BiH POLITIČARI ŽALE SE EUROPSKOJ UNIJI: 'Pelješki most ne smije biti izgrađen, on odsijeca Bosnu i Hercegovinu od međunarodnih voda'

Image
Foto: Udruga Pelješki most

"Pelješki most ne smije biti izgrađen", poruka je iz dokumenta koji skupina bosansko-hercegovačkih parlamentaraca namjerava poslati predstavnicima međunarodne zajednice.

3.8.2017.
12:26
Udruga Pelješki most
VOYO logo

a’

Image
PLENKOVIĆ POTVRDIO NA SJEDNICI VLADE: /

'Gradit će se Pelješki most! EU osigurao 357 milijuna eura bespovratnih sredstava'

Image
PLENKOVIĆ POTVRDIO NA SJEDNICI VLADE: /

'Gradit će se Pelješki most! EU osigurao 357 milijuna eura bespovratnih sredstava'

Prema dokumentu, koji je u posjedu TV Hayat i koji bi trebao biti poslan Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, Federici Mogherini, šefici europske diplomacije, visokim tijelima Europske unije, Hrvatska krši UN-ovu Konvenciju o pravu mora i 'nedopušteno odsijeca' Bosnu i Hercegovinu od međunarodnih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povrh toga, Hrvatska nasilno nameće izgradnju Pelješkog mosta i tako fizički i međunarodnopravno ometa, ograničava i sprječava jedinu usku pomorsku vezu Bosne i Hercegovine s međunarodnim vodama i s ostalim državama svijeta. Na taj način ugrožava mir, suverenitet, stabilnost, obrambenu sposobnost i slobodan razvoj i opstanak Bosne i Hercegovine kao pomorske države“, navodi se u dokumentu parlamentaraca BiH, prenosi Al Jazeera.

'Plenković takvim izjavama u zabludu dovodi i hrvatsku javnost'

Podsjećaju i kako je hrvatski premijer Andrej Plenković, za nedavna posjeta Sarajevu, izjavio kako "sve što Hrvatska radi u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta u skladu je s međunarodnim pravom i u duhu dobrosusjedskih odnosa". Smatraju da Plenković takvim izjavama "u zabludu dovodi i hrvatsku javnost i sve institucije Bosne i Hercegovine i Europske komisije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga bh. parlamentarci namjeravaju Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu u kojoj će tražiti od službenog Zagreba da "prestane napadati na suverenitet Bosne i Hercegovine kao pomorske države i prestane sa svim aktivnostima na izgradnji nelegalnog i politički nasilnog projekta mosta na lokaciji Komarna – poluotok Pelješac“.

Od Inzka traže da o svemu izvijesti "glavnog tajnika UN-a, Europsku komisiju i institucije u BiH zadužene za istraživanje korupcije zbog osnovane sumnje u zloupotrebu položaja u ministarstvima za promet i komunikacije Republike Hrvatske i BiH, a sve zbog lažnog predstavljanja i lažiranja državnog dokumenta, suglasnosti BiH na izgradnju Pelješkog mosta“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na nekoliko dokumenata, presuda i očitovanja stručnjaka, navode kako je "sasvim jasno da Bosna i Hercegovina ima fizički priključak (junction) za 'slobodnu plovidbu i komunikaciju' za plovidbu svih plovila, prelijetanje aviona i polaganje podmorskih kablova do međunarodnih voda (otvorenog mora)“.

"Nikako, ni po koju cijenu, Bosna i Hercegovina ne smije prihvatiti zabludu hrvatske strane da će pristup otvorenom moru biti osiguran prolazom ispod Pelješkog mosta kroz pogrešno proglašene unutrašnje vode Hrvatske uz primjenu prava na tzv. neškodljivi prolaz, jer te vode, prema međunarodnom pravu mora, nisu i ne mogu, biti hrvatske unutrašnje vode. Uz to, 'neškodljivi prolaz' nije 'slobodan prolaz' nego je iznimno ograničen/restriktivan i Republika Hrvatska bi, u tom slučaju, uvijek imala pravo primjenjivati metode prisile, kontroliranja, privođenja, financijskog i drugog kažnjavanja prema službama, posadama i sredstvima komunikacije Bosne i Hercegovine. Imala bi pravo oduzimanja tereta, pa i pravo privremene suspenzije takvog režima, te bi, na taj način, od pomorske države Bosna i Hercegovina postala kopnena država“, navodi se u dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Picula: 'Radi se o nepotrebnom zaoštravanju retorike'

Oglasili su se i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Dragan Čović, čije izjave su potvrdile da još uvijek postoji visoka razina neslaganja kada je u pitanju Pelješki most, koji je već dugo godina predmet spora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Dok je Čović kazao kako je siguran da će se Pelješki most graditi onako kako je planirano, jer "znači previše za Bosnu i Hercegovinu“, Izetbegović je još jednom ponovio da Bosna i Hercegovina mora imati otvoren pristup moru, prenosi Al Jazeera.

O ovom problemu očitovao se i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je izjavio kako će "izgradnja Pelješkog mosta povezati dva dijela nesporno hrvatskog državnog teritorija. Nakon duljeg razdoblja u kojem je trebalo definirati okolišne, tehničke, prometne i financijske aspekte projekta, sada se približava vrijeme izgradnje samog mosta. Što se tiče dvojbi koje su se i nedavno mogle čuti iz Sarajeva, radi se o nepotrebnom zaoštravanju retorike zbog ulaska u prerano pokrenutu predizbornu kampanju u BiH“, zaključuje Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo