ostaju bez ustanove? / Bešćutnost Ministarstva: 'Novca ima za dodatke na plaću zastupnicima, ali ne i za našu djecu'

Image
Foto: www.profimedia.hr

62 korisnika splitskog Centra za autizam ostaje bez ustanove?

11.12.2018.
17:30
www.profimedia.hr
VOYO logo

Ako Ministarstvo obrazovanja uskoro ne uplati troškove prijevoza i dnevne prehrane za 62 korisnika splitskog Centra za autizam, koje duguje još od rujna, ta odgojno-obrazovna ustanova za učenike s poteškoćama iz autističnog spektra, od siječnja bi mogla prestati s radom, piše Slobodna Dalmacija.

Anja Jelaska, ravnateljica Centra koji djeluje u Rendićevoj ulici u Spinutu tvrdi kako od početka ove školske godine čekaju suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za financiranje troškova prijevoza učenika i njihove pratnje te pripadajuću plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada smo ih kontaktirali u bezbroj navrata. Telefonom, e-mailom, dopisima, no odgovornost se stalno prenosi s jedne osobe na drugu, nerijetko nedostaje nešto iako smo sve potrebno poslali već odavno, pa nas upućuju na strpljenje. Zapravo, na naše pozive uglavnom se i ne odazivaju. Ni suglasnost za prehranu učenika nismo dobili do prije nekoliko dana", tvrdi za Slobodnu Dalmaciju te kaže kako nema druge opcije negoli prijetiti zatvaranjem institucije.

Roditelji korisnika Centra snalaze se kako znaju i umiju. "Novca ima za sve, za odvojeni život saborskih zastupnika ili dodatke na njihovu plaću, ali nema za našu djecu. Naša djeca Ministarstvu su očito nebitna. To je sramota", ljuta je Branka Grizelj, majka troje djece iz Podstrane, čiji je najmlađi sin, 15-godišnji Mislav, mladić s posebnim potrebama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako piše Slobodna, Centar ima dva kombija čije bi troškove trebalo podmiriti resorno ministarstvo. Na mjesečnoj razini to je 35.000 kuna, dok se za tri dnevna obroka koje bi trebali imati osigurano u svojim prostorijama mjesečno izdvaja 14.000 kuna.

Korisnici su, s druge strane, sretni zbog ravnateljice za koju kažu da ih zastupa poput lavice. Također su zadovoljni brzim reakcijama i pomoći gradonačelnika Andre Krstulovića Opare te župana Blaženka Bobana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, problema još uvijek ima, a potreban je i novi sustav za grijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo