promjene na kaptolu? / Bešker za Direkt o Bozanićevoj smjeni: 'Obično se postupa po drugom načelu - promakni ga da ga makneš'

'Moguće je da ima razloga da se to dogodi. Ali ne vjerujem da bi to bila brutalna smjena'

25.7.2018.
22:38
VOYO logo

Vjerojatno najveći novinarski ekspert za Vatikanska crkvena zbivanja je dugogodišnji dopisnik hrvatskih medija iz Rima Inoslav Bešker.

>> 'Napisi o smjeni kardinala Bozanića nisu utemeljeni na službenim informacijama'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Papa umirovljuje Bozanića? Već se zna tko bi ga mogao naslijediti

Kolega Bešker je bio gost RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, prema vašim informacijama koliko je vjerodostojna ova vijest o odlasku kardinala Bozanića koju je objavio Globus, evo HBK se ograđuje od te vijesti?

Papa nema običaj da mi telefonira što kani. Ne mogu pouzdano reći što Papa sprema Bozaniću. Sveta stolica vrlo rijetko smjenjuje. Smjenivali su u Sloveniji. Obično se postupa po drugom načelu - promakni ga da ga makneš. Ne vjerujem da se za Bozanića ne bi našlo adekvatno mjesto unutar kurije. Izvori na koje se pozoiva Globus nisu samo crkveni nego i državni. Dakle, moguće je da ima razloga da se to dogodi. Ali ne vjerujem da bi to bila brutalna smjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se čuje da Hrvatska katolička crkva tj. jedan dio njezinih biskupa se prilično razilaze s Crkvenom politikom pape Franje, koliko je to točno je l uzroke odlaska treba tražiti u tome? 

U tome razlozi ne bi bili. Ako i jedan Papa, onda ovaj Papa tolerira pluralizam. Ali, da je Hrvatska jedna od onih sredina u kojima je ovaj Papa najomraženiji... Možda nas jedino Poljska u tome šiša...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima jedna zanimljiva teza iz ovdašnjih kaptolskih krugova, da bi papa Franjo zapravo želio da Hrvatska katolička crkva bude most prema pravoslavnoj crkvi jer Papa navodno želi ojačati kršćanstvo u odnosu prema nadirućem Islamu.

To je sasvim logično. Više puta sam o tome pisao. Pitanje je koliko je to pobožna želja, a koliko je to moguće. Smatrao je da može smanjiti razlike kada je formirao zajedničko povjerenstvo za Stepinca... Činjenica je da se do Rusije dolazi i preko Srbije, a do Srbije preko Hrvatske. Ne vjerujem da smo došli do toga. Sa sljedećom generacijom se ne bi čudio...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da bi biskup porečki i pulski Dražen Kutleša, kojeg Globus spominje kao Bozanićevog nasljednika. Ali, što smo čuli, gospodin Maštruko je rekao, obično onaj koji bude prvi spomenut, ne bude izabran. Je li to stoji?

Često stoji. Ne zaboravimo da mons. Kutleša nije došao iz crkvene hijerarhije u Pulu, nego je došao kao povjernik iz Vatikana, iz kurije. I na svaki način njegov dolazak u Pulu nije buio krajnji doseg što je mogao učiniti unutar kurije. Ako bude imenovan, on će biti imenovan kao delegat Kurije. Ali, tako je došao i kardinal Bozanić. Puno je ćakula i ima puno ogovaranja... Vidjet ćemo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je još rekao Inoslav Bešker pogledajte u videu. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo