Proračunska sredstva /

'Besplatna škola svima, ne samo njima': Zelena lista sukladno Ustavu traži u 2018. besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ustav Republike Hrvatske u članku 65. kaže 'Osnovno je školstvo obvezno i besplatno'. Sukladno tome, Zelena lista traži da u 2018. godini udžbenici za osnovno školstvo budu besplatni za djecu odnosno roditelje.

3.9.2017.
12:32
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Iz Zelene liste smatraju kako u ovom trenutku bogatije jedinice lokalne i regionalne samouprave financiraju kupovinu udžbenika za osnovno školstvo dok su roditelji u ostalim dijelovi Hrvatske  prisiljeni iz siromašnog kućnog budžeta izdvojiti sredstva za kupovinu udžbenika. Današnji model donosi ekstra profite nakladnicima i distributerima, a to im omogućuju njihovi zaštitnici u sustavu obrazovanja.

Predlažu da država provede tzv. „zagrebački model“ besplatnih udžbenika u kojem bi uz male izmjene zakonodavstva u prvoj godini za cijelu Hrvatsku bilo potrebno oko 250 milijuna kuna, a svake iduće godine oko 100 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od premijera Andreja Plenkovića traže da u proračunskoj 2018. predvidi sredstva za besplatne udžbenike. U slučaju da njihova inicijativa ne nađe podršku premijera, pokrenut će preostale tri mogućnosti: razgovor s koalicijskim partnerima i njihovo uvjetovanje ove mjere, ustavnu tužbu te pokretanje inicijative za referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo