pohlepa se obila o glavu / Bezobrazne cijene udaljile partijanere iz Splita: prazno još 6000 kreveta, gosti odlaze u okolna mjesta

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Otkako je Ultra Music Festival 2013. godine stigao u Split, među ponudom apartmana i soba zavladao je pravi kaos, posebice što se tiče cijena

13.7.2017.
15:21
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Iznenađujuća situacija u Splitu pred sam početak Ultre - u gradu je još uvijek čak 6000 nepopunjenih kreveta u apartmanima, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je jučer u Splitu bilo nešto više od 21 tisuća gostiju, a grad ima ukupno oko 27 tisuća kreveta u svim oblicima smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se očekuje da će najveći dio gostiju koji dolaze radi "Ultre" stići u četvrtak i petak, pa će oni popuniti dio privatnih apartmana, činjenica je da se Split baš ovih dana prvi put jasno suočava sa stanjem o kojemu se godinama piše, govori i upozorava.

Ponuda apartmana i soba otkad je Ultra stigla u Split 2013. godine, rasla je mnogo brže nego zanimanje gostiju pa je pretekla potražnju. A ako apartmani nisu popunjeni čak ni za vrijeme Ultre, kad je grad krcat turistima, znači da su Splićani ipak pretjerali s kapacitetima, ističu turistički operativci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko tko dan prije "Ultre" u Splitu potraži smještaj, naći će ga bez teškoća jer nema agencije koja je prodala sve kapacitete koje je stavila na tržište.

"Sve je ove godine nekako previše mirno i tiho što se dolazaka tiče. Ne znamo čeka li nas možda sutra ludilo od dolazaka, ali za sada ima slobodnih soba i apartmana koliko god hoćete u Splitu. Privatni iznajmljivači vode neku totalno pogrešnu poslovnu politiku u kojoj su cijene "nabrijali" i do 300 posto veće od normalnih u vrijeme "Ultre" i ostali su prazni. Pa, nisu ljudi ludi plaćati 500 eura noć za dvije osobe u privatnom apartmanu, koliko su neki iznajmljivači tražili. Sada ih je uhvatila panika da će ostati bez gostiju pa su krenuli u nenormalno snižavanje cijena. Kod nas ništa nije normalno, pa su sada snizili cijenu na 250 kuna za apartman za dvije osobe u gradu, samo da nisu prazni", rekao je jedan ogorčeni vlasnik turističke agencije za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćini su zaista pretjerali, neki od njih povisivši cijene smještaja i do 400 posto, pa su se mnogi gosti odlučili smjestiti u okolnim mjestima - Podstrani, Kaštelama, Solinu, Trogiru i Omišu.

"Svi misle da će se u ta tri dana obogatiti, a zaboravljaju da je u pet godina "Ultre" u Splitu 10 tisuća apartmana više nego prije nje. Gostiju ima kao i prije, ali kapaciteta je previše. A svemu valja dodati i one koji se iseljavaju na nekoliko dana iz stana i na crno iznajmljuju partijanerima, oduzimajući goste legalnim iznajmljivačima koji plaćaju sva svoja davanja. Čak i nama u agencijama šalju mailove da im pošaljemo goste, iako nisu registrirani! Tome treba stati na kraj jer nikad ne znaju koga primaju u kuću, ni što će ako mu se nešto dogodi", ljutito je zaključila vlasnica jedne agencije, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo