sprječavanja su ograničene", navodi stručnjak za terorizam.

Trebamo li se bojati novih napada? Bilandžić upozorava kako je terorizam postao dio našeg života i da to neće prestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo tu zakonitost je da se terorizam sa Zapada seli prema Istoku, s područjima koja su dosad bila stabilna, kao Novi Zeland ili Šri Lanka. Imamo jednu eskalaciju na području Indije i Kašmira, definitivno na tom području možemo očekivati daljnju eskalaciju terorizma i jačanje islamizma što će imati posljedicu za zapadnu Europu", zaključuje Bilandžić.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo