Tvornica cementa u Sućurcu / Bez posla ostaje 306 ljudi: Nakon više od stoljeća rada, Kaštelani gase cementaru?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

306 zaposlenika Cemexove tvornice u Sućurcu s pripadajućim rudnikom moglo bi završiti na ulici

7.11.2018.
10:42
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Tvornica cementa u Sućurcu mogla bi biti ugašena nakon više od stoljeća njezina rada. Ta je mogućnost postala realna nakon uvida u predložene izmjene i dopune triju prostornih dokumenata iznimno važnih za budućnost grada, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, radi se o izmjenama i dopunama kaštelanskog prostornog plana, a između ostalog i Strateškoj studiji utjecaja na okoliš. Prema pisanju ovog medija, svi dokumenti o kojima se ovdje radi u korelaciji su, no Strateška studija izravno utječe na sadržaj poslovnih planova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u prihvaćenim prijedlozima izmjena i dopuna Prostornog plana i GUP-a navedeno kako nije dopušteno spaljivanje i suspaljivanje otpada u zaštićenom obalnom pojasu, kao ni korištenje goriva proizvedenog iz komunalnog i industrijskog otpada." Zabrana suspaljivanja u ovom slučaju znači "ključ u bravu tvornice". Sastavni dio u procesu proizvodnje cementa različite su vrste neopasnog otpada bez kojih se ne može proizvoditi cement, a koriste se kao dodaci tupini. Ovu je dopunu tijekom javne rasprave predložila udruga Krizni eko kaštelanski stožer – KEKS, koju potpisuje predsjednica Ivana Rajčić

Prijedlog je prihvaćen i uvršten u nacrt konačnog prijedloga, a posljedično bi 306 zaposlenika Cemexove tvornice u Sućurcu s pripadajućim rudnikom moglo završiti na ulici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Kaštela podignuo je 11 tužbi vezanih uz Cemexove dozvole/rješenja, i to šest tužbi za korištenje goriva iz otpada, dvije tužbe za okolišnu dozvolu (IPPC) te tužbe zbog korištenja otpadnih ulja, flour spara te bunarske vode u tehnološkom procesu i za zalijevanje zelenih površina, piše Slobodna Dalmacija. Razlog za brigu imaju i zaposlenici u više od 80 dobavljača s područja lokalne zajednice, čije usluge Cemex koristi u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo