HRVATSKA TVORNICA CJEPIVA / Beroš najavio 'oživljavanje' Imunološkog zavoda: 'Proizvodit ćemo cjepivo u Svetoj Nedelji'

Image
Foto: Pixsell/Zeljko Hladika

Prema Beroševim najavama, Hrvatska će imati vlastitu tvornicu cjepiva

2.6.2021.
13:50
Pixsell/Zeljko Hladika
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš je predstavio prijedlog zaključka o planu provedbe revitalizacije Imunološkog zavoda kojim je planirana i izgradnja tvornice cjepiva. Vlada je taj prijedlog prihvatila.

Beroš je rekao da je revitalizacija proizvodnje cjepiva te drugih imunoloških lijekova u Imunološkom zavodu koji ima stoljetnu tradiciju strateški, javnozdravstveni i gospodarski važan faktor za Hrvatsku. Istaknuo je da je to posebno naglašeno u aktualnom vremenu pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković čestitao Berošu što nije 'bivši' ministar, on mu odgovorio: 'Nije lako...'

Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković čestitao Berošu što nije 'bivši' ministar, on mu odgovorio: 'Nije lako...'

Tvornica cjepiva bit će u Svetoj Nedelji

Beroš je ispričao više o tvornici cjepiva pa rekao da će ona biti smještena u Svetoj Nedelji.

"U skladu s predloženim Okvirom i smjernicama Plana, te revitalizacijom proizvodnje Imunološkog zavoda osigurava se samodostatnost visokokvalitetnih virusnih cjepiva u svrhu pravovremene imunizacije stanovništva i zaustavljanja širenja epidemija, samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme dobrovoljnih davatelja u Republici Hrvatskoj, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija važnih za turističku djelatnost Republike Hrvatske te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom cilju planira se rješavanje dualiteta Imunološkog zavoda prijenosom imovine na Republiku Hrvatsku, kojim se trgovačko društvo gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod, izgradnja nove tvornice u industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji  te osiguravanje isplativosti i održivosti proizvodnje imunoloških lijekova u Republici Hrvatskoj. Za projekt gradnje nove tvornice postoji mogućnost financiranja putem Europskog fonda za regionalni razvoj, drugih EU fondova te zainteresiranih strateških partnera, s posebnim naglaskom da  Republici Hrvatskoj u vlasništvu i dalje ostaju matične serije virusa morbila, rubele i parotitisa, velike proizvodne vrijednosti.  Već prodajom cjepiva brzo bi se vratila uložena sredstva, a održivost planirane proizvodnje ogleda se u velikoj potražnji za imunološkim lijekovima na svjetskom tržištu", kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo