O rezultatima izbora / Mediji u BiH o izborima: 'Grabar-Kitarović je izdominirala i ponovno uvjerljivo pobijedila!'

Image
Foto: Pixsell

Dilemu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, odlučit će simpatizeri poznatog hrvatskog pjevača Miroslava Škore

23.12.2019.
10:45
Pixsell
VOYO logo

Dilemu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, 5. siječnja 2020. godine odlučit će simpatizeri poznatog hrvatskog pjevača Miroslava Škore, koji, za razliku od Milanovića i Gabar-Kitarović, nije prošao u drugi krug. 

Nije to nevažno pitanje za Bosnu i Hercegovinu. Odnosi BiH i Hrvatske u vrijeme mandata Grabar-Kitarović dosegli su najnižu razinu od rata, piše Radio Sarajevo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hrvatska koja je država Europske unije, a s kojom BiH dijeli granicu od oko tisuću kilometara, itekako utječe na odnose u regiji. Hrvatska će početkom 2020. godine po prvi put predsjedavati EU. 

"Škorini glasači u dobroj mjeri jesu glasači koji su na prethodnim izborima glasali za HDZ, odnosno pred pet godina za Kolindu Grabar-Kitarović", kazao je hrvatski politolog i ugledni politički analitičar, Davor Gjenero za Radio Sarajevo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, u drugom krugu aktualna predsjednica neće uspjeti privući glasove svih onih koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru, jer će dio tih glasača otići u apstinenciju, a dio će ih protestno čak glasati za Milanovića. Radi se o glasačima s desne margine HDZ-ova polja, koji su razočarani centrističkom politikom Vlade Andreja Plenkovića, a cilj njihove pobune nije aktualna predsjednica nego Plenković", kazao je Gjenero. 

'Grabar-Kitarović pobijedila'

Mediji u Bosni i Hercegovinu u ponedjeljak su opsežno izvijestili o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a neki pritom kao najvažniju ističu činjenicu da je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo uvjerljivo pobijedila među biračima u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednički izbori u Hrvatskoj dobili su mjesto na naslovnicama dnevnog tiska uz informacije koje su bile dostupne tijekom noći na ponedjeljak, a odnose se na rezultate glasovanja.

Dnevni avaz tako prenosi kako će se Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović sučeliti u drugom krugu te prenosi poruke koje su njih dvoje poslali nakon objave rezultata prvog kruga izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je izvijestilo i Oslobođenje citirajući Milanovićevu poruku da ići u drugi krug ne znači ići u rat. Svima je zanimljiva i najava trećeplasiranog kandidata Miroslava Škore kako njegovo ispadanje iz igre ne znači i kraj političkih ambicija koje je pokazao, nego je to tek uvod u angažiranje na sljedećim izborima za Hrvatski sabor.

Informativni portali u BiH u ponedjeljak su se pozabavili temeljitijim prebrojavanjem glasova pa tako Klix navodi kako je Grabar-Kitarović ukupni pobjednik glasovanja među dijasporom te da je "izdominirala u BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj je državi za glasanje bilo registrirano oko 96 tisuća birača, no izlaznost je bila razmjerno skromna. Za Grabar-Kitarović glasalo je oko 16 tisuća onih koji su odlučili iskoristiti svoje biračko pravo, Škoro je dobio povjerenje njih nešto više od 6700 a Milanović, koji među biračima izvan Hrvatske uopće nije vodio kampanju, ipak je dobio glasove 1131 birača iz BiH.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo