IMAMO 2763 NOVA SLUČAJA ZARAZE, PREMINULO JE 66 LJUDI; Plenković: / 'Nema opuštanja, virus je i dalje tu, i dalje ubija, i dalje je opasan'

Image
Foto: Screenshot/N1

U posljednja 24 sata zabilježena su 2763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15957

23.12.2020.
7:19
Screenshot/N1
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 2843 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 291
  • Preminulo je 66 osoba
  • U svijetu je zabilježeno 77.740.380 zaraženih
  • Oporavilo se 54.619.686, a preminulo je 1.709.474

PRATITE TIJEK DOGAĐNJA:

Prijenosni respirator za KB Dubrava donirali Strabag i zagrebački Rotary

21:15 Tvrtka Strabag Hrvatska, u suradnji s Rotary klubom Zagreb Maksimir i Centar, donirali su Kliničkoj bolnici Dubrava prijenosni respirator, a primopredaja uređaja održala se srijedu ispred glavnog ulaza u bolnicu. "Uređaj je sigurno došao u prave ruke i na tome smo vam zahvalni", kazao je donatorima vršitelj dužnosti ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić istaknuvši da je prijenosni respirator od iznimne važnosti za svakodnevni rad bolnice koja se brine o srednje teškim i teškim pacijentima zaraženim koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor tvrtke Strabag Hrvatska Veljko Nižetić rekao je kako su, unatoč izazovnim vremenima i problemima koje je pandemija donijela sa sobom, donijeli odluku o donaciji i kupovini prijeko potrebnog uređaja. "Neizostavan dio našeg rada je društveno odgovorno poslovanje, a ova donacija usmjerena je na trenutno najpotrebnije, zdravstvenu ustanovu koja skrbi o oboljelima i koja na sebi nosi najveći teret. Iznimno cijenimo rad svih djelatnika Kliničke bolnice Dubrava i svih ostalih zdravstvenih radnika koji neprekidno rade na očuvanju života i borbi s ovom bolešću", rekao je Nižetić. Predsjednik Rotary kluba Zagreb Centar Mario Volarević kazao je kako je donacija mali znak osoblju i vodstvu KB Dubrava kojim se želi pokazati da se cijeni ono što rade.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina odobrila rusko cjepivo protiv covida-19

21:00 Argentina je odobrila po hitnom postupku upotrebu ruskog cjepiva Sputnjik protiv covida-19, priopćio je u srijedu argentinski ministar zdravstva, te je ta zemlja nakon Rusije i Bjelorusije postala treća koja je odobrila to cjepivo. Prve doze cjepiva Sputnjika trebale bi narednih dana stići u Argentinu, rekli su dužnosnici u obje zemlje.

Dosad je u Argentini od covida-19 umrlo 42.254 ljudi, pokazali su službeni podaci. "Proizvod predstavlja prihvatljivu ravnotežu između dobrobiti i rizika", pisalo je u priopćenju argentinske Nacionalne uprave za medicinu, hranu i medicinsku tehnologiju (ANMAT).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati ranije, Argentina se pridružila rastućoj listi zemalja diljem svijeta koje su odobrile korištenje Pfizerovog cjepiva. Neki zapadni znanstvenici izrazili su zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija došla do cjepiva, s obzirom na to da je ruski regulator dao odobrenje za cjepivo te pokrenuo cijepljenje prije nego što su okončana ispitivanja o sigurnosti i učinkovitosti Sputnjika. Rusija kaže da je kritika neutemeljena.

Kiril Dmitriev, čelnik ruskog fonda za izravna ulaganja, rekao je Reutersu da će Argentina primiti 300 tisuća doza cjepiva Sputnjik do četvrtka. Rekao je da se radi o jednoj od najvećih pošiljki cjepiva bilo kakve vrste u Južnu Ameriku. "Ovo je vrlo važan korak. Vjerujemo da su ovo sjajne vijesti za Argentinu za Božić. Svi bismo trebali jedni drugima pomagati s obzirom na okolnosti", rekao je Dmitriev. Velika je potražnja za Sputnjikom i iz drugih zemalja Latinske Amerike, rekao je Dmitriev, dodavši da u siječnju očekuje daljnje dostave Sputnjika u taj dio svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Francuska u doba pandemije daje državljanstvo zaslužnim strancima

20:14 Stotine imigranata u Francuskoj koji rade na prvoj crti bojišnice protiv koronavirusa, kao priznanje za svoj doprinos dobivaju državljanstvo po ubrzanom postupku, prenosi u srijedu BBC. Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je strance koji pomažu u borbi protiv covida-19 da se prijave za postupak ubrzanog dobivanja državljanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad ga je dobilo ili je blizu toga više od 700 ljudi, uključujući zdravstvene radnike, čistačice i radnike u trgovinama. Oni su diljem svijeta puno više izloženi riziku zaraze, osobito liječnici i medicinske sestre. Francuska je među deset najpogođenijih zemalja pandemijom, s više od 2,5 milijuna zaraženih i 62.000 umrlih.

Inicijativa za ubrzano stjecanje državljanstva prvi je put objavljena u rujnu. Francusku putovnicu su otada dobile 74 osobe, a 693 ih je u završnoj fazi. Prijavilo se ukupno 2890 ljudi. "Zdravstveni radnici, čistačice, odgajateljice...Svi su se oni žrtvovali za ovu naciju i sada je vrijeme da im se odužimo", rekla je Marlene Schiappa, ministrica zadužena za pitanja državljanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Premijerka Brnabić prva će u Srbiji primiti cjepivo protiv koronavirusa

19:20 Srbijanska premijerka Ana Brnabić prva je osoba u Srbiji koja će primiti cjepivo protiv koronavirusa, priopćila je u srijedu tamošnja vlada. U nacionalnom Institutu za virusologiju, cjepiva i serume "Torlak" cjepivo će primiti i dvoje članova Kriznog stožera - ministrica za rad, zapošljavanje i socijalnu skrb, te epidemiolog Predrag Kon. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u srijedu ujutro da od četvrtka počinje cijepljenje Pfizerovim cjepivom i da su na popisu prioriteta prvo domovi za starije, ali će prvo cjepivo primiti "netko iz vlasti", kao dokaz valjanosti cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoću li to biti ja, Ana Brnabić ili Darija Kisić Tepavčević, vidjet ćemo", rekao je Vučić novinarima. Državni tajnik Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek u utorak je, potvrdivši da je u Srbiju stigao prvi kontingent s 4875 doza Pfizerova cjepiva, najavio da će predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva do kraja tjedna dati dozvolu za početak imunizacije tim cjepivom, a da cijepljenje počinje narednog tjedna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj umrlih u Italiji prešao 70.000, u Britaniji rekordni broj novozaraženih

19:00 Italija je u srijedu prijavila 533 smrtna slučaja povezana s covidom-19, čime je ukupan broj umrlih prešao 70.000, a Velika Britanija je registrirala rekordnih 39.237 novozaraženih i 744 umrlih. U Italiji je broj novih infekcija skočio na 14.522 prema 13.318 dan ranije.

Prva europska zemlja pogođena koronavirusom, Italija je peta zemlja u svijetu koja je prešla 70.000 umrlih. S točno 70.395 smrtnih slučajeva, po tome je prva u Europi. Zemlja je od početka pandemije prijavila gotovo dva milijuna zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, Britanija je registrirala rekordnih 39.237 novozaraženih i još 744 umrlih. U utorak je ih je bilo 36.804, odnosno 691. Britanija je u srijedu objavila da je otkrila još jedan novi soj koronavirusa, za koji je ministar zdravstva Matt Mahcock rekao da nadležne jako brine jer se vrlo lako prenosi.

"Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji", izjavio je Hancook novinarima. Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južne Afrike. "Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je ranije otkriven", rekao je ministar. Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju koronavirusa koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bolnicu prenamijenili u tercijarni centar

19: 00 Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zamjenik župana Vedran Neferović kao načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije samostalno su proglasili Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik ne sekundarnim, već čak tercijarnim centrom, iako tercijarni centar može biti samo nezdravstveni objekt (npr. dvorana, hostel, hotel itd.) što znači kako se Bolnicu degradira i dovodi u opasnost liječenje redovitih pacijenata. piše portal 043.info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Srbiji i dalje visoki brojevi novozaraženih koronavirusom, umrlih preko 50

18:20 U Srbiji je u posljednja 24 sata od infekcije covidom-19 preminula 51 osoba, a među testiranih 16.617 uzoraka koronavirus je potvrđen u još 4426 slučaja, objavilo je u srijedu srbijansko ministarstvo zdravlja. Prema epidemiološkom presjeku u srijedu, na bolničkom liječenju diljem Srbije su 9672 pacijenta, od kojih je 309 na respiratorima. Od početka epidemije 6. ožujka do sada su testirana ukupno 2,188.004 uzorka, a zaraza koronavirusom registrirana je u 312.253 slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvene vlasti službeno su prijavile 2833 smrtna slučaja, a stopa smrtnosti je 0,91 posto. Unatoč nepovoljnim epidemiološkim pokazateljima, Srbija je u ponedjeljak djelomice ublažila ranije uvedena ograničenja radnog vremena, tako da sada ugostiteljski objekti i trgovački centri mogu raditi do 20 sati, umjesto do 18, kako je bilo određeno u prethodna tri tjedna. Za petak je najavljena nova sjednica Kriznog stožera kada se očekuju mjere u povodu novogodišnjih i božićnih blagdana.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijsku ustavni sud proglasio neke mjere protiv pandemije neustavnima

18:10 Austrijski ustavni sud proglasio je u srijedu proljetnu odluku Ministarstva obrazovanja o obvezi nošenja maski i uvođenju nastave u turnusima na austrijskim školama pravno neutemeljenom. "Ministarstvo obrane nije bilo u stanju objasniti na temelju čega je donijelo odluku o obvezi nošenja zaštitnih maski u školama i uvođenju nastave u turnusima", stoji u obrazloženju Visokog ustavnog suda Austrije (VfGH).

Pravno gledano upravne odluke smiju biti donesene samo na temelju postojećih zakona što po pitanju ove odredbe nije bio slučaj. Ministarstvo obrazovanja svoju je mjeru opravdalo podrškom stožera za borbu protiv pandemije. "Razvojem korona-stožera postalo je jednostavnije opravdavati pravni temelj za neku odluku", stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja, prenosi agencija APA. Ministarstvo obrazovanja u svibnju je donijelo odluku o podjeli nastave u dva turnusa te uvelo obvezu nošenja maski u školama kako za vrijeme nastave tako i izvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv ove odluke roditelji dvoje učenika su podnijeli tužbu pred Ustavnim sudom. Te su mjere ukinute na kraju školske godine 2019/2020 i više nisu na snazi. Oporbena stranka NEOS je današnju odluku Ustavnog suda nazvala "dokazom pravno-državnog diletantizma" pučko-zelene vlade kancelara Sebastiana Kurza.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD kupuje još 100 milijuna doza Pfizerova cjepiva

17:40 Sjedinjene Države kupile su još 100 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covida-19 koje će se dopremiti do srpnja, priopćio je u srijedu Pentagon. Nakon ove, američke narudžbe penju se na 400 milijuna doza - polovina je Pfizerovih, polovina Moderninih - čime će se imunizirati 200 milijuna ljudi jer se ta dva cjepiva daju u dva puta u razmaku od mjesec dana.

"Po ugovoru Pfizer će do 30. lipnja 2021. dopremiti najmanje 70 milijuna doza, a ostatak najkasnije do 31. srpnja, navodi se u priopćenju ministarstva obrane. Američka vlada po ugovoru ima mogućnost kupiti još 400 milijuna doza Pfizerova cjepiva, dodaje Pentagon, pošto je administracija predsjednika Donalda Trumpa bila na meti kritike da nije osigurala dovoljne količine cjepiva. SAD planira cijepiti 20 milijuna ljudi tijekom prosinca, dajući prednost zdravstvenim radnicima i štićenicima domova umirovljenika. U nedjelju je stručni odbor ocijenio da su sljedeće na redu za cijepljenje osobe starije od 75 godina, prosvjetni radnici, zaposlenici u trgovinama i policajci, što je oko 30 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Još jedan novi soj koronavirusa otkriven u Britaniji

17:20 Velika Britanija otkrila je još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Matt Hancock, a novi soj potvrdio je i Izrael u nekoliko putnika doputovalih iz Britanije. "Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji", izjavio je Hancook novinarima.

Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južne Afrike.


Strani državljani pokušali napustiti zemlju za vrijeme samoizolacije

16:50 Četiri kršenja mjera samoizolacije utvrdila je u utorak istarska policija, od kojih su tri bila na graničnim prijelazima gdje su zatečeni strani državljani u pokušaju napuštanja Hrvatske za vrijeme samoizolacije, izvijestila je u srijedu istarska Policijska uprava. Naime, jučer oko 14 sati na granični prijelaz Plovaniju stigao je 47-godišnji talijanski državljanin koji je pokušao izaći iz Hrvatske za vrijeme samoizolacije koja mu je određena do 30. prosinca.

Istodobno su na graničnom prijelaza Požani zemlju pokušali napustiti 46-godišnja njemačka državljanka i 32-godišnji slovenski državljanin, koji imaju mjeru samoizolacije do 25. prosinca. Pazinska policija zaustavila je sinoć u nadzoru prometa u Ulici istarskih narodnjaka 52-godišnjeg hrvatskog državljanina kojemu je mjera samoizolacije izrečena do 25. prosinca. Svim osobama policija je izdala prekršajne naloge zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Istarska Policijska uprava poziva sve građane kojima je izrečena mjera samoizolacije da se strogo pridržavaju te mjere i dobivenih uputa te da vode računa o svojem zdravlju, zdravlju svoje obitelji i sugrađana jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje virusa. Policijski službenici će i dalje u sklopu svojih redovitih aktivnosti nadzirati provođenje odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su donesene radi sprječavanja širenja koronavirusa, priopćila je istarska policija.


U Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje visok broj hospitaliziranih

16:20: U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom i umrle su četiri osobe, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek upozorio je na i dalje visok broj hospitaliziranih. Istodobno se oporavila 161 osoba, trenutačno su aktivna 792 slučaja bolesti, a u samoizolaciji je 1768 ljudi. "Imamo blagi pad novozaraženih, ali i dalje je visok broj hospitaliziranih”, rekao je Ferek Jambrek na konferenciji za novinare u srijedu. Izvijestio je da su na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama 22 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom, na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama je 27 pacijenata, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 98 pacijenta, od kojih je 16 na respiratoru.

Ravnatelj bolnice u Zaboku Tihomir Vančina ocijenio je da je stanje zabrinjavajuće. Sve dok ne budemo vidjeli da je broj hospitaliziranih manji od broja otpuštenih, dotle neće biti dobro, upozorio je Vančina. Gordana Popijač Cesar iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je rekla da je teško odjedanput vidjeti pad broja hospitaliziranih, pogotovo pad broja teških kliničkih slika. „Nadam se da u sljedeća dva do tri tjedna možemo očekivati i takve brojke, ali ne nešto spektakularno jer nam predstoji još sad zimsko vrijeme”, dodala je.

Na konferenciji za novinare je istaknuto i da su od ponedjeljka od osam sati do srijede do 13 sati u toj županiji obrađena 14.404 zahtjeva za propusnicu. Izdano je 12.468 pozitivnih dozvola, a 1936 dozvola nije odbijeno, nego je preusmjereno Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske. „Sustav je u ponedjeljak i utorak dva puta pao. U nekoliko je navrata miješao i usporavao davanje propusnica. U jednom e-mailu je iz naših građevinskih tvrtki došlo po 50, 60 zahtjeva”, rekao je župan Željko Kolar i dodao da je u ponedjeljak 21 djelatnik u županiji radio na izdavanju propusnica, a u utorak njih 34, koliko ih radi i danas. „Prvi dan od kada su mjere na snazi Nacionalni stožer je prebacio sve izdavanje na županijske stožere zbog preopterećenja, ali mislimo da je onaj najveći udar prošao i da više nećemo imati problema oko zadovoljavanja potreba naših sugrađanki i sugrađana”, rekao je župan, a načelnik Stožera Ferek Jambrek je dodao kako smatra da mjera ograničenja kretanja neće pridonijeti nikome i ničemu.


Britanija počela testirati blokirane vozača kamiona na covid-19

15.34 - Velika Britanija počela je u srijedu testirati vozače kamiona na covid-19 kako bi se ponovo uspostavio promet između te otočne zemlje i europskog kontinenta te je pozvala vozače da zbog velikih gužvi izbjegavaju južnu Englesku. "Testiranje je počelo, nastojimo ponovo uspostaviti promet između Ujedinjene Kraljevine i Francuske", kazao je ministar prometa Grant Shapps.

Upozorio je, međutim, da francuska granična policija radi samo na temelju jutrošnjeg dogovora te da se zastoji ne smanjuju te zamolio vozače da izbjegavaju Kent dok se gužva ne raščisti.

London i Pariz su postigli dogovor o prelasku granice uz negativan test na covid-19, no tisućama kamiona će biti potrebno "nekoliko dana" da iz luke u Doveru prijeđu La Manche.

Vozači kamiona koji su negativni na covid-19 moći će se ukrcati na trajekte za Calais, nakon što su brojne zemlje zatvorile svoje granice za Britance u strahu od mutiranog virusa SARS-CoV-2. Vozači su bijesni zbog zastoja i danonoćnog čekanja te su se danas kod Dovera sukobili s policijom, tražeći prelazak u Francusku što je prije moguće. Njih više tisuća, iz brojnih europskih zemalja, danima su zatočeni u južnoj Engleskoj i mnogi neće stići svojim kućama za Božić.

Vozači će se podvrgnuti brzom testu, a svatko tko bude pozitivan će morati pristupiti preciznijem PCR testiranju na čiji se rezultat duže čeka. Ako i taj test bude pozitivan, vozač će ići u samoizolaciju u hotelsku sobu.

U utorak navečer je u Kentu, na jugoistoku zemlje, zapelo oko 4000 kamiona, na autocesti od Londona prema luci stoji oko 800 kamiona, a 3000 kamiona je blokirano u bivšoj zračnoj luci, gdje vozači mogu obaviti obavezna testiranja.


Petsto talijanskih obitelji traži od države 100 milijuna eura

14:44 - Petstotinjak obitelji žrtava pandemije covida-19 podići će privatne tužbe protiv talijanske države i zatražiti sto milijuna eura zbog teških propusta u upravljanju krizom, pišu mediji u srijedu. Tužbu će podnijeti protiv predsjednika vlade Giuseppea Contea, ministra zdravstva Roberta Speranze i Attilia Fontane, predsjednika Lombardije, pokrajine koja je najgore prošla u pandemiji, s gotovo 25.000 umrlih od ukupno 70.000 umrlih u Italiji od veljače. Ove privatne tužbe dolaze nakon tristotinjak kaznenih prijava, navodi udruga koja okuplja članove obitelji žrtava i koja je pokrenula tužbe, Odbor "Osuđujemo" ("Noi denunceremo"). Tužbe su podignute zadnjih mjeseci uglavnom u državnom odvjetništvu u Bergamu, na sjeveru Italije. Državno odvjetništvo vodi nekoliko odvojenih istraga povezanih s tom tragedijom. Odvjetnici udruge "Osuđujemo" navode "teške propuste područnih vlasti u Lombardiji i središnje vlade" u organiziranju odgovora na pandemiju, piše u srijedu mjesni dnevnik Bergamonews na svojoj mrežnoj stranici. Među ostalim kritiziraju izostanak ažuriranog državnog plana za borbu s pandemijom i kašnjenje u uspostavi "crvene zone" u veljači kojom su bile obuhvaćene dvije općine u Bergamu, Nembro i Alzano Lombardo, posebno pogođene epidemijom koronavirusa. Početkom ožujka epidemija, s glavnim žarištima u Nembru i Alzanu, nastavila se širiti, ali je crvena zona uspostavljena tek 9. ožujka. Područne vlasti i vlada u Rimu odbijaju odgovornost za to kašnjenje.


Varaždinska županija: 151

14:32 - U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata potvrđen je 151 slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je devetero ljudi, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. U posljednjih tjedan dana ta županija ima 885 novih slučajeva.zaraze, a broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika smanjio se na 530. U utorak je testirano 447 uzoraka. Udio pozitivnih na covid-19 među pacijentima sa simptomima bolesti bio je 51 posto, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 36 posto. Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je 251 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 114 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, a 19 ih je u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih 18 na respiratoru. U bolnici u Klenovniku je 70 pacijenata, od kojih jedan na respiratoru, a u Novom Marofu ih je 48. S kućnog liječenja otpušteno je 186 osoba, a aktivnih je slučajeva 908, priopćili su iz Stožera. Uz deveto umrlih u posljednja 24 sata, dosad je umrlo 236 osoba pozitivnih na covid-19, od kojih 132 tijekom prosinca. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 13.116 osoba pozitivnih na koronavirus.


Češka od nedjelje pod još strožim mjerama

14:21 - Češka vlada od nedjelje zatvara sve trgovine koji nisu neophodne za svakodnevni život, sve uslužne djelatnosti i skijaške žičare te uvodi stroži policijski sat kako bi smanjila rast zaraze covidom-19 i broj hospitalizacija, priopćio je u srijedu ministar zdravstva Jan Blatny. Nove postrožene mjere uglavnom će potpuno zatvoriti zemlju od 10,7 milijuna stanovnika tijekom novogodišnjih praznika. Mjere će trajati do 10. siječnja nakon čega će vlada razmotriti kakvo je stanje s pandemijom te odlučiti o sljedećim koracima, objasnio je Blatny. Broj zaraženih covidom-19 kontinuirano raste tijekom cijelog prosinca pošto je početkom mjeseca vlada ublažila mjere koje su bile na snazi u listopadu i studenom kada je Češka bila među europskim državama najteže zahvaćenima pandemijom. Češka je u srijedu zabilježila 10.820 novih slučajeva zaraze i prvi put je od 6. studenoga premašila broj od 10.000 zaraženih u jednom danu. Policijski sat počinje već u 21 sat, a javna okupljanja su ograničena na dvoje ljudi izvan obiteljskog kruga. Vjerski obredi su dozvoljeni uz ograničenje do 10 posto kapaciteta sjedećih mjesta. Nakon Božića u škole se vraćaju samo djeca prvih i drugih razreda.


U Njemačkoj preko Božića popuštanje mjera vezanih uz okupljanje

14:06 - Sindikat njemačke policije apelirao je u srijedu na građane da tijekom božićnih blagdana, kada nastupa blago popuštanje mjera o okupljanjima, ne zovu policiju svaki put kada pomisle da susjedi krše pravilo o dopuštenom broju okupljenih osoba. „Ja bih prvo sam otišao do susjeda te ako se zaista ispostavi da je ondje previše ljudi upozorio bih na kršenje pravila“, rekao je potpredsjednik Sindikata policije Joerg Radek u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung. „Ne treba baš uvijek zvati policiju. Pandemija od nas iziskuje i određen stupanj građanske hrabrosti“, rekao je Radek. Tijekom božićnih praznika policija „sigurno neće ići bez povoda od kuće do kuće i prebrojavati koliko je ljudi za stolom“.

Od 24. do 26. prosinca u većini saveznih pokrajina s izuzetkom Berlina, Porajnja-Falačke i Saske-Anhalta, u kojima vrijede dosadašnja pravila, privremeno nastupaju ublažene mjere o privatnim okupljanjima. U ta tri dana neće vrijediti propis o maksimalnom okupljanju pet osoba iz najviše dva domaćinstva nego je dopušteno okupljanje svih osoba iz jednog domaćinstva te još četiri druge osobe bez obzira na to iz koliko domaćinstava one dolazile. To se odnosi samo na pripadnike užeg rodbinskog kruga poput roditelja ili braće i sestara i članova njihovih obitelji. Ograničenja se odnose na osobe starije od 14 godina. U Njemačkoj su od 16. prosinca pa do sredine siječnja na snazi stroge mjere ograničenja koje uključuju zatvaranje maloprodaje s izuzetkom prodavaonica za svakodnevne potrebe i ljekarni. Od početka studenoga zabranjen je rad ugostiteljskim i kulturnim objektima. Političari i epidemiolozi su iznova apelirali na građane da se suzdrže od putovanja tijekom praznika.


Podaci o preminulima u zadnja 24 sata

13:23 - Preminule su 34 muške osobe: KB Dubrava, ’27., ’31., ’34., ’31., ’32., ’52., ’62., ’36., ’32., ’35., ’57., ’42. i ’49. god.; OB Varaždin, ’78., ’50., ’65. i ’44. god.; OB Sisak, ’56., ’52., ’34. i ’42. god; OB Karlovac, ’47., ’53. i ’59. god; OB Zabok, ’59. godište; 1/4; OB Virovitica, ’38. god; KBC Split, ’48. i ’26. god; OB Pula, ’40. i ’35. god; KBC Osijek, ’62. god.; OB Šibenik, ’55. god; KIB „Dr. F. Mihaljević“, ’46. god; SB Stubičke Toplice, ’25. godište. 2/4.

Preminule su 32 ženske osobe: KB Dubrava, ’58., ’39., ’39., ’39., ’32., ’38., ’30., ’23., ’42., ’34. i ’28. god; OB Varaždin, ’46., ’36. i ’35. god; OB Sisak, ’35. i ’29. god; OB Karlovac, ’30. i ’38. god; OB Zabok, ’31., ’34. i ’38. god; OB Virovitica, ’60. i ’35. godište; 3/4. KBC Rijeka, ’39. i ’35. god; ŽB Čakovec, ’48. god; OB Gospić, ’46. god; OB Ogulin, ’32. god; OB Požega, ’46. god; OŽB Vinkovci, ’40. god; OŽB Našice, ’38. god; SB za plućne bolesti, ’30. godište. 4/4.


Švicarska prije EU-a počela cijepljenje

13:10 - U nekoliko švicarskih regija počelo je cijepljenje protiv covida-19, četiri dana prije predviđenog početka imunizacije u Europskoj uniji. Prva osoba u Švicarskoj koja je dobila cjepivo protiv covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, 90-godišnja je žena u domu za starije pored Luzerna, prenosi Reuters. Prema švicarskoj strategiji imunizacije najprije će biti cijepljeni stariji ljudi i pacijenti s kroničnim bolestima, zatim zdravstveni radnici i oni koji žive u kućanstvu s ranjivim osobama. Švicarska koja nije članica EU-a odobrila je u subotu cjepivo koje su razvili njemačka tvrtka BioNTech i njezin američki partner Pfizer. Prvih 110.000 doza stiglo je u Švicarsku u utorak.


U BiH potvrđeno 659 novozaraženih

13:08 - U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno 659 novih slučajeva zaraze koronavirusom a ponovo je zabilježen razmjerno veliki broj smrtnih slučajeva jer je u protekla 24 sata preminula najmanje 41 osoba oboljela od covida-19. Od utorka su provedena testiranja oko tri tisuće uzoraka a zaraza je potvrđena kod 433 osobe iz Federacije BiH te kod 226 iz Republike Srpske. Među zaraženima koji su na liječenju u bolnicama i dalje je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci, gdje je hospitaliziran u nedjelju. priopćili su u srijedu da je njegovo stanje nepromijenjeno te kako se osjeća dobro i pod stalnim je nadzorom liječnika. Dodiku je ranije dijagnosticirana obostrana upala pluća. Imao je poteškoće s disanjem i želučane tegobe.

Iako RS bilježi manji broj novozaraženih tamo je nesrazmjerno veliki broj umrlih jer je preminulo 29 zaraženih a u Federaciji 12. Ukupni broj zaraženih u BiH od izbijanja pandemije u ožujku sada je iznad 107.500 a umrlo je 3756 osoba kod kojih je dijagnosticiran covid-19. Na snazi su i dalje iste mjere ograničenja koje u Federaciji BiH znače i zabranju kretanja u noćnim satima a u oba entiteta i dalje se moraju nositi maske u zatvorenim prostorima kao i na otvorenome. Te mjere neće biti ukinute ni nakon što je Ustavni sud u utorak donio presudu kojom je ocijenio protuustavnim njihovo uvođenje. Same mjere zapravo nisu sporne jer služe zaštiti zdravlja stanovništva no neustavno je to što su njihovu provedbu naložila tijela koja imaju savjetodavni karakter, poput kriznih stožera. Sada se očekuje da će mjere biti legalizirane kroz odluke odgovarajućih tijela izvršne i zakonodavne vlasti.


Vukovarsko-srijemska županija: 55

13:02 - Na koronavirus u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja je 24 sata pozitivno 55 osoba, testirano je njih 345 , a jedna je preminula. U samoizolaciji se trenutačno nalazi 1829 te je hospitalizirano 85 osoba.


Splitsko-dalmatinska: 279

13:02 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 920 obrađenih testova danas je 279 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 88, Hvara 2, Imotskog 7, Kaštela 7, Makarske 12, Omiša 9, Sinja 27, Solina 14, Starog Grada 1, Supetra 3 Trilja 5, Trogira 7, Vrgorca 30, Vrlike 1, Baške Vode 2, Dugog Rata 5, Dugopolja 7, Gradca 4, Hrvaca 5, Jelse 2, Klisa 2, Lovreća 2, Marine 2, Muća 3, Okruga 2, Otoka 2, Podbablja 6, Podgore 1, Podstrane 3, Prološca 4, Pučišća 4, Runovića 1, Segeta 4, Šestanovca 2, Tučepi 1, Zagvozda 1 i Ciste Provo 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 143 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3736 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 160 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 94 i 72 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.


Osječko-baranjska županija: 152

12:21 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 409 uzoraka od kojih je 152 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 45 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području gradova Osijeka s prigradskim naseljima (35), slijede područja gradova/općina Đakovo (18), Našice i Valpovo (11), Beli Manastir (10), Čepin, Darda i Donji Miholjac (po 8), Belišće i Đurđenovac (po 5), Antunovac, Bilje i Podgorač (po 4), Bizovac i Satnica Đakovačka (po 3), Erdut, Kneževi Vinogradi, Koška i Vladislavci (po 2) te Čeminac, Marijanci, Petrijevci, Podravska Moslavina, Punitovci, Semeljci i Trnava (po 1). Na bolničkom liječenju nalazi se 219 osoba oboljelih od covida-19, i to 165 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 45 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 54 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminule su dvije COVID pozitivne osobe (u dobi od 58 i 82 godine).


Brodsko-podravska županija: 78

12:20 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pristiglo je 78 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 2 vjerojatno pozitivna nalaza (potvrđena brzim AG testovima). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (20), grad Nova Gradiška (14), općine Cernik i Staro Petrovo Selo (po 6), općine Rešetari i Sibinj (po 5), općine Nova Kapela i Velika Kopanica (po 3), općine Donji Andrijevci, Garčin, Gundinci i Vrbje (po 2) te općine Bukovlje, Dragalić, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Okučani, Oprisavci, Oriovac i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.601. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba. Hospitalizirano je ukupno 90 osoba (14 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 66 osoba, a u novogradiškoj bolnici 24 osobe. Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.898 osoba (131 osoba manje nego prethodni dan).


Šibensko-kninska županija: 107

11:37 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 107 osoba je oboljelo od COVID- 19 infekcije. Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u šibenskoj bolnici. Trenutno je 358 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 50 osoba, od kojih su četiri osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1448 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 225 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Međimurska županija: 187

11:36 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 445 osoba od čega su evidentirana 187 pozitivna slučaja na koronavirus u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 155 osoba. Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 5 pozitivna slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali covid-19 kod 5 osoba. Iz drugih županija je prijavljeno da je PCR-om dokazan pozitivan slučaj na covid-19 kod 3 osobe s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 72 godine.


Grad Zagreb: 356

11:36 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, iznosi 356. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1.275 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 286 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 283 osobe. Mjera samoizolacije izrečena je za 583 osobe. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 25 korisnika i 12 djelatnika. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 15 učenika i dva nastavnika pa je mjera samoizolacije određena za 269 učenika i četiri nastavnika osnovnih škola.


Plenković: 'Nema razloga za opuštanje'

11:13 - Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade RH rekao da će na Vladi usvojiti akt plana cijepljenja. "Nakon značajnog rasta brojeva, sadašnji trend je ohrabrujući. Ukupni broj slučajeva u zadnjih 7 dana je za 20 posto manje nego prethodnih. To znači da nam brojevi već dva tjedna padaju. Broj novohospitaliziranih također pada i ne raste. Nadamo se da će početi opadati. Isto je i s pacijentima na respiratoru, očekujemo da se smanji i broj dnevno preminulih. Pozitivno je da se brojevi smanjuju, posebno komparativno s drugim zemljama, pa i onima gdje su bile puno strože mjere. Važno je da nastavimo tako i dalje, nema nikakvog razloga za opuštanje, virus je i dalje tu i dalje ubija i dalje je opasan. Za dva dana je Božić, teška je ovo bila godina, naravno da ljudi žele i topline i pogleda na obiteljski krug. Važno je da se sada ne opustima kako ne bi utjecali na najkrhkijeg zdravlja. Jako je važno da smanjimo druženja u ovom razdoblju. Držimo se pravila od najviše dva različitog kućanstva, držimo distancu, virus je najopasniji u zatvorenom prostoru", rekao je te govorio o cjepivu koje će doći za koji dan. Dodao je da će se usvojiti plan cijepljenja te da će se prvo cijepit oni kojima je najpotrebnije.

"Cjepivo će doći za koji dan, dobit ćemo 9 tisuća doza cjepiva. Proces cijepljenja počinje od 27. prosinca. Danas ćemo usvojiti plan uvođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19. Cijepit će se najprije sugrađani u domovima za starije i nemoćne, radnici u sustavu socijalne skrbi i zdravstveni djelatnici. Vodit ćemo računa da distribucija bude koordinirana u svim županijama. Nakon toga na red dolaze ostali građani, od najstarijih najrizičniji pa do mlađih. Naručili smo 5,9 milijuna cjepiva. Budući da je cjepivo u dvije doze, pokrit ćemo potrebe cjelokupnog stanovništva u RH. Cijepljenje će biti besplatno, za sve će biti na dobrovoljnoj osnovi. Očekujemo dodatne doze cjepiva koje će sukcesivno dolaziti i da će uspjeh u suzbijanju epidemije ovisiti o broju ljudi koji će se cijepiti", rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su u posljednja 24 sata zabilježena 2763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15957. Među njima su 2843 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 291 pacijent. Preminulo je 66 osoba. Stiže 9750 doza cjepiva te cijepljenje započinje 27., 28. i 29. prosinca. Plan distribucije cijepljenja razrađen je prema županijama.

Rekao je da bolničke ustanove na području Grada Zagreba koje nisu primale covid-19 pacijente pozvane su da osiguraju dodante kapacitete za zbrinjavanje pacijenata od covida-19. Sve zdravstvene ustanove u RH pozvane su na imenovanje koordinatora za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od covida-19. Kazao je da je HZZO izradio plan distribucije prvih doza cjepiva koje stižu 26. prosinca. "Stiže 9.750 doza cjepiva, kad agencija izda suglasnost cjepljenje počinje 27., 28., 29. prosinca, u danima cijepljenja protiv koronavirusa u EU. Bilježemo određenih pad novozaraženih i aktvinih, broja hospitaliziranih. Sve smo bliže prekretnici borbe s covidom-19", kazao je Beroš te je poslao apel građanima koji će s obitelji provoditi blagdane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera. "Podsjećam da oporavljeni od korone i dalje mogu biti prijenosnici, mjere vrijede za sve bez iznimke. Ključ uspjeha je bez iznimke pridržavanje epidemioloških mjera... Svima želim sretan Božić i mirnije blagdane."

Davor Božinović je podsjetio na mjere i odluke koje su donesene od zadnje sjednice. Ponovio je da su mjere donesene krajem studenog produljenje do 10. siječnja i govorio o propusnicama koje će građani trebati do 8. siječnja. "Izdana je uputa o primjeni ove odluke kojom su detaljno razrađeno uvjeti izdavanje e-propusnica. Svi podaci su dostupni na web stranicama Ravnateljstva civilne zaštite. Do 10 sati je zaprimljeno više do 96 tisuća zahtjeva, odobreno ih je više od 41 tisuće, a preko 19 tisuća čeka obradu. Plan je da nakon 8. siječnja ova zabrana više ne bude na snazi u RH", kazao je.

Beroš je govorio o planu cijepljenja rekavši da se ono pokazalo kao najvažnija javno-zdravstvena mjera. "Konačni cilj plana je osigurati najbolji mogući odgovor na izazov pandemije. Ciljevi nisu samo smanjenje smrtnosti i bolesti nego očuvanje društva, bolje zdravlje i veća dobrobit građana RH. Vladi se predlaže prihvaćanje ovog plana", rekao je Beroš, a Vlada prihvatila plan cijepljenja.


Ličko-senjska županija: 19

11:04 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 19 je novooboljelih osoba od covida-19, 39 osoba je izliječeno te 1 osoba preminula. 3 oboljelih osoba je s područja Gospića, 2 s područja Otočca, 4 s područja Plitvičkih Jezera, 7 s područja Senja, 2 s područja Udbine te jedna oboljela osoba s područja Donjeg Lapca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U OB Gospić preminula je jedna ženska osoba (74 godine) s područja Gospića. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 140 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 742 osobe.


U Hrvatskoj su 2763 nova slučaja

11:01 - U posljednja 24 sata zabilježena su 2763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15957. Među njima su 2843 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 291 pacijent. Preminulo je 66 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 200086 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 3394 preminule, ukupno se oporavilo 180 735 osoba od toga 1855 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 47 482 osobe. Do danas je ukupno testirano 974 507 osoba, od toga 10 194 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zagrebačka županija: 167

10:56 - Zagrebačka županija zabilježila je 167 novih slučajeva, a izliječene su 362 osobe. Pozitivni slučajevi dolaze iz Samobora (35), Svete Nedjelje (14), Zaprešića (21), Jastrebarskog (13), Velike Gorice (42), Dugog Sela (10), Vrbovca (3) te iz općina Brdovec (5), Bistra (5), Luka (1), Marija Gorica (2), Dubravica (2), Klinča Sela (3), Pisarovina (2), Krašić (1), Kravarsko (1), Pokupsko (2), Križ (1), Rugvica (1), Dubrava (2) te Rakovec (1).


Karlovačka županija: 140

10:55 - Na području Karlovačke županije zaraženo je 140 osoba. Preminulo je šest osoba. U bolnicama Karlovačke županije u samoizolaciji se nalazi 10 liječnika, 59 medicinskih sestara ili tehničara, 15 ostalih zdravstvenih djelatnika i 50 nezdravstvenih djelatnika.


Koprivničko-križevačka županija: 108

10:54 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 108 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 524 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravile su 54 osobe, a na bolničkom liječenju nalazi se 76 osoba.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 83

10:53 - Bjelovarsko-bilogorska županija zabilježila je 83 nova slučaja zaraze te su preminule dvije osobe. Oboljele osobe dolaze iz Daruvara, Bjelovara, Čazme, Garešnice, Grubišnog Polja i općina Šandrovac, Ivanska, Sirač, Rovišće, Zrinski Topolovac, Nova Rača, Veliko Trojstvo, Kapela, Velika Trnovitica, Dežanovac i Severin.


Plenković, Capak i Beroš drže pres konferenciju

10:46 - Danas se održava konferencija za novinare premijera Andreja Plenkovića, ministra zdravstva Vilija Beroša i šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka o cijepljenju.


Dubrovačko-neretvanska županija: 50

10:38 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom (25 je utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 14 osoba iz Dubrovnika, devet iz Metkovića, po osam iz Konavala i Ploča, tri iz Opuzena, dvije iz Stona, po jednoj iz Blata, Dubrovačkog primorja, Kule Norinske i Vele Luke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. Ukupno su zaražene 23 osobe muškog spola i 27 osoba ženskog spola, a za njih 27 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 84 osobe: 33 iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, deset iz Župe dubrovačke, sedam iz Ploča, četiri iz Kule Norinske, po tri iz Konavala i Slivnog, po dvije iz Opuzena i Stona, po jedna iz Dubrovačkog primorja, s Mljeta i s Lastova te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivnih na koronavirus. Devet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, osam pacijenta je na invanzivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku. U posljednja 24 sata obrađena su 334 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 31 786 uzoraka. U samoizolaciji je 861 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam kršenja mjere samoizolacije (pet kršenja utvrđeno je na granici, radi se o osobama koje su prijavile tranzit kroz RH sukladno Odluci o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza, ali isto nisu napravile u roku od 12 sati). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 122 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


'Cijepljenje je pokazatelj uspjeha i da je EU solidarna'

10:15 - Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler rekao je za N1 da je odluka o cijepljenju u Europskoj uniji, da se u svim državama članica s cijepljenjem krene u isto vrijeme, pokazatelj uspjeha. "To je jasni pokazatelj da je EU solidarna i želi se suočiti zajedno - u gospodarskom smislu s rekordnim paketom pomoći, kao i po pitanju cijepljenja, što je luksuz kojeg možda neće imati svi", dodao je. Za francusku blokadu Ressler kaže da je rezultat neutvrđenih znanstvenih pokazatelja novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji. „Bitno je da se ne dogodi ono što se događalo u prvom valu pandemije kada su granice EU-a većim dijelom bile zatvorene...”, naveo je.


Primorsko-goranska županija 338

10:12 - U Primorsko–goranskoj županiji danas je opet visok broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno ih je 338 u zadnja 24 sata. Testirano je 1.211 uzoraka, a udio pozitivnih je 27 posto. U istom periodu ozdravilo je 189 osoba, pa je broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ 2.825. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a na bolničkom liječenju danas se nalazi 157 osoba. Od tog je broja na respiratoru 17 osoba. Tijekom jučerašnjeg su dana od COVID-19 bolesti nažalost preminule dvije osobe.


Njemačka prijavila rekordni dnevni broj umrlih

9:48 - Njemačka je prijavila u srijedu rekordni dnevni broj umrlih od koronavirusa, 962 smrtna ishoda, tjedan nakon uvođenja strogog zatvaranja zbog kojeg se morala zatvoriti većina trgovina, frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti. U zemlji je prijavljeno ukupno 27.968 umrlih, prema podacima Instituta Roberta Kocha (RKI) za zarazne bolesti. Prijašnji rekordni dnevni broj umrlih bio je 952 oboljeli, prijavljen 16. prosinca na dan kad je zatvaranje stupilo na snagu. Njemačka je u prvom proljetnom valu relativno dobro upravljala pandemijom covida-19 u usporedbi s drugim europskim zemljama. No, posljednjih je mjeseci zabilježen nagli porast broja slučajeva i umrlih, a u studenom nije uspio pokušaj smanjenja broja zaraženih djelomičnim zatvaranjem u kojemu su trgovine i škole ostale otvorene. Istočnonjemačku pokrajinu Sasku teško je pogodio drugi val te je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva po stanovniku tijekom pandemije, s oko 57 umrlih na 100.000 stanovnika. Grad Zittau, na njemačkoj granici s Poljskom i Češkom, priopćio je da njihov krematorij više ne može pratiti broj umrlih te je potrebno pronaći dodatni prostor za čuvanje tijela umrlih. Širom Njemačke, broj potvrđenih slučajeva koronavirusa povećao se za 24.740 na 1.554.920, pokazuju podaci Instituta Roberta Kocha u srijedu.


Zadarska županija: 67

9:47 - Na području Zadarske županije imamo 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Novooboljele osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(34), Benkovac(5), Biograd(2) i Obrovac(1) te općina Bibinje(1), Gračac(1), Kali(1), Novigrad(2), Pašman(2), Poličnik(2), Posedarje(1), Preko(1), Privlaka(5), Ražanac(1), Sukošan(1), Sv.Filip i Jakov(2), Škabrnja(3) i Vir(2). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupno 372 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 2273 osobe, a od koronavirusa oporavilo se 211 osoba. U ovome trenutku aktivno je 639 slučajeva zaraze koronavirusom. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru preminuo je 89-godišnji muškarac, korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.


Istarska županija: 83

9:41 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 494 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 83 novozaražene osobe s područja županije. Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 4 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (2), Makedonija (2). U epidemiološkoj obradi nalazi se 16 osoba. Izliječeno je 70 osoba. Trenutno je 550 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1492 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 59 osoba, od toga su 3 osobe u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1940. i 1935. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Neslužbeno, u Hrvatskoj je manje od 2800 novozaraženih

9:11 - Kako neslužbeno doznaje Dnevnik.hr, u protekla 24 sata u Hrvatskoj je zaraženo manje od 2800 ljudi, što je više od 500 slučajeva manje nego li prošlu srijedu.


Virovitičko-podravska županija: 38

9:08 - Danas je na području Virovitičko-podravske županije zabilježeno 38 novozaraženih osoba, dok su preminule tri osobe.


Sisačko-moslavačka županija: 106

8:57 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji imamo sto šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Radi se o pedeset jednoj osobi s područja grada Siska, četrdeset osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja općine Lekenik, četiri osobe s područja općine Popovača, dvije osobe s područja općine Dvor, dvije osobe s područja grada Kutine, jednojosobi s područja grada Hrvatska Kostajnica te jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica.


Požeško-slavonska županija: 48

8:24 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 555 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 519 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 36 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1339 osoba, a ukupno je testirano 22.268 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 266 uzoraka, od kojih je 48 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba"


Vraćeno 20 osoba u mjesto prebivališta

8:02 - Od ponoći međužupanijsko putovanje moguće je samo uz propusnicu. Dosad je bilo oko 80 tisuća zahtjeva za izdavanje propusnica, a odbijeno je čak njih 60 posto. Pomoćnik načelnika Uprave policije Dragan Tokić rekao je za HRT da je jutros vraćeno 20 osoba u mjesto prebivališta. "Iako većina građana poštuje odluku, do 7 sati jutros 20 osoba je vraćeno u mjesto prebivališta jer nisu imale propusnice. Zatečeno je i 2 osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije", izjavio je Tokić.

"Stiglo je 92 600 zahtjeva, izdano 38 500 propusnica, 33 5000 je odbijeno, obrađuju se oko 20-tak tisuća, bit će učinjeno tijekom dana", rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Naglasio je da dolazi veliki broj zahtjeva, ali i veliki broj je odbijen jer dolaze i nepotpuni zahtjevi. Nije jasno dokazano da netko želi putovati i za to ima opravdani razlog. Takvi građani mogu ponovno podnijeti zahtjev.


'Ako se ne cijepimo, život na kakav smo navikli je onemogućen'

7:03 - Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva rekao je u emisiji Otvoreno HRT-a da je potpuno siguran da će odaziv zdravstvenih djelatnika na cijepljenje biti puno veći nego što govore ankete. "Treba imati na umu da je jedan dio zdravstvenih djelatnika već prebolio Covid i naravno da oni razmišljaju da se ne cijepe. Siguran sam da ćemo pokazati svjesnost i odgovornost i da će odaziv zdravstvenih djelatnika biti puno veći na cijepljenje", rekao je.

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava rekao je da su u KB Dubrava danas dobili naputak gdje se razjašnjava prijem cjepiva gdje bi se cijepljenje izvršilo od 27.-31.12. "Što se tiče KB Dubrava, odaziv je vrlo dobar. Sigurno iznad 70 posto. Imamo kolege koji se i danas javljaju nakon inicijalne prijave jer neki od njih nisu bili sigurni da li se zbog preležane korone trebaju sad cijepiti ili trebaju pričekati određeno vrijeme. Siguran sam da će djelatnici KB Dubrava pokazati maksimalnu odgovornost što se tiče cijepljenja", rekao je.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb rekao je kako je u Klinici za kardiologiju 100 postotni odaziv za cijepljenje. "Klinika za internu medicinu 87 posto, Klinika za ženske bolesti je 83 posto. Vjerujem da će odaziv biti još i veći. Neodgovornih pojedinaca koji daju neodgovorne izjave uvijek ima, bilo sestre ili liječnici. Toga je bilo i toga će biti", rekao je.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split, rekao je kako prvi broj odgovora za cijepljenje nije bio toliko velik da bi bio relevantan. "Siguran sam da će biti puno veći odaziv i osobno ću se prvi cijepiti čim se pojavi cjepivo u Splitu", istaknuo je.

Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka rekao je kako je u Rijeci generalno pozitivna situacija vezano za cijepljenje. "U velikom uzorku ispitanika među liječnicima, 73 posto se već na prvi upit iskazalo da se želi cijepiti. Bilo je dosta pitanja vezano uz cijepljenje. Na dnevnoj osnovi imamo nove dopune prijavama i vidimo da će biti iznimno visok odaziv na cijepljenje", naglasio je.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore rekao je kako su liječnici entuzijastični oko cijepljenja. "Siguran sam da će odaziv biti vrlo visok. Informacija koja se pojavila u medijima kako određen broj liječnika odbija cijepljenje, nije točna. Dio liječnika nije ili stigao odgovoriti na mail ili jednostavno nije bio u prilici odgovoriti na taj upit. Znači, liječnička komora, zajedno s ostalim komorama u zdravstvu pokrenut će kampanju informiranja. Dakle, nama su potrebne informacije. Kolegama, ali i medicinskim sestrama, ostalim zdravstvenim djelatnicima. I vjerujem da će uz jednu brzu i adekvatnu kampanju informiranja gdje će na najčešće postavljena pitanja odgovoriti najeminentniji stručnjaci koji se bave time, zapravo u zdravstvenom sustavu biti izrazito visoka procijepljenost osoblja, a samim time to će biti dobar primjer i samoj javnosti", rekao je.

Luetić smatra da je cjepivo prilika našem društvu da se brzo vratimo u normalno i da gospodarske aktivnosti možemo vratiti u normalu i brzo se oporaviti. "Možemo opet postati destinacija koja je poželjna svima", naglasio je

Silvio Bašić ne zna zašto se stvorila tolika fama u društvu oko cijepljenja. "Ako okrenemo stvari, mi smo svi cijepljeni. Velika većina je prošla cijepljenje još kroz djetinjstvo. Cjepivo jest novo, ali tehnologija cjepiva datira već jako dugo vremena i unaprjeđuje se. Što se više unaprjeđuje, to je nastanak lijekova i cjepiva brži. Mislim kako će u našem društvu prevladati odgovornost i shvaćanje. Alternativu nemamo. Ako se ne cijepimo, znači da nam je život na kakav smo navikli onemogućen", rekao je.

Istaknuo je kako je jedini alat protiv ove bolesti cjepivo. "Nema neke bitne razlike između ovog cjepiva ili dosadašnjih što se tiče sigurnosti ili učinkovitosti. Cjepivo je sigurno i naravno da postoji mali broj nuspojava kao i kod drugih cjepiva kao i kod cjepiva proziv gripe", dodao je.


Trump prijeti da neće potpisati zakon o pomoći ugroženima pandemijom

7:01 - Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće potpisati zakonski prijedlog koji sadrži 892 milijarde dolara prijeko potrebne pomoći ugroženima pandemijom koju je izazvao koronavirus, poručivši zakonodavcima da moraju povećati iznose poticaja. "Zakon koji planiraju ponovno poslati na moj stol je umnogome različit od očekivanog. To je doista sramota", poručio je američki predsjednik u video poruci objavljenoj na Twitteru. Trump je od Kongresu zatražio povećanje iznosa poticaja na 2000 dolara za pojedince te na 4000 dolara za parove, umjesto "smiješno niskih" 600 dolara koji su navedeni u zakonu. I 1,4 bilijuna dolara za financiranje američke Vlade u fiskalnoj 2021. uključeno je u ovaj zakonski paket pa bi eventualni predsjednički veto mogao dovesti do djelomičnog zastoja u radu.


Južna Koreja uvodi najstrože mjere do sada

7:00 - Južna Koreja će uvesti najstrože protuepidemijske mjere do sada, a u srijedu je zabilježen dnevni porast zaraženih od 1092 čovjeka, što je drugi najveći dnevni broj potvrđenih slučajeva zaraze novim koronovirusom, objavila je južnokorejska agencija Yonhap u srijedu. U posljednja 24 sata bilo je 17 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću Covid-19. Od početka pandemije i prvog potvrđenog slučaja zaraze 20. siječnja ove godine, u ovoj azijskoj državi je od posljedica Covida preminulo 739 osoba, a ukupan broj zaraženih se popeo na 52.500.

Južna Koreja je donijela program zaštite od širenja koronavirusa koji sadrži pet razina mjera društvenog distanciranja, a zdravstveni dužnosnici su razmišljali o dizanju na treću razinu, kako bi se suzbio zimski val zaraze. To bi bio najstroži stupanj mjera, kakvima zemlja još nije bila izložena. No, južnokorejska vlast želi staviti pod kontrolu sadašnji pandemijski val bez uvođenja treće razine mjera, zbog bojazni od lošeg utjecaja na ekonomiju. Umjesto mjera koje bi zadale težak udarac milijunima malih trgovaca, zdravstveni dužnosnici su odlučili primijeniti "ciljane" mjere.

Od srijede će u Seulu biti zabranjeno okupljanje više od četvero ljudi. Vlasnici ugostiteljskih objekata u Seulu i okolici suočeni su s novčanim kaznama, ako dopuste okupljanja više od četvero ljudi. Te će mjere, najstrože do sada, od četvrtka vrijediti na cijelom teritoriju Južne Koreje. Skijališta i poznate turističke destinacije će biti zatvorene kako bi se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana zaustavilo širenje virusa. Od prvih provedenih testiranja 3. siječnja ove godine, u Južnoj Koreji je obavljeno gotovo četiri milijuna testova (3.826.571) na koronavirus, uključujući 54.141 u posljednja 24 sata.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo