'Beznačajno kazneno djelo': Krali vodu i punili bazene

31.5.2010.
11:44
VOYO logo

Iako se u pojedinačno utvrđenim slučajevima radilo i o šteti većoj od 20.000 kuna, državni odvjetnik Smoljan je u obrazloženju napisao da je riječ o 'beznačajnom kaznenom djelu' jer je 'vrijednost otuđenih stvari manja od 1000 kuna' te da ukradena voda nije služila za 'daljnu preprodaju, otkriva Jutarnji list.

Među kradljivcima vode bili su uglavnom nižerazredni nogometni klubovi u čijim su upravama lokalni tajkuni i političari. Ukradenu vodu koristili su za zalijevanje terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukradenom vodom zalijevali nogometne terene

"Točno je da smo neovlašteno uzimali vodu iz sustava gradskog Vodovoda i njome zalijevali teren NK Omladinac iz Gornje Vrbe. No, tako smo radili oduvijek, otkako klub postoji. Sada pregovaramo s Vodovodom da im platimo taj dug", rekao je Mijo Vuković, predsjednik tog nogometnog kluba.

Slično kaže i Mijo Halajko, poznati privrednik, vlasnik trgovačke tvrtke Halajko Commerce iz Sibinja, ujedno i predsjednik NK Slobodnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Terene smo na taj način zalijevali otkako postoji Vodovod i nikada prije nije bilo problema. Sada se netko sjetio i prijavio nas", kazao je Halajko za Jutarnji.

Lokalni HDZ-ovac si napunio bazen!

Zanimljivo je da je među onima koji su otuđivali vodu bio i Stjepan Pišonić, bivši saborski zastupnik HDZ-a i vlasnik Oriolika, vodećeg hrvatskog proizvođača tapeciranog namještaja. Pišonić je ukradenom vodom punio bazen veličine 10 x 5 metara uz svoju obiteljsku kuću u Slavonskom Kobašu. Vodu je uzimao iz uličnog hidranta te je vatrogasnim cijevima doveo u svoje dvorište, a Vodovod je procijenio da je tako ukrao oko 100 kubičnih metara vode!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam na moru kad su mi javili da mreža na koju sam priključen ne radi, pa sam nazvao direktora Vodovoda, Vinka Bambira, i zamolio ga da bazen napunim vodom iz uličnog hidranta. On se s tim složio", objasnio je Pišonić, koji tvrdi da je šteta bila beznačajna te da ju je platio odmah čim je za nju doznao.

I tvrtka Baza iz Sibinja također je godinama ukradenom vodom punila javne bazene i tijekom ljeta naplaćivala ulaznice kupačima. Samo u prošloj godini ta je tvrtka otuđila vodu u iznosu većem od 66.000 kuna, no poslije je sklopljena nagodba da se taj iznos plati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodu krali i preprodavali vatrogasci

Vodu su krali i vatrogasci, puneći cisterne i preprodajući je vlasnicima vikendica koji nisu priključeni na brodsku vodovodnu mrežu, pa su vodu odlagali u spremnike. Tako otpada i tvrdnja općinskoga državnog odvjetnika da ukradena voda nije služila za preprodaju.

Zbog raširene krađe vode koja se naveliko otuđivala iz linijskih hidranata i cjevovoda brodskog Vodovoda, korisnici su se zbog pada tlaka često žalili Vodovodu. Ondje su, zajedno s policijom, krenuli u akciju te na djelu uhvatili i fotografirali mnoge kradljivce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općinskom državnom odvjetništvu u kolovozu prošle godine podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 15 okrivljenika zbog krađe vode čija je ukupna vrijednost veća od 83.000 kuna. Policija je sve ispitala, sve je fotografirano, a okrivljeni su priznali djelo, pravdajući se kako to bez posljedica rade već godinama. No, naša je prijava tretirana kao 'beznačajno kazneno djelo' pa je odbačena 18. prosinca prošle godine", objasnio je Marko Blažević, član Uprave brodskog Vodovoda.

Općinski državni odvjetnik Smoljan nije bio dostupan da objasni svoju, najblaže rečeno, čudnu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo