UNIŠTENE NAKON 3 MJESECA / Besplatni ili ne, udžbenici su loše kvalitete: 'Stranice su tanke i lako se trgaju'

Na kraju godine i do 40 posto ih se ošteti do neiskoristivosti

1.12.2018.
12:20
VOYO logo

Dok vladajući u Hrvatskoj traže model kako i komu omogućiti besplatne udžbenike za osnovnu školu u cijeloj Hrvatskoj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tražit će udžbenike i za srednjoškolce. Neki gradovi i županije omogućili su besplatne udžbenike, ali na kraju godine i do 40 posto ih ošteti do neiskoristivosti, zbog čega ih moraju kupovati svake godine. 

U Zagrebu su besplatne udžbenike dobili učenici iz 123 škole, a neki su uništeni već nakon tri mjeseca. "Malo su bile potrgane korice, no tijekom vremena, što se više koristi, korice su se trgale i otpale. Pokušavam ih što više čuvati, ali ne mogu toliko utjecati na to jer se neki i sami razderu", kazala je učenica OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu Donna Keran

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku godine roditelju moraju potpisati što su preuzeli, ali i što vraćaju. Ravnatelj kaže većina se toga pridržava. "Možda 30 - 40 posto odlazi, neka bude 30 posto. No, treba uzeti u obzir da od ukupnog broja udžbenika i radnih bilježnica moguće je samo 40 posto ponovno koristiti jer sve ostalo su radne", kazao je ravnatelj OŠ OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu Slaven Staklenac.

Prvašići svake godine dobiju sve novo. Radni materijali su isto uvijek novi. Ono što bi se i moglo naslijediti, ako nedostaje popratni CD ili se po knjizi pisalo - opet se mora kupiti novo.  "Ideja je dobra, ali mislim da bi se trebao uvesti socijalni cenzus", kazao je Zlatko iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranice su jako tanke"

U Puli nisu besplatni udžbenici. "Stranice su jako tanke i lako se trgaju, a udžbenici su zanimljivi", kaže Lucijan Đodan, učenik Osnovne škole u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dogodine u cijeloj Hrvatskoj budu besplatni sve učenike će dočekati na klupama, a roditelji će morati potpisati što su preuzeli. 

"Mi u Puli kupujemo udžbenike ili ih nasljeđujemo. Po želji, a radne bilježnice moramo kupiti. Udžbenici nisu u dobrom stanju. Nakon jedne sezone oni su poprilično pohabani. Doslovce izgledaju kao kupus", rekla je majka Tina Šarec. Prije nego udžbenici učenike budu čekali na klupama u cijeloj Hrvatskoj - Vlada mora pronaći za njih oko 200 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo